Fakta om gonorré

Få det hurtige overblik og få svar på dine spørgsmål om gonorré.

Hvad er gonorré?

Gonorré er en ret almindelig sexsygdom i Danmark. Sygdommen skyldes en bakterie, og den kræver derfor ofte en antibiotikakur at komme af med. Gonorré kan sidde i halsen, urinrøret, vagina og i endetarmen.

I 2022 blev der registreret 5.204 nye tilfælde. Det er 46 % flere end året før, og i Checkpoint ser vi også en stor stigning.

Gonorré har været mest udbredt blandt mænd, er har sex med mænd, men lige nu stiger antallet af smittede blandt unge heteroseksuelle.

Hvordan smitter gonorré?

Gonorré smitter primært, når vi har sex. Det mest almindelige er, at bakterien overføres ved kontakt mellem slimhinder. Slimhinder er den fugtige overflade (hud), vi har i f.eks. munden, endetarmen, vagina og på hovedet af penis.

Det vil sige, at man kan få gonorré, hvis ens egne slimhinder er i kontakt med slimhinder hos en person, der har det.

Man kan også få gonorré, hvis ens slimhinder kommer i kontakt med kropsvæsker – fx præsperm, sperm, skedesekret, spyt eller udflåd – fra en person, der er smittet.

Man kan få gonorré i urinrøret og i vagina, men kan også få det i halsen, hvis man har oralsex, og i endetarmen, hvis man har analsex.

Det er derfor vigtigt at blive testet alle de steder, hvor man har haft sex uden beskyttelse.

Hvordan forebygger man smitte med gonorré?

Hvis man bruger kondom og/eller slikkelapper, kan det nedsætte risikoen for, at man få gonorré i forbindelse med sex.

Langt de fleste bruger ikke kondom ved oralsex, så derfor er det en god idé også at blive testet for gonorré i halsen, så man kan få behandling og ikke smitte andre.

Hvad er symptomerne på gonorré?

Man kan ikke altid mærke, at man har gonorré. Faktisk får op mod halvdelen af personer med vagina ikke symptomer, selvom de har gonorré. Mens det samme gælder 10% af personer med penis.

Hvis man har symptomer, vil det typisk vise sig som gulligt og tyktflydende udflåd fra urinrøret og/eller vagina, svie ved vandladning og/eller kløe i urinrøret og/eller i vagina. For personer med vagina kan man også opleve pletblødning.

Det er sjældent, at man har symptomer på gonorré i halsen og i endetarmen. Får man symptomer fra halsen, kan det kan være smerter, som minder om en halsbetændelse. Får man symptomer fra endetarmen, kan det være smerter eller kløe.

Gonorré kan give smerter og betændelse i bitestiklerne og i æggelederne. Dette kan i værste tilfælde medføre, at man bliver steril – og altså ikke kan få børn.

Hvordan foregår en test for gonorré?

I Checkpoint kan du blive testet for gonorré, hvis du er LGBT+ person, lever med hiv eller er 15-29 år. Her kan du tale med en rådgiver, som er vant til at snakke om køn, krop og seksualitet. I finder sammen ud af, hvor det giver mening for dig at blive testet.

Vi tilbyder nemlig test i halsen, i urinrøret, vagina og i endetarmen alt afhængig af, hvor du har haft sex uden beskyttelse. Du tester dig selv i private selvtestkabiner efter grundig vejledning fra rådgiveren. Og du får svar på prøven 2-4 dage efter.

Gonorré kan påvises i en test 2-8 dage efter, at du er blevet smittet. Det er derfor en god ide at vente en uges tid, før du bliver testet.

Hvordan behandler man gonorré?

Gonorré behandles med antibiotika, der gives med en sprøjte. Vores læge i Checkpoint sørger for, at du får behandling. 

Vi anbefaler, at du ikke har sex – heller ikke med beskyttelse – før en uge efter behandlingen er overstået. Der er nemlig stadig risiko for, at du kan smitte andre. 

Smitteopsporing

Det er god stil at informere dine sexpartnere om, at du har fået gonorré, så de kan blive testet. I Checkpoint hjælper vi dig gerne med at informere dine sexpartnere anonymt, hvis du synes, at det er svært.

Gode råd om gonorré

Hvis du har flere forskellige sexpartnere og ikke altid dyrker beskyttet sex, er det en god idé at blive testet for sexsygdomme som gonorré. Sexsygdomme er ret almindelige, selvom det kan være svært at tale om.

I Checkpoint er vi vant til at tale om sex, så ring til os på tlf. 33 91 11 19 på alle hverdage mellem kl. 10:00-14:00 eller bestil en tid til test på mitcheckpoint.dk. Vi glæder os til at se dig.