Hvordan smitter hiv?

Hiv er heldigvis ikke så smitsom, som mange tror. Der skal både en del virus til, og der skal være et sted, hvor hiv kan komme ind i blodbanen, før man kan blive smittet.

Hiv er ikke særligt smitsomt

Heldigvis er hiv ikke så smitsomt, som man skulle tro om en virus, der kan gøre mennesker alvorligt syge og har kostet mange menneskeliv. Faktisk skal man være ret uheldig for at blive smittet.

For det første skal den, man er sammen med, have rigtig meget virus i kroppen, for det andet skal der være en sårbarhed på slimhinderne, hvor hiv kan komme til blodbanen.

Sådan kan hiv overføres

Hiv smitter kun gennem blod, skedesekret, sædvæske, forsperm og modermælk. Disse kropsvæsker indeholder så koncentrerede mængder af hiv-virus, at de kan overføre smitte.

Hiv skal direkte ind i blodbanen, for at der kan ske overførsel af smitte. Det kan ske ved at:

  • dyrke sex uden kondom
  • dele sprøjte med en hiv-smittet
  • smitten overføres fra mor til barn under fødslen
  • den hiv-smittede mor ammer sit barn

Hiv smitter ikke ved almindelig social kontakt, kys, kram og knus samt ved at dele toilet eller drikke af samme kop, og hiv kan ikke overføres af insekter.

Man kan kun blive smittet med hiv, hvis man har været i kontakt med blod, sæd eller skedesekret fra en hiv-smittet.

Symptomer på akut hiv-infektion

Der er en del, der oplever symptomer kort tid efter, at de er blevet smittet med hiv, men det er langt fra alle.

Symptomerne kan vare et par uger, og de kan være feber, træthed, smerter i muskler og led, halsbetændelse og forstørrede lymfeknuder. Det er meget forskelligt, hvilke symptomer man får, og hvordan symptomerne opleves.

Man kan ikke bruge symptomerne til at sige, om man er smittet med hiv, fordi de minder om symptomer på andre infektioner. Derfor er det vigtigt, at man bliver testet, hvis man har mistanke om, at man er smittet med hiv.

Hvis man lige er blevet smittet med hiv, har man en ekstremt stor mængde virus i blodet. Det gør, at man kan være meget smitsom.

Man skønner, at over halvdelen af alle hiv-positive er blevet smittet af personer, som selv lige er smittet.

De fleste ny-smittede ved endnu ikke, at de har fået hiv, og hvis de har ubeskyttet sex, er der en ekstra stor risiko for at smitte med hiv. Det er derfor ekstra vigtigt at beskytte sig for at undgå hiv, når man har sexpartnere, der ikke kender deres hiv-status.