Flere fakta om hiv og aids

Viden:

Hvad er hiv?

Hiv er et virus, der nedbryder en vigtig del af immunforsvaret. Det betyder, at kroppen med tiden får svært ved at forsvare sig mod andre sygdomme og infektioner.



3

Det skal du vide om hiv

Hiv er et virus, der angriber immunforsvaret hos den, der bliver smittet. Hiv kan ikke formere sig uden hjælp, og hvis det ikke kan formere sig, kan det ikke overleve.

Derfor placerer hiv sit eget arvemateriale i nogle af kroppens celler. Hiv vælger en bestemt slags celler, der kaldes CD4-celler, og som er en vigtig del af vores immunforsvar.

CD4-cellerne er en slags vagter, der alarmerer andre dele af immunforsvaret, hvis vi bliver ramt af virus, bakterier eller mikroorganismer. Hiv har let adgang til CD4-cellerne, fordi hiv har et protein på overfladen, der fungerer som en slags nøgle til CD4-cellerne.

Hvorfor hedder det hiv?

Hiv er en forkortelse for Human Immundefekt Virus.

Human betyder, at det angriber mennesker

Immundefekt fortæller hvilken skade, virus gør – nemlig at ødelægge immunforsvaret

Virus fortæller hvilken type “angriber” hiv er, nemlig en virus og ikke for eksempel en bakterie

Hiv er altså den virus, som ødelægger immunforsvaret hos mennesker.

Når man har hiv, siger man, at man er hiv-positiv, eller at man lever med hiv.

Færre får hiv i Danmark

I 2017 blev den forebyggende behandling, der hedder PrEP, indført i Danmark. Siden er antallet af nye hiv-diagnoser faldet markant.

I 2022 blev der fundet hiv hos 115 personer i Danmark. Det er lidt flere end i 2021 (81 nye tilfælde) og 2020 (110 nye tilfælde).

Men det er stadig væsentligt færre end i 2019 (143), 2018 (159) og 2017 (182).

Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut, som står for overvågningen af smitsomme sygdomme i Danmark.

Tallene for 2022 og 2023 er højere, fordi der er kommet en del flygtninge til Danmark fra Ukraine, hvor hiv ret udbredt.

Tallene i grafen er både antallet af nye hiv-diagnoser i Danmark og antallet af personer med hiv, som er kommet til Danmark det enkelte år. Man kan derfor ikke regne med tallene for de enkelte år, men man kan se den overordnede tendens - at antallet af nye hiv-diagnoser falder. Kilde: Statens Serum Institut.

Hiv nedbryder immunforsvaret

Hiv er et virus, og det har behov for nogle særlige celler i immunforsvaret, hvis det skal formere sig og overleve i kroppen.

Cellerne hedder CD4-celler, og det fungerer som en slags vagtposter, der alarmerer andre celler, hvis vi bliver ramt f.eks. virus eller bakterier.

Normalt vil CD4-cellerne lave nye celler til immunforsvaret, men fordi hiv har placeret sit arvemateriale i cellen, vil den i stedet producere nyt hiv, som kan invadere andre CD4-celler.

Efterhånden som flere og flere af immunforsvarets celler er optaget af at producere nyt hiv, vil der være færre celler til at alarmere immunforsvaret.

Hvis man ikke kommer i behandling, det betyder, at immunforsvaret langsomt bliver nedbrudt af hiv, og risikoen for at man bliver ramt af alvorlige følgesygdomme bliver vokser.