Værd at vide om oralsex

Oralsex er en af de mest udbredte former for sex blandt mænd, der har sex med mænd. Det er formentlig også en af de sexpraksisser, der giver anledning til flest spørgsmål om risikoen for hiv-smitte.

Egentlig er det ikke så mærkeligt, at oralsex giver anledning til så mange spørgsmål. Det skyldes, at det er meget svært at lave undersøgelser, der kan give klare og entydige svar om risikoen ved oralsex.

Oralsex & hiv

Risikoen for at blive smittet med hiv gennem oralsex er langt mindre, end hvis I dyrker analsex. Det skyldes bl.a., at slimhinden i munden er mere elastisk og tykkere end slimhinden i endetarmen. Det betyder, at der skal mere til, før der går hul på slimhinden, mens tykkelsen gør, at det er vanskeligere for hiv at trænge igennem den. Derudover er det lettere at komme af med sæd, man har i munden, end sæd man har fået op i endetarmen.

Endvidere har spyt en række egenskaber, som er med til at gøre hiv mindre smitsomt. Endelig er der oftest mere hiv i blod end i sæd og præsæd - og blod udgør en større risiko i forbindelse med analsex, da der næsten altid vil opstå små rifter og blødninger ved analsex. Derimod er det meget sjældent, at man kommer til at bløde pga. oralsex.

Sådan nedsætter du risikoen

Dyrker du ubeskyttet oralsex, er der en lille risiko for smitte med hiv og andre sexsygdomme. Du kan dog mindske risikoen ved at:

  • Undgå at få sæden i munden
  • Undgå at få præsæd i munden - fx ved at koncentrere dig om skaftet og pungen
  • Bruge kondom, hvis du vil være helt sikker 

Det skal du være opmærksom på, når du slikker pik

Det er altid en god idé at have en god mundhygiejne, når du sutter pik. Ved at have en sund mundhygiejne er der mindre sandsynlighed for, at du har smårifter i munden og dermed mindsker du risikoen for at blive smittet med hiv og andres sexsygdomme.

  • Når du har børstet tænder og brugt tandstikker eller tandtråd, er det en god idé at vente et par timer med at sutte pik
  • Det er også en god idé at vente et par timer med at børste tænder, efter du har suttet pik
  • Undgå oralsex, hvis du lige har været til tandlæge, eller hvis du har blod eller åbne sår i munden
  • Deep throating kan medføre småsår og rifter i svælget, og du kan derfor nedsætte risikoen for hiv-smitte, hvis du undgår at tage pikken langt ned i halsen
  • Du kan nedsætte risikoen for smitte med hiv og andre sexsygdomme ved at undgå oralsex, når du har halsbetændelse, tandkødsbetændelse eller voldsom allergi i mund og svælg