Bevar Checkpoint

Skriv under på manifest for seksuel sundhed for alle:

MANIFEST

  • Beskyt LGBT+ personer, der har været udsat for seksuelle overgreb   
  • Bekæmp klamydia-epidemien med nem adgang til test og rådgivning  
  • Støt unge i deres gode valg om at blive testet   
  • Styrk alternative testtilbud for dem, der ikke er trygge i sundhedsvæsenet  
  • Husk den seksuelle sundhed i alle sundhedspolitiske beslutninger  

Hjælp os med at råbe politikerne op. Skriv under nu! 

 

UTALLIGE OVERGREB, FERTILITETSKRISE OG KLAMYDIAEPIDEMI

– ALLIGEVEL GLEMMER POLITIKERNE DEN SEKSUELLE SUNDHED

Den seksuelle sundhed i Danmark er truet. Ser vi på den fysiske del har vi for sjette år i træk en decideret klamydiaepidemi, gonorré er på sit højeste i 25 år, og vi står overfor en potentiel fertilitetskrise.

Ser vi på de psykiske aspekter, så har alt alt alt for mange unge og LGBT+ personer været udsat for seksuelle overgreb. Det gælder fx hele 31% af alle biseksuelle kvinder og 27,1% af alle transmænd i Danmark. Og mange er ikke trygge ved at henvende sig til det offentlige sundhedsvæsen, når det kommer til deres seksuelle sundhed.   

Derfor er det også at gamble med den seksuelle sundhed, når flere af AIDS-Fondets Checkpoint-klinikker står til at lukke, hvis de ikke kommer på finansloven. Checkpoint er et unikt tilbud til unge og LGBT+ personer, hvor de kan få test for sexsygdomme og rådgivning om seksuel sundhed.

Siden 2015 har Checkpoint været delvist finansieret af satspuljemidler, men med sidste uges udmeldinger om fordelingen af SSA-reserverne blev det afsløret, at Checkpoint ikke tildeles nogen midler i 2023. Det betyder, at Checkpoints klinikker i Aalborg og Odense må lukke, og at klinikkerne i København og Aarhus må skære ned på åbningstiderne. 

Checkpoint slår rekord år for år 

I 2022 besøgte over 12.000 personer Checkpoints klinikker. Det er en stigning på 100% fra året før – og året før igen. Og det er en svær opgave, som Checkpoint lykkes så godt med. I Checkpoint får unge og LGBT+ personer test for sexsygdomme og samtidig professionel og hjertevarm rådgivning, der er med til at sørge for, at de får et sikrere og sundere sexliv. Og brugerne i Checkpoint vil ikke undvære det. De fortæller:  

”I Checkpoint bliver jeg mødt som hele det menneske, jeg er. Der bliver ikke antaget noget om mig og jeg føler mig ikke fordømt. Jeg føler mig forstået. Det er helt vidunderligt at blive mødt i øjenhøjde på den måde. Især fordi vi i forvejen kun har meget få tilbud der er rettet specifikt mod queer-personer, som mig selv. Det føles helende at komme sådan et sted, i hvert fald for mig.”

”Jeg var udsat for et overgreb, som Checkpoint hjalp mig med at håndtere, og jeg gik glad og lettet derfra, som jeg altid gør efter et besøg på Checkpoint.”

”Det er rart at blive mødt at et forstående og roligt personale, når man er ung og kan være lidt nervøs for at blive testet.” 

Vi må ikke sylte et tilbud, som rent faktisk formår at nå disse målgrupper og både øge sundheden og livskvaliteten. Hvis Checkpoint lukker er den umiddelbare konsekvens, at færre vil blive testet.

Over halvdelen af de unge, som besøger Checkpoint, fortæller, at de ikke ville være gået til egen læge. Men de vil heller ikke få den vigtige rådgivning, der er med til at forebygge risikoadfærd på sigt og bearbejde dårlige oplevelser, som nogen desværre har med sig, allerede tidligt i livet. 

”Jeg har desværre tidligere haft meget dårlige erfaringer med at blive testet ved egen læge, som gør det forkert og mangelfuldt – hvilket resulterede i, at jeg rendte rundt med gonorré i flere måneder og kunne smitte andre. Derfor kører jeg nu fra Holstebro til Aarhus for at blive tjekket af folk, der ved noget om det.” 

 

”Uden Checkpoint ville jeg sandsynligvis ikke blive testet lige så ofte, som jeg burde, og jeg ville ikke have modet til at opsøge rådgivning om eksempelvis PrEP eller lignende. Checkpoint gør særligt for mig, at jeg har et sted, hvor jeg trygt kan tage min egen seksuelle sundhed seriøst. Det har jeg ikke oplevet at kunne andre steder.” 

 

Der findes ikke noget andet tilbud som Checkpoint. I en tid, hvor Danmark har en decideret klamydia-epidemi (50.000 tilfælde om året!), hvor gonorré er på sit højeste niveau i 25 år, og hvor alt for mange udsættes for seksuelle overgreb, er der i den grad brug for at bevare Checkpoint i hele landet.  

Kæmp for den seksuelle sundhed – sæt Checkpoint på finansloven nu!  

Klik på billedet og del på Facebook ⬇️