Fakta om gonorré

Få det hurtige overblik og få svar på dine spørgsmål om gonorré.

Hvad er gonorré?

Gonorré er en forholdsvis almindelige sexsygdom i Danmark med omkring 3.000 tilfælde om året. Gonorré skyldes smitte med bakterien Neisseria gonorrhoeae.

Hvordan smitter gonorré?

Gonorré smitter primært ved slimhinde- til slimhindekontakt – typisk ved seksuel kontakt – men kan også smitte ved slimhindekontakt med inficeret præsperm, sperm, skedesekret, spyt, udflåd og urin.

Det betyder, at hvis man har sex, oralsex og/eller analsex uden f.eks. brug af kondom, kan man få gonorré i urinrøret, i vagina, i livmoderhalsen og/eller i endetarmen.

Man kan også få gonorré ved dybe tungekys og dermed få gonorré i halsen. I sjældne tilfælde kan man få gonorré i øjet. Det er derfor vigtigt at blive testet de steder, hvor man har haft sex uden brug af beskyttelse.

Hvordan forebygger man smitte med gonorré?

Smitte med gonorré forebygges ved at dyrke beskyttet sex, som f.eks. ved at bruge kondom. Langt de fleste bruger ikke kondom ved oralsex, så derfor er det en god idé også at blive testet for gonorré i halsen, så man kan få behandling og ikke smitte andre.

Hvad er symptomerne på gonorré?

Op mod 50% af personer med en vagina og 10% af personer med en penis oplever ikke symptomer på gonorré. Man kan altså ikke altid mærke, at man har gonorré.

Hvis man har symptomer, vil det typisk være gulligt og tyktflydende udflåd fra urinrøret og/eller livmoderhalsen, svie ved vandladning og/eller kløe i urinrøret og/eller i vagina. For personer med en vagina kan der også opleves pletblødning.

Gonorré kan give smerter og betændelse i bitestiklerne hos personer med en penis og smerter og betændelse i æggelederne hos personer med en vagina. Dette kan i værste tilfælde bl.a. medføre, at man kan udvikle sterilitet.

Det er sjældent, at man har symptomer på gonorré i halsen og i endetarmen. Får man symptomer fra halsen, kan det kan være smerter, som minder om en halsbetændelse. Får man symptomer fra endetarmen, kan det være smerter eller kløe.

Hvordan foregår en test for gonorré?

I Checkpoint kan du blive testet for gonorré, hvis du er mellem 15-29 år, eller hvis du er LGBT+-person. Her taler du med en rådgiver, som er vant til at tale om køn, krop og seksualitet, og I finder sammen ud af, hvor det giver mening for dig at blive testet.

Vi tilbyder test i halsen, i urinrøret/vagina og i endetarmen alt afhængig af, hvor du har haft sex uden brug af beskyttelse. Du tester dig selv i private selvtestkabiner efter grundig vejledning fra rådgiveren.

Gonorré kan påvises i en test 2-8 dage efter, at du er blevet smittet. Du får svar 2-4 dage efter, at du er blevet testet.

Hvordan behandler man gonorré?

Gonorré behandles i form af en injektionsbehandling med et antibiotikum. Vores læge i Checkpoint sørger for, at du får behandling. Vi anbefaler, at du ikke har sex – heller ikke beskyttet – før indtil en uge efter endt behandling, da der er risiko for, at du kan smitte andre.

Smitteopsporing

Det er god stil at informere dine sexpartnere om, at du har fået gonorré, så de kan blive testet. I Checkpoint hjælper vi dig gerne med at informere dine sexpartnere anonymt, hvis du synes, at det er svært.

Gode råd om gonorré

Hvis du har flere forskellige sexpartnere og ikke altid dyrker beskyttet sex, er det en god idé at blive testet for sexsygdomme som gonorré. Sexsygdomme er ret almindelige, selvom det kan være svært at tale om. I Checkpoint er vi vant til at tale om sex, så ring til os på tlf. 33 91 11 19 på alle hverdage mellem kl. 10:00-14:00 eller bestil en tid til test på mitcheckpoint.dk. Vi glæder os til at se dig.