Test og rådgivning for unge mellem 15 og 29 år

Checkpoint er et tilbud for unge mellem 15 og 29 år. Hos Checkpoint kan du blive testet for klamydia og gonorré, og det er gratis, nemt og hurtigt.

Velkommen til Checkpoint

Checkpoint er et særligt tilbud for dig, der er mellem 15 og 29 år. Hos Checkpoint kan du blive testet for klamydia og gonorré, og det er gratis, nemt og hurtigt.

Når du kommer i Checkpoint, møder du rådgivere, der er vant til at tale om sex, og hvordan man beskytter sig på en afslappet måde. Her er der ikke noget, som er pinligt – tværtimod. Du skal endelig bare spørge!

Mange oplever ikke symptomer ved sexsygdomme, som klamydia og gonorré, og derfor er det vigtigt at blive testet hvis du har haft sex med en ny partner og ikke har brugt beskyttelse.

Hos Checkpoint tester du dig selv i en af vores testkabiner, og inden da viser vi dig i, hvordan du udfører testen.

Selve testen tager kun to minutter, og du får svaret efter et par dage. Hvis testen viser, at du har klamydia eller gonorré, sørger vi for, at du får en recept til apoteket eller bliver henvist til behandling. Du bestemmer helt selv, hvem der skal have adgang til dine testresultater.

For at blive testet for klamydia og gonorré i Checkpoint skal du have et dansk CPR-nummer.

Checkpoint - let og uformelt

I Checkpoint har vi gjort det nemt og hurtigt at blive testet for klamydia og gonorré, og vi har ingen lange ventetider.

Vi tager selvfølgelig udgangspunkt i dig og dine behov. Hos os møder du ingen løftede pegefingre, og der er ikke noget, der er pinligt. Det er vigtigt for os, at du får en god oplevelse, når du er i Checkpoint.

Hos os møder du rådgivere, som er vant til at tale om krop, køn og seksualitet. Du kan spørge om alt, du gerne vil vide mere om i forhold til sex, sexsygdomme og beskyttelse.

Du kan tale med rådgiveren om, hvor ofte du bør blive testet eller hvordan du bedst beskytter dig selv og din partner. Men det kan også være en snak om, hvordan du bedst spørger en ny partner, hvornår de sidst er blevet testet for sexsygdomme.

Find os i København, Aarhus, Aalborg, Odense og på Frederiksberg

I Checkpoint København har vi rigtigt mange unge, der bliver testet. Derfor har vi gjort onsdage til en særlig åbningsdag for dig, der er mellem 15 og 29 år.

I Aarhus har vi åbent mandag og tirsdag kl. 16-19.

I Aalborg og Odense har vi åbent mandag og tirsdag kl. 16-18.

Du kan booke en tid på linket nedenunder, så du får en tid, der passer til dig.

Det er selvfølgelig helt gratis at blive testet.

Andre muligheder for test og rådgivning for unge

Sexlinien for Unge er Danmarks ældste og største informations- og rådgivningsportal om sex, køn og krop for unge mellem 15-25 år. På Sexliniens hjemmeside finder du svar på rigtig mange spørgsmål. Du kan også få hjælp på chat og telefon – eller ved at skrive til brevkassen.

Hvornår bør du blive testet?

Kort sagt bør du blive testet for klamydia og gonorré, når du har haft ubeskyttet sex med flere forskellige partnere. Man kan nemlig ikke altid kan mærke, om man har klamydia eller gonorré, og derfor er det vigtigt at blive testet, selvom du ikke har symptomer.

Usikker sex er sex uden beskyttelse. Det kan være, når man har sex uden kondom eller slikkelap. At trække sig ud, inden man får udløsning, regnes ikke som sikker sex.

God sex og samtykke

God sex er først og fremmest, når du gør det du og din(e) partner(e) synes er dejligt. Sex handler også om at udforske, lære og respektere sin egen krop og grænser, såvel som sin partners krop og grænser.

Det er altid en fordel at tænke over, hvad du seksuelt har lyst til og ikke lyst til, inden du har sex.

Der er også mange måder at overholde din partners grænser og tage hensyn på. Du kan for eksempel spørge undervejs, om de synes, at det du gør er dejligt, og du kan læse din partners kropssprog.

På samme måde skal du sikre dig samtykke før og undervejs, når man har sex. Stop, hvis din partner ikke giver udtryk for at nyde legen, eller, hvis du bliver i tvivl om det du laver er dejligt. Hellere spørge en gang for meget end en gang for lidt.

