Sex med velbehandlede

Ingen virus = ingen smitte

Den medicinske behandling mod hiv nedsætter mængden af virus så meget, at mennesker, der lever med hiv og er i behandling, ikke kan smitte andre.

Fordi velbehandlet er lig med smittefri, kan mennesker, der lever med hiv og er velbehandlede, trygt dyrke ubeskyttet sex uden frygt for at smitte deres sexpartner(e). Og på samme måde er det helt risikofrit for hiv-negative personer at have sex med en person, der lever med hiv og er velbehandlet. 

At have sex med en velbehandlet person, der lever med hiv, kan med andre ord bruges som supplement til andre måder at forebygge hiv på, herunder kondom, PrEP og PEP, som du kan læse mere om her på siden.

Virusmængde og smitsomhed

Jo højere virusmængden i en hiv-positiv persons blod er, jo større er vedkommendes smitsomhed. I månederne efter, at en person har fået hiv, er virusmængden særligt stor – og vedkommende er derfor meget smitsom. Herefter falder virusmængden til et lavere niveau, og det samme gør smitsomheden. 

Når en person, der har hiv kommer i behandling, falder virusmængden for langt de flestes vedkommende så meget, at den ikke kan måles. Når mængden af virus har været umålelig i seks måneder, og man i øvrigt ikke har andre sexsygdomme, er man dét, man kalder velbehandlet og kan ikke smitte andre – heller ikke gennem ubeskyttet sex. Med andre ord: Velbehandlet er lig med smittefri.

Tusindvis af knald uden smitte

Sammenhængen mellem virusmængde og smitsomhed har været kendt siden 2008, men nu er der også endeligt kommet et solidt videnskabeligt bevis for, at velbehandlet hiv ikke smitter.

Det viser et stort internationalt studie, som forskere fra Rigshospitalet har stået i spidsen for.

I studiet har forskerne fulgt knapt 1000 homo-par, hvor den ene ikke er smittet, og den anden er velbehandlet hiv-positiv. De mange par havde sex uden kondom næsten 77.000 gange, og der var ikke et eneste tilfælde, hvor partneren blev smittet. 

Studiet er anerkendt af forskere verden over, fordi den en gang for alle slår fast, at smitterisikoen er nul, hvis partneren er velbehandlet hiv-positiv. Eller at umåleligt virus betyder ingen smitterisiko - heller ikke gennem ubeskyttet analsex. 

Hvis du har spørgsmål i forhold til PEP, kan du også ringe til vores Hotline på tlf.: 33 91 11 19 på hverdage mellem kl. 10 og kl. 14. 

Fakta:

På datingsider og apps kan du støde på udsagn om velbehandlethed under forskellige navne:

  • U=U står for Undetectable viral load = Untransmittable HIV, som kan oversættes til umåleligt virus = ingen smitsomhed
  • Undetectable eller umåleligt bruges også alene
  • TasP står for Treatment as Prevention, altså behandling som forebyggelse. Det kan bruges til at signalere, at man er i behandling og derfor ikke smitsom. Samtidig bliver det brugt mere overordnet, hvor det kan være en strategi om at nedsætte smittetrykket i et samfund ved at behandle så mange som muligt
     

Muligheder for beskyttelse:

 

Sex med partnere i behandling

Hvis dine sexpartnere har hiv og er velbehandlede, så er der så lidt virus, at hiv ikke kan overføres - heller ikke selvom I ikke bruger kondom.
 

Sex med velbehandlede

PrEP - pillen der beskytter mod hiv

PrEP er en medicinsk behandling, man kan bruge til at forebygge hiv, hvis man ikke har hiv.
 

PrEP - pillen mod hiv

Kend din hiv-status

Når du lader dig teste, får du afklaret, om du har hiv – og du beskytter andre mod sygdommen.

 

Kend din hiv-status

Kondom og glidecreme

Kondom er den bedste metode, hvis man vil beskytte sig mod både hiv og andre sygdomme, der overføres gennem sex. 

 

Kondom og glidecreme

PEP - når uheldet er ude

PEP er en medicinsk behandling, hvis du har været udsat for risiko for at få hiv - f.eks. ved kondomuheld. 

 

PEP - når uheldet er ude