Fakta om syfilis

Få det hurtige overblik og få svar på dine spørgsmål om syfilis.

Hvad er syfilis?

Syfilis er en forholdsvis sjælden sexsygdom i Danmark med omkring 400 tilfælde om året. Der er de seneste år dog set en stigning i antallet af syfilistilfælde hos transpersoner og mænd, der har sex med mænd. Syfilis skyldes smitte med bakterien Treponema pallidum.

Hvordan smitter syfilis?

Smitte med syfilis sker typisk ved seksuel kontakt og kan ske ved hud til hud-kontakt, slimhinde til slimhinde-kontakt og hud til slimhinde-kontakt med en inficeret person samt kontakt med inficeret blod. Smitte ved blodtransfusion kan ske, hvilket dog er sjældent forekommende.

Hvordan forebygger man smitte med syfilis?

Smitte med syfilis forebygges ved at dyrke beskyttet sex, for eksempel ved at bruge kondom. Dog beskytter kondomet kun det sted på kroppen, hvor det dækker.

Langt de fleste bruger ikke kondom ved oralsex, så derfor er det en god idé at blive testet regelmæssigt, så man kan få behandling og ikke smitte andre. I Danmark vil det oftest kun være relevant at teste transpersoner og mænd, der har sex med mænd for syfilis.

Hvad er symptomerne på syfilis?

En syfilisinfektion inddeles overordnet i fire forskellige stadier – det primære stadie, det sekundære stadie, det latente stadie og det tertiære stadie. Alt afhængigt af hvilket stadie man har syfilis i, vil man kunne få forskelligartede symptomer. Det kan være et sår, der typisk ikke er ømt, på penis eller i vagina eller udslæt på overkroppen. Mange vil dog ikke lægge mærke til, at de har symptomer på syfilis.

Hvordan foregår en test for syfilis?

I Checkpoint kan du blive testet for syfilis, hvis du er en transperson, en mand, der har sex med mænd, eller hvis du har været i særlig risiko for smitte med syfilis. Her taler du med en rådgiver, som er vant til at tale om køn, krop og seksualitet. Sammen finder I ud af, om det giver mening for dig at blive testet.

Vi tager et par dråber blod fra din finger, og du får resultatet med det samme. Testen vil ofte kunne vise, om du er smittet med syfilis 5 uger efter, at du har været i risiko, men der kan gå op til 3 måneder før du kan være helt sikker.

Hvordan behandler man syfilis?

Syfilis bliver behandlet med antibiotikapiller eller injektion i ballen. Checkpoint sikrer viderehenvisning til behandling. Vi anbefaler, at du ikke har sex – heller ikke beskyttet sex – før indtil tre uger efter endt behandling, da der er risiko for, at du kan smitte andre.

Smitteopsporing

Det er god stil at informere dine sexpartnere om, at du har fået syfilis, så de kan blive testet. I Checkpoint hjælper vi dig gerne med at informere dine sexpartnere anonymt, hvis du synes, at det er svært.

Gode råd om syfilis

Hvis du har flere forskellige sexpartnere og ikke altid dyrker beskyttet sex, er det en god idé at blive testet for sexsygdomme som syfilis. Sexsygdomme er ret almindelige, selvom det kan være svært at tale om. I Checkpoint er vi vant til at tale om sex, så ring til os på tlf. 33 91 11 19 på alle hverdage mellem kl. 10:00-14:00 eller bestil en tid til test på mitcheckpoint.dk. Vi glæder os til at se dig.