Hvordan behandler man hiv?

Hiv-behandlingen er en kombination af medicin, der gør det svært for hiv at formere sig. Medicinen skal tages dagligt, men den kan ikke fjerne hiv helt fra kroppen.

Sådan virker medicinen

Hiv-behandlingen er en kombination af forskellige slags hiv-medicin, der enten hæmmer forskellige vigtige processer i virus-formeringen eller gør det sværere for hiv at komme ind i CD4-cellen, som er en vigtig del af immunforsvaret.

Behandlingen hæmmer produktionen af virus i blodet, så selvom man har en lav virusmængde i sine blodprøver, kan der godt være større koncentrationer andre steder i kroppen, hvor medicinen ikke kan nå ind.

Man kan ikke stoppe virusproduktionen helt, men det kan lade sig gøre at bremse den, så den ligger på et lavt niveau. På sigt styrker det immunforsvaret, så der efterhånden produceres flere CD4-celler, der kan bekæmpe infektioner. Der laves også forsøg med medicin, der skal styrke immunforsvaret, samtidig med at kombinationsbehandlingen bekæmper virus.

Bivirkninger

Den medicinske behandling kan give nogle bivirkninger, som i de fleste tilfælde forsvinder igen efter seks til otte uger. Det kan være svært at sige noget entydigt om bivirkningerne, fordi de både kan variere efter hvilken type medicin, der er tale om, og hvordan man reagerer på den.

Det kan også være forskelligt, hvordan vi som personer opfatter bivirkningerne, og om det er bivirkninger, vi kan leve med i dagligdagen. Hvis bivirkningerne ikke forsvinder efter seks til otte uger, eller man ikke kan holde dem ud, er det vigtigt, at man kontakter sin læge, så man sammen kan finde ud af, om bivirkningerne kan afhjælpes, eller om det er nødvendigt at skifte behandling.

Det har været muligt at behandle hiv siden 1987, hvor den første slags hiv-medicin blev taget i brug, og der er siden kommet flere slags medicin til. Behandlingen blev mere effektiv i 1996, hvor man fandt ud af at kombinere forskellige typer hiv-medicin, der angriber produktionen af virus på forskellige måder.