Guide

Selfcare før, under & efter sex på stoffer

Når man tager stoffer i forbindelse med sex, kan det være en god ide at have gjort sit forarbejde. Stoffer kan nemlig påvirke ens grænser, ens sexdrive og fysiske behov og ens forståelse og evne til at tjekke ind med andre.

Derfor har vi lavet en lille huskeliste, som kan guide dig i, hvordan du passer godt på dig selv – og andre – når du har sex på stoffer.

Brug for nogen at tale med?

I Checkpoint ved vi (næsten) alt om sex på stoffer. Og vi vil meget gerne tale med dig hvis overvejer sex på stoffer eller har spørgsmål til sex på stoffer. Vi taler om det, du har brug for at tale om. Og sammen finder vi ud af, hvad du har behov for.

Udfyld formularen, så skriver vi eller ringer dig op.

Før du har sex på stoffer

Reflektér over dine grænser

Inden du har sex på stoffer, er det en god idé at tænke over dine grænser og hvad du har lyst til og ikke lyst til. Tænk over, hvad du har lyst til seksuelt og hvad du bestemt ikke har lyst til. Tænk over, hvordan du bedst kan overholde dine egne grænser, når du er påvirket.

Husk at selvom chemsex og sexfester kan virke som et grænseløst univers, så har du ret til dine personlige grænser.

Læg en plan

Planlæg hvilke stoffer og hvor meget du vil tage, og forsøg at holde dig til den plan. Tænk fx over, om der er nogle typer stoffer, som du gerne vil undgå.

Hvis du kan, så tag dine egne stoffer med. Så er det nemmere at bevare overblikket over, hvad du indtager og hvor meget.

Find nogen du er tryg med

Det er altid en god idé at tage stoffer med folk du er tryg ved og i trygge omgivelser. Især hvis du skal tage et stof, du ikke har prøvet før. Det er også altid smart at have en ædru person til stede, som kan passe på jer, hvis der opstår noget undervejs.

Husk det praktiske

Hvis du er på PrEP, lever med hiv eller er på anden medicin, så husk at tage nok medicin med dig, så du ikke risikerer at løbe tør, hvis festen udvikler sig over flere dage.

Pak en taske med dine piller og din foretrukne glidecreme, sexlegetøj, kondomer, handsker mv. Så du bruger de redskaber, som du føler dig mest komfortabel med.

Sørg for at få nok mad og drikke inden, du tager afsted. Det kræver meget energi af din krop at have sex på stoffer.

Brug ikke stoffer til at dulme

Stoffer forstærker tit vores følelser. Derfor er det bedst at bruge stoffer til at forstærke en god følelse eller oplevelse, og ikke til at dulme eller undertrykke dårlige følelser eller oplevelser. Hvis du tager stoffer for at glemme dårlige oplevelser eller følelser, skal du vide, at du kan få hjælp. Du kan tale med os.

Hvis du har svært ved at række ud, så lad os ringe til dig.

Bliv ringet op

Mens du har sex på stoffer

Hold dig til det, du kender

Det kan være svært at fastholde grænser, når du er påvirket af stoffer. Derfor kan det være let at sige "ja" til stoffer, som du ellers aldrig ville overveje at tage, når du er upåvirket. Det bedste, du kan gøre, er at holde dig til de stoffer, som du kender og som du har tidligere erfaring med. Og tag ikke imod stoffer, som du ikke ved hvad er. Spørg, hvad det er, hvis nogen tilbyder dig noget.

Husk ikke at drikke af andres glas, da der kan være GHB eller andre stoffer i dem, som du ikke kan smage. Brug også kun dit eget snifferør eller din egen sprøjte.

Fortæl dem du er sammen med hvilke stoffer du har taget, så de ved, hvad de kan forvente.

Hold dig til et stof

Nogle stoffer kan få en anden effekt end ønsket, eller blive forstærket hvis de tages sammen med alkohol eller andre stoffer. Det er derfor vigtigt at være ekstra forsigtig, når der indtages flere forskellige stoffer samtidig, eller hvis stoffer bliver taget samtidig med alkohol.

Lad ikke stofferne overtage kontrollen over din aften. Tag den mængde stoffer du har brug for for at få den ønskede effekt, men pas på med ikke at teste, hvor meget din krop kan holde til.

Hold øje med tiden og husk pauserne

Lav en note på din telefon, hvor du skriver ned hvornår, hvad og hvor meget du har indtaget. Eller sæt en alarm. Det skaber overblik og kan være med til at forhindre overdosering.

Husk også at tage pauser, hvor du drikker vand og køler ned. Hvis du har sex i flere timer kan det være godt at tage et bad en gang i mellem. Det hjælper dig med at køle af og kan give din krop en tiltrængt pause.

