Sexsygdomme

Alt om mpox (abekopper)

Mpox, tidligere kaldt abekopper, er ikke særlig udbredt i Danmark. Sygdommen minder lidt om skoldkopper og smitter kun, når der er symptomer. Mpox går typisk over af sig selv efter 2-4 uger. Er du i tvivl, om du har mpox? Læs med her!

5 hurtige om mpox (abekopper)

  1. De typiske symptomer er små blærer på huden og generel sløjhed

  2. Mpox smitter typisk ved sex, eller hvis man sover tæt 

  3. Sygdommen overføres gennem væske fra blærer på huden

  4. Der findes en vaccine mod mpox

  5. Beskyt dig med kondom , slikkelapper , handsker, femidom og fingerkondom

symptomer

De typiske symptomer på mpox (abekopper)

Symptomer på mpox er små blærer, som minder om skoldkopper. Sygdommen begynder ofte med at man føler sig sløj, måske får man kulderystelser, hovedpine, muskelsmerter og føler sig træt. Du kan også få hævede lymfeknuder.

Senere kan man udvikle blærer på huden. Udslættet kan sidde i ansigtet, på penis, ved vagina, omkring endetarmen og på ballerne. Det kan gøre ondt. Mange oplever kun at få 5-10 blærer på kroppen. Og blærerne kan være meget små, så det kan være svært at opdage. 

Mpox går typisk over af sig selv. Men der kan komme ar, når blærerne heler op. For børn, gravide, ældre og personer med nedsat immunforsvar kan mpox give alvorlige symptomer og kræve lægebehandling. 

Kontakt din egen læge, hvis du har symptomer på mpox. Du er også velkommen til at ringe til vores hotline – så kan vi hjælpe dig videre.

Ring +45 33 91 11 19

Smitteveje

Mpox (abekopper) smitter når man har symptomer

Mpox smitter gennem væske fra blærerne på huden. Det mest almindelige er, at man får det under sex, eller hvis man sover tæt. En blære kan være nok til at smitte. Sygdommen smitter først, når man har symptomer. Man kan overføre virussen, fra man får symptomer og indtil skorperne er faldet af blærerne og der er dannet ny hud under. Det tager typisk 2-4 uger at blive helt rask.

Der er meget få tilfælde af mpox i Danmark. Så risikoen er lille herhjemme. Smitten er dog større i nogle andre lande. Så vær opmærksom, hvis du har nye sexpartnere, når du rejser. Hold især øje med kløe, udslæt og sår på penis, vagina og baller. Du kan læse mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Besøg sst.dk

Sygdomsforløb

Mpox (abekopper) går over af sig selv

Mpox går typisk over af sig selv efter 2-4 uger. Det anbefales at bruge kondom, 12 uger efter udslættet er helet op. Hvis du får smerter fx ved endetarmen eller andre følsomme steder, kan du få behandling mod det. Når du er blevet rask, er det en god ide at vaske alt dit tøj på minimum 60°C og undertøj, håndklæder og sengetøj på minimum 80°C. Det er også en god ide at gøre grundigt rent.

Vaccination

Mænd der har sex med mænd tilbydes vaccine

Mpox kan smitte alle uanset køn, alder og seksualitet. I Danmark har vi set flest smittetilfælde blandt mænd, der har sex med mænd, der har flere og skiftende partnere. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at denne gruppe bliver vaccineret. Hvis det er relevant, kan nære kontakter også få vaccinen.

Vaccinationen mod mpox gives som to stik med mindst 28 dages mellemrum. Ingen vacciner beskytter 100%, så vær opmærksom, hvis du eller dine sexpartnere får symptomer. Læs mere om vaccinen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Besøg sst.dk

Beskyttelse

Sådan undgår du at få mpox (abekopper)

Udover vaccination, anbefaler vi, at du er opmærksom på udslæt, hvis du er mand og har sex med mænd, og du har sex med skiftende partnere eller har sex på rejsen.

Du kan muligvis nedsætte risikoen for smitte med mpox, hvis du bruger kondom , slikkelapper og anden beskyttelse. Husk også at skifte kondom eller vaske sexlegetøjet, når I deler. 

Læs mere

Ring til os

Sexsygdomme er meget almindelige, selvom det kan være svært at tale om. I Checkpoint er vi vant til at tale om sex, så ring til os hvis du har spørgsmål.

Vores nummer er +45 33 91 11 19

Vi har åbent alle hverdage mellem kl. 10:00-14:00.

Ring +45 33 91 11 19