Særligt for LGBT+ personer

Checkpoint har særlige testtilbud for LGBT+ personer. Det vil sige, at hvis du er transperson, nonbinær, eller har sex med samme køn som dig selv, så kan du blive testet for sexsygdomme, også selvom du er ældre end 29 år.

Find ud af, hvad du kan blive testet for ved at gå trykke ind på den aktuelle gruppe under.

Få lynrådgivning af Olivia Salo og Amalie Have

Checkpoint har i samarbejdet med Olivia Salo og Amalie Have lavet fire korte film, som fortæller dig lidt om sexsygdomme, hvordan du får den helt rette testrutine, der er tilpasset dig, og om, hvad Checkpoint kan tilbyde dig.

Få flere fakta

Her har vi samlet lidt mere information til dig. Du kan læse om, hvordan selve testen foregår, og du kan få mere at vide om klamydia og gonorré, som er to kønssygdomme, som ofte rammer unger.

Test de rigtige områder på kroppen ⌄

Du foretager selv din klamydia og gonorré test. Det foregår i en privat selv-test-kabine, hvor du presser en vatpind let mod de slimhinder, hvor du skal testes. Vatpinden puttes i et lille glas, som sendes til et laboratorium, og du kan finde svaret på sundhed.dk nogle dage efter. Hvis din test er positiv (altså hvis du har enten klamydia eller gonorré), ringer vi desuden altid til dig. Hvis du ikke ønsker, at dine resultater skal ind på sundhed.dk, så kan du fortælle dette til personalet i Checkpoint.

Når du kommer i Checkpoint spørger vi dig om, hvad for noget sex du har. På den måde kan vi finde ud af, hvilke steder du kan have fået klamydia eller gonorré. Man kan nemlig få klamydia og gonorré vaginalt, i urinrøret, analt og i munden.

Hvis man har haft oralsex (slikket kønsorganer eller haft sexlegetøj i munden) uden beskyttelse, er det derfor vigtigt, at man også bliver podet i halsen. På samme måde bør man også blive testet analt, hvis man har haft analsex uden kondom (penis eller sexlegetøj i røven).

Det er altid dig selv, som foretager podningerne. Det er nemt og hurtigt og inden du poder dig selv, fortæller rådgiveren, hvordan du skal gennemføre podningen. Hvis du har spørgsmål undervejs, så er vi selvfølgelig også klar til at hjælpe dig.

Klamydia kort fortalt ⌄

Klamydia er en bakterie, der kan overføres, hvis man har sex uden brug af beskyttelse. Klamydia er mest udbredt blandt unge mellem 15 og 29 år, og over halvdelen af dem, der har klamydia, oplever ikke symptomer. Det vil sige, at mange har klamydia uden at vide det. Derfor anbefaler vi, at man bliver testet, når man har haft ubeskyttet sex med en ny partner.

Klamydia smitter via slimhinderne. Man har slimhinder i munden, i underlivet og analt. Man kan derfor få klamydia, når man har oralsex, vaginalsex og analsex. Man kan også få klamydia ved indirekte slimhindekontakt, fx ved at dele sexlegetøj eller via hænder.

Selvom man ikke nødvendigvis får symptomer af klamydia, så kan man stadig smitte andre, hvis man har sex uden beskyttelse.

Klamydia er let at behandle, og i langt de fleste tilfælde skal man blot tage en kort penicillinkur (antibiotika), for at blive helbredt. Men klamydia skal stadig tages alvorligt, da det i sjældne tilfælde kan give alvorlige bivirkninger.

Godt at vide om gonorré ⌄

Gonorré er, ligesom klamydia, en bakterie, som kan overføres, hvis man ikke bruger beskyttelse, når man har sex. I Danmark er de fleste smittede i aldersgruppen 20 til 29 år. Samtidig er gonorré udbredt blandt fyre, der har sex med fyre.

Man kan sagtens have gonorré uden at have symptomer. Selvom man ikke mærker noget til sygdommen, er man stadig smitsom. Derfor er der en risiko for, at man smitter videre, hvis man har sex uden beskyttelse.

Bliver man ikke testet og behandlet for gonorré, kan man i nogle tilfælde få:

  • betændelse i æggelederne (underlivsbetændelse), som kan gøre en steril (at man ikke kan få børn)
    betændelse i bitestiklerne

Hvis man er gravid og har gonorré, så er der en risiko for at smitte barnet, der kan få øjenbetændelse.

Gonorré er som regel let at behandle, og de fleste bliver raske efter en uges penicillinkur (antibiotika).