Arv og testamente

Hvem arver dig?

Har du styr på hvem, der arver dig? Ved du hvor meget, du selv bestemmer og hvordan du sikrer din arv bedst muligt? Få et vigtig overblik over hvem, der arver dig med og uden testamente.

3

aidsfondet guider

Arvereglerne: En kort gennemgang

Den danske arvelov opdeler arvinger i tre grupper:

  • Arvegruppe 1: Ægtefælle, børn, børns efterkommere (dvs. børnebørn, oldebørn osv.)

  • Arvegruppe 2: Forældre , søskende, søskendes efterkommere (dvs. nevøer, niecer og deres børn og børnebørn osv.)

  • Arvegruppe 3: Bedsteforældre, bedsteforældres børn (dvs. mostre, fastre, morbrødre og farbrødre). Fætre og kusiner er ikke arvinger.

Vær opmærksom på, at hvis du ingen arvinger har, og ikke har oprettet et testamente til fordel for nogen, går hele din arv til staten.

fakta

Hvem arver i et parpirløst forhold?

Ifølge arveloven arver ugifte samlevende ikke efter hinanden. Desværre tror rigtig mange, at de automatisk arver efter hinanden, hvis de enten har boet sammen eller har børn sammen.

Den eneste måde, hvorpå I som ugifte samlevende kan arve efter hinanden – udover at blive gift eller indgå registreret partnerskab – er ved at oprette et testamente, hvor I tilgodeser hinanden, f.eks. gennem et udvidet samlevertestamente. Vær derfor opmærksom på:

  • Samlevende har IKKE arveret efter hinanden – KUN hvis der oprettes et testamente

  • Samlevende er IKKE tvangsarvinger

  • Samlevende betaler 36,25 % i boafgift, dog alene 15 % efter 2 års samliv

  • Samlevende kan IKKE sidde i uskiftet bo

aidsfondet guider

Hvem arver dig uden et testamente?

Hvis du ikke har oprettet testamente, bliver arven fordelt efter arvelovens regler. Den danske arvelov opdeler arvinger i tre grupper:

  • Arvegruppe 1: Ægtefælle, børn, børns efterkommere (dvs. børnebørn, oldebørn osv.)

  • Arvegruppe 2: Forældre , søskende, søskendes efterkommere (dvs. nevøer, niecer og deres børn og børnebørn osv.)

  • Arvegruppe 3: Bedsteforældre, bedsteforældres børn (dvs. mostre, fastre, morbrødre og farbrødre). Fætre og kusiner er ikke arvinger.

Vær opmærksom på, at hvis du ingen arvinger har, og ikke har oprettet et testamente til fordel for nogen, går hele din arv til staten.

aidsfondet guider

Hvem arver dig med et testamente?

Hvis du opretter et testamente, kan du i vid udstrækning selv bestemme, hvordan arven skal fordeles. Dog er ægtefælle, børn og børns efterkommere som nævnt såkaldte tvangsarvinger, så de har krav på at arve en del af din formue. Resten kan du selv bestemme over. Hvis du ikke er gift og ikke har børn, bestemmer du over hele din formue.

Der er mange muligheder for fordeling af din arv, og hvis du har særlige ønsker, er det en god idé at tale med en advokat om de specifikke ønsker, du måtte have. Det kan både være i forhold til pengebeløb, malerier, et specielt armbåndsur, smykker, møbler eller lignende, som har en særlig affektionsværdi for et familiemedlem eller en nær ven. Du kan også vælge betænke en del af din arv til velgørenhed.

Hvis du er enlig eller samlevende

Hvis du er enlig eller samlevende uden børn, kan du via testamente råde over hele din formue. Hvis du har børn, kan du råde over en del af din formue, fordi barnet eller børnene efter loven er såkaldt tvangsarvinger.

Hvis du er samlevende og ønsker at efterlade noget til din samlever, er det nødvendigt at du opretter et testamente, for uden et, har samlevende ikke lovmæssigt ret til noget af arven.

Hvis du er gift

Hvis du er gift og har formuefællesskab, vil din ægtefælle beholde sin del af jeres fælles formue (50%). Den egentlige arv er således alene dine 50% af formuefællesskabet. Hvis du ikke har børn, arver din ægtefælle det hele. Hvis du har børn, arver din ægtefælle halvdelen, og dine børn deler den anden halvdel.

Af din arv er 25 pct. tvangsarv – enten til din ægtefælle alene eller, hvis I har børn, til din ægtefælle og dine børn til deling. Det betyder, at 12,5 pct. af jeres fælles formue er tvangsarv. Så du kan i dit testamente råde over 75 pct. af din halvdel, svarende til 37,5 pct. af jeres fælles formue.

aidsfondet guider

Hvem skal betale arveafgift – og hvor meget?

Hvis du efterlader dig arv, vil det i de fleste tilfælde medføre, at der skal betales en boafgift, tidligere kaldet arveafgift. Boafgift og tillægsboafgift er en afgift, som arvingerne skal betale af arven. Afgiftens størrelse afhænger af boets størrelse, samt hvilken relation du og den enkelte arving har.

Ægtefæller og organisationer som AIDS-Fondet er fritaget for at betale boafgift. Dine nærmeste arvinger betaler en boafgift på 15%. Andre arvinger betaler derudover en tillægsboafgift på 25 % af det, der er tilbage, når der er svaret boafgift. (Samlet giver det en bo- og tillægsboafgift på 36,25 %).

aidsfondet guider

Kan AIDS-Fondet dele med dine andre arvinger?

Du kan vælge at skrive AIDS-Fondet ind i dit testamente på tre forskellige måder alt efter om AIDS-Fondet skal arve sammen med andre personer og/eller organisationer:

  1. Du kan testamentere hele din arv

  2. Du kan testamentere et valgfrit beløb

  3. Du kan testamentere en procentdel af din arv

I Danmark er velgørende organisationer som AIDS-Fondet fritaget for at betale boafgift. Din arv går derfor ubeskåret til AIDS-Fondets arbejde. Du har mulighed for at betænke dine arvinger og samtidig støtte AIDS-Fondet gennem en særlig 30%-løsning, hvor AIDS-Fondet arver 30 % af din formue på betingelse af, at vi betaler bo- og tillægsboafgifter for de øvrige arvinger, som så modtager 70% af formuen uden at skulle betale afgift.

Det betyder, at dine andre arvinger får lidt mere i arv samtidig med, at der også bliver et arvebeløb til AIDS-Fondet. Denne løsning er relevant at overveje, hvis du ønsker at betænke arvinger, der betaler både bo- og tillægsboafgift på i alt 36,25%; f.eks. nevøer, niecer, søskende eller en god ven.

Kontakt vores arvekonsulent

Har du spørgsmål om arv og testamente, kan du kontakte AIDS-Fondets arvekonsulent.

Mette Willenbrock
Arvekonsulent

Mail: [email protected]
Telefon: 88 33 56 32