Det begyndte med en arv

AIDS-Fondet blev grundlagt af en arv. Det var i 1985, og siden da har arveindtægter været vigtige for AIDS-Fondets arbejde.

Giv en gave i dit testamente

I 1985, da aids-epidemien var på sit højeste, trådte en person ind på et advokatkontor i København, med et ønske om at give sin arv til at hjælpe mennesker med hiv og aids. Den arv blev starten på AIDS-Fondet, der nu i over 30 år har kæmpet for bedre behandling af hiv og aids, og mod den stigma og diskrimination, der stadig følger med en hiv-diagnose.

Vi lever nu i en verden, som var helt umuligt at forestille sig i 1985: Ingen behøver længere at dø af aids. I dag har vi en behandling, der er så god, at mennesker med hiv ikke smitter. Man kan leve helt almindelige liv med dating, kærester og få børn. Men vi har stadig brug for fremskridt, hvis vi skal hiv og aids til livs.

Vores mål er helt konkret: 0 nye tilfælde af hiv i Danmark i 2030. Vi håber, du vil være med.

Hvis ikke os, hvem så?

I dag kan kampen mod hiv og aids synes som en glemt kamp. Og selvom man i dagens Danmark har gode forudsætninger for at leve et ganske normalt liv med hiv, så er stigmaet og skammen ved hiv stadig lige så vedholdende som i 1985. Vi skal gøre en ekstra indsats her, hvis vi skal skammen til livs.

Derfor er vores motto: ”Ingen skam i livet.” For ingen skal leve med skam. En hiv-diagnose skal man ikke skamme sig over – og hos AIDS-Fondet tager vi imod dig med åbne arme præcis som du er, uanset hiv-status, køn og kønsidentitet, seksualitet eller etnicitet. Hiv rammer alle.

Ser man til det store udland, særligt Afrika, så er hiv og aids ikke en glemt kamp. Årligt dør næsten en million mennesker af aids-relaterede sygdomme. Særligt unge kvinder er hårdt ramte. Og mere end 7000 mennesker smittes ugentligt med hiv. I lande, hvor adgang til medicin er svær, er det på lang sigt en dødsdom at få hiv.

Derfor skal der spilles på flere tangenter, hvis vi skal nå vores mål, og vi er klar over at processen er langstrakt, men vi brænder for sagen og er klar til kampen. For hvis ikke os, hvem så?

Arv – en afslutning og en start

Når AIDS-Fondet modtager arvemidler er det på en trist baggrund. Men for os er de samtidig en mulighed for at starte og videreføre vigtige projekter, der skal komme hiv og aids til livs.

Arvemidler er en del af AIDS-Fondets oprindelse og dna, og det er stadig en vigtig indtægtskilde for vores organisation, der gør at vi kan tænke langsigtet. Midlerne går blandt andet til forskning, oplysning og patientstøtte. De er et afgørende bidrag i vores kamp mod sygdommen.

Arv er for os derfor både en afslutning og en start.

Dit testamente, dine værdier

Fordelene ved at skrive testamente er, at vi tydeligt viser vores efterladte, hvordan arven efter os skal fordeles. Det viser noget, om de værdier vi synes er vigtige i livet.

Men det er langt fra alle, der husker at skrive testamente i dag, selvom vi ellers er gode til at tegne forsikringer og spare op til pensioner.

Måske er det fordi, det er ubehageligt at skulle forholde sig til og dermed noget vi helst udskyder?
Måske er der fordi, vi synes at det er for besværligt eller måske for dyrt?

Men at skrive testamente behøver hverken være ubehageligt eller besværligt. Udover at sikre, at man har helt styr på, hvordan arven fordeles, er der også andre fordele. Det er nemlig gratis at oprette testamente, hvis du gør det gennem AIDS-Fondet.

Fordelene ved velgørenhed i dit testamente

Når man betænker en velgørende organisation som AIDS-Fondet i sit testamente, er det os der skal betale den såkaldte boafgift til staten – og ikke dine efterladte. Det betyder kort sagt, at dine efterladte dermed er sikret en større andel af arven, samtidig med at en god sag, med betydning for mange mennesker, støttes og fremtidssikres.

Boafgift (sommetider også kaldet arveafgift) er en skat, der skal betales af formuen i boet efter et dødsfald. Boafgiften svarer til 15% for nærmeste arvinge, mens den er hele 36,25% for andre arvinger. Dette er penge, der ellers kan gå til de efterladte.

I AIDS-Fondet har vi gjort det nemt og enkelt at få skrevet testamente. Vi har nemlig indgået et samarbejde med advokatfirmaet Moltke-Leth, der yder gratis rådgivning og oprettelse af testamente, når AIDS-Fondet er en af arvingerne.

Du kan kontakte advokat Henrik Holmblad direkte på telefon 33 11 65 11 eller e-mail hh@moltke-leth.dk.

AIDS-Fondet er også med i det samarbejde, der hedder Det Gode Testamente. Her er en række velgørende organisationer samlet og det gør det nemmere at testamentere.