Hvad er aids?

Aids er en diagnose. Man kan få diagnosen aids, hvis man har hiv og bliver ramt af nogle bestemte sygdomme, som kun kan udvikle sig, når ens immunforsvar er svækket.

Aids kort fortalt

Aids er en diagnose, man får, hvis man som hiv-positiv rammes af en række bestemte infektioner og kræftformer. Det er sygdomme, der ikke kan udvikle sig hos mennesker med et sundt immunforsvar. Men hvis man lever med hiv, kan de være meget alvorlige.

Hvorfor hedder det aids?

Aids er en forkortelse for Acquired Immune Deficiency Syndrome. På dansk kan det oversættes til Erhvervet Immundefekt Syndrom.

Erhvervet, fordi det er noget, man bliver smittet med og ikke noget, der er medfødt (børn, smittet ved fødslen af hiv-smittede mødre er en undtagelse).

Immundefekt, fordi virus skader immunforsvaret.

Syndrom, fordi aids er en samling forskellige sygdomme, som alle skyldes, at immunforsvaret er blevet ødelagt på grund af hiv.

Færre får diagnosen aids

Den nye medicinske behandling har gjort, at færre hiv-positive får en af de sygdomme, der giver diagnosen aids. Størstedelen af dem, der får diagnosen, får den samtidig med at de får konstateret hiv. Det betyder, at de har været smittet i mange år, før de bliver testet for hiv.

I de få tilfælde hvor en hiv-smittet, der går til kontrol for sin hiv-infektion, udvikler aids, kan der være tale om at medicinen svigter, patienten har bivirkninger ved behandlingen eller at vedkommende af forskellige årsager ikke følger behandlingen.

Sygdommene kan behandles

Mange af de sygdomme, der giver diagnosen aids, kan behandles i dag – og den mediciske behandling kan gøre immunforsvaret stærkt igen. Man kan derfor godt få et langt og godt liv, selvom man har fået en aids-diagnose, men selve diagnosen kan man desværre ikke slippe af med igen.