Sexsygdomme

Alt om klamydia

Klamydia er den mest almindelige sexsygdom i Danmark. Hvert år får over 40.000 personer sygdommen, og allerflest i alderen 15-29 år. Klamydia er en bakterie, som kan behandles. Så bare rolig, der er noget at gøre!

5 hurtige om klamydia

  1. Du kan få klamydia i skeden, urinrøret, endetarmen, halsen og øjet (sjældent)

  2. De fleste får ikke symptomer

  3. Bliv testet, når du har haft sex med en ny uden beskyttelse

  4. Klamydia kan behandles, og du er klar igen efter 1 uge

  5. Beskyt dig med kondom , slikkelapper , handsker, femidom og fingerkondom

symptomer

De fleste får ikke symptomer

Det mest almindelige er, at man ikke kan mærke, at man har klamydia. Op mod 80% af personer med vagina har ikke symptomer, Det samme gælder ca. 50% af personer med penis. Mange har derfor klamydia uden at vide det. Selvom du ikke kan mærke det, kan du godt give smitten videre. Hvis man har symptomer, vil det typisk være:

  • Udflåd fra penis eller endetarm

  • Atypisk udflåd eller pletblødning fra skeden

  • Svie når du tisser

  • Kløe i urinrøret i penis

Klamydia kan også give smerter og feber, hvis man fx har fået betændelse i bitestiklerne eller i æggelederne. Det er sjældent, at man får symptomer fra halsen eller i endetarmen. Hvis der er symptomer, kan det minde om en halsbetændelse. I endetarmen kan det vise sig som udflåd, smerter eller kløe.

I værste tilfælde kan ubehandlet klamydia hos personer med vagina medføre, at man bliver steril og får svært ved at få børn. Så det er en god ide at blive testet, hvis du er i tvivl. Besøg Checkpoint eller gå til din egen læge, hvis du har haft ubeskyttet sex med en ny partner.

Book tid til test her

Smitteveje

Klamydia overføres ved sex

Klamydia smitter primært, når vi har sex – uanset om det er analsex, vaginalsex eller oralsex. Det mest almindelige er, at bakterien overføres ved kontakt mellem slimhinder. Slimhinder er den fugtige overflade (hud), vi har i f.eks. munden, endetarmen, vagina og på hovedet af penis. Du kan også få klamydia i øjet. Men det er sjældent og ligner en øjenbetændelse.

Det er derfor vigtigt at blive testet alle de steder, hvor du har haft sex uden beskyttelse.

Book tid til test

Test

Sådan foregår en test for klamydia

Hvis du har flere forskellige sexpartnere og ikke altid bruger beskyttelse, er det en god idé at blive testet for sexsygdomme.

I Checkpoint kan du blive testet for klamydia, hvis du er mellem 15-29 år, eller hele livet, hvis du er LGBT+-person. Her taler du med en rådgiver, som er vant til at tale om køn, krop og seksualitet. I finder sammen ud af, hvor det giver mening for dig at blive testet. Det kan fx være i halsen, i urinrøret, vagina og i endetarmen afhængig af, hvor du har haft sex uden beskyttelse.

I Checkpoint tester du dig selv. Du tester dig selv i private selvtestkabiner, når vores rådgiver har givet dig instruktioner. Så kan du gøre det i dit eget tempo og på den måde, der føles bedst for dig. Du får svar på dine prøver 2-4 dage efter, at du er blevet testet.

Hvis du ikke har symptomer, går der ca. 21 dage, før testresultatet er sikkert. Hvis du tror, du har fået klamydia, kan det derfor være en god ide at vente tre uger, før du bliver testet – medmindre, du har fået symptomer.

Føler du dig nervøs for at blive testet? Det er helt okay - hos vores testere er du i de bedste hænder, og de står klar til at svare på alle dine spørgsmål. I videoen her viser Amalie Have dig, hvordan det kan se ud, når man tager en oral selvtest hos Checkpoint.

Læs mere om test

Du får svar fra vores læge

Hvis en eller flere af dine prøver viser, at du har fået en sexsygdom får du besked af vores læge.

I SMS'en er der et link, hvor du kan booke tid til en telefonsamtale med en af lægerne. I samtalen aftaler I, hvordan du får behandling.

Behandling

Klamydia behandles med antibiotika

Klamydia behandles med en antibiotika-kur. Du tager en pille hver dag i 7 dage. Og du kan have sex, når behandlingen er afsluttet. I Checkpoint sørger vores læge for, at du får en recept til apoteket. Pillerne koster ca. 60-100 kr. Vi anbefaler, at du ikke har sex – heller ikke beskyttet – mens du er i behandling.

Har du spørgsmål til behandling af klamydia? Ring til checkpoint - vores rådgivere er klar til at svare på spørgsmål og hjælpe dig videre.

Ring +45 33 91 11 19

Beskyttelse

Sådan undgår du at få klamydia

Du kan ikke være 100% sikker, men den bedste måde at undgå klamydia er ved at bruge beskyttelse, når du har sex. Det kan fx være kondom , slikkelapper , handsker, femidom og fingerkondom. Husk også at skifte kondom eller vaske sexlegetøjet, når I deler.

Langt de fleste bruger ikke beskyttelse ved oralsex. Derfor er det en god idé at blive testet for klamydia i halsen, hvis du har oralsex uden kondom.

Mere om beskyttelse

Sig det videre med en anonym sms

Det er god stil at fortælle dine sexpartnere, at du har fået klamydia, så de kan blive testet. Hvis du synes, det er svært, så kan vi i Checkpoint hjælpe dig med at sende en SMS til dine sexpartnere - helt anonymt. Husk at der er mange, der har haft/har en sexsygdom. Og giv lige dig selv et klap på skulderen for at blive testet og passe på dig selv og andre. Når du taler med vores læge om dine prøvesvar, kan I aftale, om vi skal sende SMS’er ud for dig.

ring til os

Gode råd om klamydia og andre sexsygdomme

Sexsygdomme er meget almindelige, selvom det kan være svært at tale om. I Checkpoint er vi vant til at tale om sex, så ring til os hvis du har spørgsmål.

Vores nummer er +45 33 91 11 19

Vi har åbent alle hverdage mellem kl. 10:00-14:00.

Ring +45 33 91 11 19