Husk beskyttelse

Brug kondom og glidecreme, når du har analsex og skift kondom, hvis du har flere sexpartnere.

Hvis du har sex i længere tid med den samme partner, så skift kondom efter 1 time. Så mindsker du risikoen for at kondomet springer.

Brug handske og glidecreme, hvis du dyrker fisting. Skift handske, hvis skifter sexpartner.

Tjek ind med hinanden undervejs

Sørg for at tjekke ind med dine sexpartnere løbende for at sikre, at de stadig har lyst til sex. Hold øje med, at de er ved bevidsthed, er til at tale med og at de samtykker med lyde, krop eller ord.

Og tjek ind med dig selv. Lad være med at presse dig selv til mere, end du har lyst til. Hvis du gerne vil teste dine grænser seksuelt, så gør det stille og roligt, så du ikke ender i situationer, du ikke har lyst til.

Hvis du oplever at folk får det dårligt, har vejrtrækningsproblemer, opfører sig paranoidt eller virker bange så ring 112 og bliv hos dem til hjælpen kommer.

Ring 112 hvis du eller andre...

  • Har åndenød eller svært ved at trække vejret

  • Er bevidstløs og ikke til at vække

  • Får brystsmerter

  • Virker forvirret og ikke er kontaktbare

Vær opmærksomme på hinanden og tøv ikke med at ringe 112. Overdosering er desværre udbredt.

Efter du har haft sex på stoffer

Overgangen fra en aften eller weekend med sex på stoffer til dagen efter kan være svær. Du har måske oplevet en kæmpe rus sammen med dine sexpartnere, en følelse af uendelig energi og haft sex i timevis. Og nu er du måske alene og står med nedturen selv. Det er helt normalt at få en stor nedtur efter at man har haft sex på stoffer. Derfor er det vigtigt, at du ved, hvordan du passer bedst på dig selv og dine partnere - også bagefter.

Forbered dig på nedturen
Den nedtur (come down), man kan få, når stofferne forlader kroppen, kan være hård, både fysisk og psykisk. Hav derfor en plan for, hvad der skal ske, når festen er slut. Måske har du brug for, at nogen sørger for, at du kommer sikkert hjem eller at nogen følger op på dig efter festen. Aftal at få besøg eller at ringe sammen med nogen.

Sørg også for at fylde køleskabet op, inden du tager hjemmefra. Både mad og drikke er nødvendigt for at komme ovenpå.

Tænk over din oplevelse
Reflekter over, hvordan det var at have sex på stoffer. Var der noget lærerigt i det, som du kan inkorporere i din hverdag uden stoffer? Opdagede du noget nyt om dig selv seksuelt, som du kan udforske noget mere uden stoffer? Skete der noget, som var over grænsen? Og husk også at have sex uden stoffer.

Ræk ud
Hvis du føler, at du har været med til noget, som du efterfølgende fortryder, og hvor dine grænser er blevet overskredet, så ræk ud. Også selvom det er svært. Når du deler dine oplevelser, bliver det nemmere at komme videre og undgå at dine grænser bliver overskredet igen.

Husk, du kan tale med os. Hvis du har svært ved at række ud, så lad os ringe til dig. Indtast dit telefonnummer her

Book tid til test
Bliv testet for hiv, hepatitis c og andre sexsygdomme , hvis du har været i risiko. Hvis du har glemt at tage din PrEP, hvis kondomet sprang eller du har haft flere skiftende partnere uden beskyttelse, så husk at du kan få PEP som mindsker risikoen for hiv. PEP skal tages senest inden for 72 timer efter du været i risiko. For at komme i PEP-behandling skal du ringe til din læge eller til vores hotline, så hjælper vi dig videre. Ring +45 3391 1119

Book tid til test her

Hvad er "chemsex"?

”Sex på stoffer” eller ”chemsex” beskriver brugen af bestemte euforiserende stoffer i forbindelse med sex. Nogle kender måske kælenavnene PnP, Party And Play, Chillouts eller Chills. Når vi i Checkpoint taler om chemsex, er det oftest disse stoffer, vi taler om:

  • Crystal meth / methamfetamin

  • GHB/GBL

  • MDMA/Ecstasy

  • Amfetamin/Speed

  • Ketamin

  • Mephedrone/Meph/Drone

  • Kokain/Coke

  • Heroin

Læs om stofferne her

Ring til os

I Checkpoint er vi vant til at tale om sex, sexsygdomme, køn, krop og livet med hiv. Ring til os, hvis du har spørgsmål.

Vores nummer er +45 33 91 11 19

Vi har åbent alle hverdage mellem kl. 10:00-14:00.

Ring +45 33 91 11 19