Flere fakta om hiv og aids

Viden

Hiv og aids i Danmark

Der er ca. 6.800 mennesker, som lever med hiv i Danmark. De senere år er der sket et fald i antallet af personer, som får hiv. Det betyder, at vi kan blive et af de første lande uden nye hiv-tilfælde.

    3

    viden

    Færre får hiv og aids

    Der sket et kraftigt fald i antallet af nye hiv-diagnoser i Danmark siden 2017, hvor den forebyggende behandling PrEP blev indført.

    I midten af 90'erne kom den nye effektive behandling, og der skete markant fald i antallet af aids-diagnoser.

    Færre får hiv og aids i Danmark. Tallene her er fra Statens Serum Institut viser udviklingen, men tallene er ikke nøjagtige.

    Viden

    De nyeste hiv-tal

    I 2022 blev der registreret 115 nye tilfælde af hiv i Danmark. Det er lidt flere end i 2021 (81 nye tilfælde) og 2020 (110 nye tilfælde). Men det er stadig markant færre end i 2019 (143), 2018 (159) og 2017 (182).

    Den lille stigning kan delvist forklares med, at der i 2022 kom en del flygtninge fra Ukraine til Danmark, og 11 ud de 115 nye hiv-tilfælde er ukrainere, som har fået diagnosen hiv, efter de er kommet til Danmark.

    Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut, som står for overvågningen af smitsomme sygdomme i Danmark. Overordnet er hiv-kurven knækket, og det giver optimisme og tro på, at Danmark kan være et af de første lande uden nye hiv-tilfælde.

    viden

    Hiv og risikogrupper

    Hiv er fortsat mest udbredt blandt mænd, der har sex med mænd (MSM) samt mennesker, der er født uden for Danmark og er heteroseksuelt smittet, før de kom til landet. I 2022 var der 115 personer, der fik diagnosen hiv:

    • 47 mænd der har sex med mænd

    • 23 mænd der har sex med kvinder

    • 29 kvinder der har sex med mænd

    • 5 stofbrugere

    • 11 med ukendt smittevej

    Statens Serum Institut regner med, at der i dag lever omkring 6.800 mennesker med hiv i Danmark – de 3.750 af dem er mænd, der har sex med mænd. Omkring 500 af de 6.800, som lever med hiv, kender ikke deres hiv-status. Det vil sige, at mørketallet ligger på 500. Halvdelen af dem er mænd, der har sex med mænd.

    viden

    Behandling nedsætter smitterisiko

    Mennesker med hiv kan kan leve lige så længe som alle andre, hvis de kommer rettidigt i behandling. Det kan have store helbredsmæssige konsekvenser for de 500 personer, der lever med hiv uden at vide det – og derfor ikke er i behandling.

    Herhjemme er det stort set alle, der har hiv, som er i medicinsk behandling. Medicinen gør, at de har så lidt virus i blodet, at det ikke kan måles. De bliver det, man kalder velbehandlede, og forskning har vist at velbehandlede ikke er smitsomme - heller ikke selv om de ikke bruger kondom.

    Mange bliver testet så sent, at deres immunforsvar allerede er enormt svækket, eller at de er alvorligt syge. I 2022 var det 60%, som blev testet sent, og derfor kom sent i behandling.

    Støt fast eller en enkelt gang

    Gør en forskel – støt seksuel sundhed. Du vælger selv, om du vil støtte én gang eller månedligt, med et beløb, der passer dig.

    Din støtte hjælper AIDS-Fondet med at sikre bedre sundhed og forebyggelse for dem, der har brug for det. Sammen kan vi skabe en sundere fremtid!

    Støt her