Oplev udstillingen Positive portrætter

 

Hiv er stadig omgivet af tabuer, frygt og fordomme. Det skal en ny kunstudstilling med 12 store malerier af mennesker med hiv lave om på.

 

Lad os male et nyt billede af livet med hiv. Sådan lød AIDS-Fondets opfordring til kunstmaler Mathilde Fenger, som er kunstneren bag udstillingen Positive portrætter, der har fernisering på Københavns Rådhus torsdag den 17. august.

Udstillingen består 12 portrætter på hver halvanden gange to meter. Modellerne er meget forskellige, men de har det tilfælles, at de lever med hiv, og at de gerne vil være med til at ændre fordommene om sygdommen.

Udstillingen Positive portrætter kunne ses på Københavns Rådhus fra den 17. til den 24. august. Det er nu planen, at den skal rundt i landet og senere indgå i undervisning på social- og sundhedsuddannelserne.

Hovedsponsor for udstillingen er Gilead Sciences.

Øvrige sponsorer er GSK, Gangstedfonden og Københavns Kommune.

 

 

Omgærdet af tabu
Hiv og aids er ikke noget, vi taler om. De færreste af os kender nogen, der har hiv. Og de fleste af os har et billede af, at det er noget, som var et stort problem for mange år siden – eller langt fra hvor vi bor.

Men for 6.800 mennesker herhjemme er hiv ikke et falmet billede fra fortiden. De lever med sygdommen.

Det er ikke længere en dødsdom at få hiv, og de fleste lever et godt liv med sygdommen, men der et tabu, som bliver ved med at klæbe til sygdommen. Det skal vi gøre op med, for tabuet gør det svært for mange at leve med hiv.

Selvom vi er blevet klogere, og den medicinske udvikling har været enorm, lever frygten og fordommene videre.

Det er som om vores billede af hiv er frosset på det tidspunkt, hvor de store aids-kampagner stoppede, og der ikke længere blev talt om hiv og aids. Vores billede af hiv er sammen med frygten og fordommene gået i arv, så unge vokser op med vores opfattelser fra dengang.

Der er behov for at vi maler et nyt billede af livet med hiv. Et billede, der får historien til at følge med udviklingen og én gang for alle gør op med frygt og fordomme.

Lad os male et nyt billede af livet med hiv.

FAKTA:
Når man er i behandling for hiv, falder mængden af virus så meget, at man ikke kan give hiv videre til andre. Heller ikke hvis man har sex uden kondom.

Hiv er en forkortelse for Human Immundeffekt Virus. På dansk kan man sige, at hiv er en virus, som angriber immunforsvaret hos mennesker.

Aids er en diagnose, man kan få, hvis man har hiv og bliver ramt af nogle bestemte sygdomme, som kun kan udvikle sig, når ens immunforsvar er svækket.

Om Mathilde Fenger
Mathilde Fenger har med sit kunstneriske virke revitaliseret historiemaleriet og vist, at genren både er vigtig og relevant i det 21. århundrede.

Mathilde Fenger har tidligere skabt en serie værker samt hovedværket ’Transition’ (2012) til Det Nationalhistoriske Museum af den danske tilstedeværelse i Afghanistan, ligesom hun senest i 2021-2022 malede en ikonisk serie samtidshistoriske malerier om Nordsøens liv og mennesker.

Derudover har Mathilde Fenger skabt historiemaleriet ’Justitia’ af rigsretssagen mod tidligere minister Inger Støjberg.

Hun har desuden portrætteret både H.M. Dronning Margrethe og H.M. Dronning Mary.