Virusmængde og velbehandlethed

Vidste du, at en høj virusmængde i blodet giver høj risiko for at smitte med hiv, og at en lav virusmængde giver lav risiko?Og vidste du, at en velbehandlet hivsmittet har så lav en virusmængde, at han ikke kan smitte andre?

Mængden af hiv-virus i kroppen hænger sammen med risikoen for, at en hiv-smittet person smitter videre. En lille virusmængde giver lille smitsomhed, og en stor virusmængde giver stor smitsomhed.
​I Danmark får hiv-smittede målt deres virusmængde to gange om året.

Virusmængden over tid

I månederne efter en person er blevet hiv-smittet, er virusmængden ekstremt stor, hvorefter den falder til et lavere niveau.
Når folk kommer i behandling for hiv, falder virusmængden ofte til en umålelig størrelse. Andre sex-sygdomme kan også øge virusmængden hos hiv-smittede.

Gode råd:

  • Sørg for at kende din hiv-status
  • Hvis du er hivsmittet, så sørg for at kende din virusmængde
  • Sikker sex er sex med kondom og silikone- eller vand-baseret glidecreme, og at undgå sæd i munden

De fleste hiv-smittede, som er i behandling, har en meget lille virusmængde.
Hos de fleste bliver virusmængden så lille, at den ikke længere kan måles. Når behandlingen har gjort virusmængden umålelig i mere end seks måneder, og hvis man ikke har andre sex-sygdomme, så er man velbehandlet.

Velbehandlethed og smitsomhed

Hos en velbehandlet hiv-smittet person er risikoen for at overføre smitte ikke længere til stede. Men hvis du har en anden sex-sygdom, kan du ikke kalde dig for velbehandlet, da virusmængden stiger, og der nemmere opstår rifter og sår i de inficerede områder.

Gode råd: 

  • Sikker sex er sex med kondom og silikone- eller vand-baseret glidecreme, og at undgå sæd i munden
  • Hvis du ikke har hiv, forhindrer sikker sex dig i at få hiv og andre sex-sygdomme
  • Hvis du er velbehandlet beskytter sikker sex mod andre sex-sygdomme, som kan få et alvorligt forløb, netop fordi du har hiv