Få flere fakta

Her har vi samlet lidt mere information til dig. Du kan læse om, hvordan selve testen foregår, og du kan få mere at vide om klamydia og gonorré, som er to kønssygdomme, som ofte rammer unger.

Test de rigtige områder på kroppen ⌄

Du foretager selv din klamydia og gonorré test. Det foregår i en privat selv-test-kabine, hvor du presser en vatpind let mod de slimhinder, hvor du skal testes. Vatpinden puttes i et lille glas, som sendes til et laboratorium, og du kan finde svaret på sundhed.dk nogle dage efter. Hvis din test er positiv (altså hvis du har enten klamydia eller gonorré), ringer vi desuden altid til dig. Hvis du ikke ønsker, at dine resultater skal ind på sundhed.dk, så kan du fortælle dette til personalet i Checkpoint.

Når du kommer i Checkpoint spørger vi dig om, hvad for noget sex du har. På den måde kan vi finde ud af, hvilke steder du kan have fået klamydia eller gonorré. Man kan nemlig få klamydia og gonorré vaginalt, i urinrøret, analt og i munden.

Hvis man har haft oralsex (slikket kønsorganer eller haft sexlegetøj i munden) uden beskyttelse, er det derfor vigtigt, at man også bliver podet i halsen. På samme måde bør man også blive testet analt, hvis man har haft analsex uden kondom (penis eller sexlegetøj i røven).

Det er altid dig selv, som foretager podningerne. Det er nemt og hurtigt og inden du poder dig selv, fortæller rådgiveren, hvordan du skal gennemføre podningen. Hvis du har spørgsmål undervejs, så er vi selvfølgelig også klar til at hjælpe dig.

Klamydia kort fortalt ⌄

Klamydia er en bakterie, der kan overføres, hvis man har sex uden brug af beskyttelse. Klamydia er mest udbredt blandt unge mellem 15 og 29 år, og over halvdelen af dem, der har klamydia, oplever ikke symptomer. Det vil sige, at mange har klamydia uden at vide det. Derfor anbefaler vi, at man bliver testet, når man har haft ubeskyttet sex med en ny partner.

Klamydia smitter via slimhinderne. Man har slimhinder i munden, i underlivet og analt. Man kan derfor få klamydia, når man har oralsex, vaginalsex og analsex. Man kan også få klamydia ved indirekte slimhindekontakt, fx ved at dele sexlegetøj eller via hænder.

Selvom man ikke nødvendigvis får symptomer af klamydia, så kan man stadig smitte andre, hvis man har sex uden beskyttelse.

Klamydia er let at behandle, og i langt de fleste tilfælde skal man blot tage en kort penicillinkur (antibiotika), for at blive helbredt. Men klamydia skal stadig tages alvorligt, da det i sjældne tilfælde kan give alvorlige bivirkninger.

Godt at vide om gonorré ⌄

Gonorré er, ligesom klamydia, en bakterie, som kan overføres, hvis man ikke bruger beskyttelse, når man har sex. I Danmark er de fleste smittede i aldersgruppen 20 til 29 år. Samtidig er gonorré udbredt blandt fyre, der har sex med fyre.

Man kan sagtens have gonorré uden at have symptomer. Selvom man ikke mærker noget til sygdommen, er man stadig smitsom. Derfor er der en risiko for, at man smitter videre, hvis man har sex uden beskyttelse.

Bliver man ikke testet og behandlet for gonorré, kan man i nogle tilfælde få:

  • betændelse i æggelederne (underlivsbetændelse), som kan gøre en steril (at man ikke kan få børn)
    betændelse i bitestiklerne

Hvis man er gravid og har gonorré, så er der en risiko for at smitte barnet, der kan få øjenbetændelse.

Gonorré er som regel let at behandle, og de fleste bliver raske efter en uges penicillinkur (antibiotika).