Hiv og aids i Danmark

I Danmark er der omkring 6.800 mennesker, som lever med hiv. De senere år er der sket et fald i antallet af personer, som får diagnosen hiv. Det betyder, at hiv-kurven er knækket, og at vi kan blive et af de første lande uden nye hiv-tilfælde.

Færre får diagnosen hiv

Der sket et kraftigt fald i antallet af nye hiv-diagnoser i Danmark siden 2017, hvor den forebyggende behandling PrEP blev indført.

I 2022 blev der registreret 115 nye tilfælde af hiv i Danmark. Det er lidt flere end i 2021 (81 nye tilfælde) og 2020 (110 nye tilfælde).

Men det er stadig markant færre end i 2019 (143), 2018 (159) og 2017 (182).

Tallene for 2022 er delvist præget af, at der kommet en del flygtninge fra Ukraine til Danmark, og 11 ud de 115 nye hiv-tilfælde er ukrainere, som har fået diagnosen hiv, efter de er kommet til Danmark.

Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut, som står for overvågningen af smitsomme sygdomme i Danmark.

Overordnet er hiv-kurven knækket, og det giver optimisme og tro på, at Danmark kan være et af de første lande uden nye hiv-tilfælde.

Risikogrupperne

De største smittegrupper er fortsat mænd, der har sex med mænd (MSM) samt mennesker, der er født uden for Danmark og er heteroseksuelt smittet, før de kom til landet.

I 2022 var der 115 personer, der fik diagnosen hiv:

  • 47 mænd der har sex med mænd
  • 23 mænd der har sex med kvinder
  • 29 kvinder der har sex med mænd
  • 5 stofbrugere
  • 11 med ukendt smittevej

Statens Serum Institut regner med, at der i dag lever omkring 6.800 mennesker med hiv i Danmark – de 3.750 af dem er mænd, der har sex med mænd.

Omkring 500 af de 6.800, som lever med hiv, kender ikke deres hiv-status. Det vil sige, at mørketallet ligger på 500. Halvdelen af dem er mænd, der har sex med mænd.

Behandling nedsætter smitterisiko

De medicinske fremskridt betyder, at man kan leve lige så længe som alle andre, hvis man kommer rettidigt i behandling.

Det kan have store helbredsmæssige konsekvenser for de 500 personer, der lever med hiv uden at vide det – og derfor ikke kommer i behandling. Samtidig er de ny-smittede, der ikke kender deres hiv-status, i høj grad med til at drive den fortsatte smittespredning.

Hiv-positive i medicinsk behandling og velbehandlede kan ikke smitte andre mennesker med hiv. Det betyder, at kun de ca. 500 personer, der ikke kender deres status og de ganske få hiv-positive personer, der ikke er velbehandlede kan bringe smitten videre til andre mennesker.

Mange bliver testet så sent, at deres immunforsvar allerede er enormt svækket, eller at de er alvorligt syge. I 2022 var det 60%, som blev testet sent, og derfor kom sent i behandling.

Behandlingen kan bremse sygdommens udvikling, og samtidig gør den, at man har så lidt hiv, at man ikke kan smitte videre.

Få aids-diagnoser

Det er relativt få, der får diagnosen aids i Danmark. Det hænger sammen med den effektive medicinske behandling, der findes mod hiv.

I 2022 var der 22 af de 115 personer, som fik diagnosen hiv, som samtidig fik en aids-diagnose – og fire af de 22 døde samme år.

I 2022 døde i alt 41 personer, som levede med hiv.

En af de største udfordringer ved at leve med hiv er, at mange danskere har en ubegrundet frygt for at blive smittet med hiv i situationer, som er helt ufarlige.

På trods af at danskerne generelt har rigtig godt styr på hiv og smitteveje, viser undersøgelser nemlig, at vi tvivler på vores egen viden. Mange er i tvivl om, hvorvidt tårer, spyt og myggestik udgør en smitterisiko. Det går ud over hiv-smittede, der oplever, at andre tager afstand.

Links til andre danske hiv-organisationer

Hiv-Danmark

Hiv-Danmark er en landsdækkende patientforening for alle uanset køn, seksualitet og etnicitet. Foreningen arbejder for og støtter alle medlemmer med hiv samt pårørende. Hiv-Danmark står desuden bag værestedet Kafe Knud i København.

Positivgruppen

Positivgruppen er en forening for hivpositive homo- og biseksuelle mænd samt deres partnere. Foreningen har et værested på Frederiksberg, som til dagligt kaldes “Villaen”. Man kan deltage i forskellige grupper og tilbud om fællesspisning. Der afholdes desuden en lang række medlems-aktiviteter.

AIDS-linjen

AIDS-linjen tilbyder anonym rådgivning på chat og telefon. Du kan få svar på spørgsmål om aids, hiv, syfilis, klamydia, gonoré, hepatitis, PEP, PREP, HPV, kønsvorter, fnat, herpes samt seksualitet og seksualpraksis. De rådgiver også hiv-positive og deres familier og pårørende.