Sexsygdomme
Alt om HPV
HPV (Human Papillomavirus) er en af de mest almindelige sexsygdomme i Danmark. De fleste seksuelt aktive vil på et tidspunkt i deres liv blive smittet med HPV. Selvom det oftest forsvinder af sig selv, kan det i nogle tilfælde udvikle sig til celleforandringer, der er forstadier til kræft. Derfor er det vigtigt at blive screenet – også hvis du er blevet vaccineret for HPV. Vi har samlet, alt du skal vide om HPV lige her!
Find alt om
5 hurtige om HPV
De fleste får ikke symptomer
Kønsvorter er en type HPV
Alle over 23 år med en livmoder har ret til test for HPV
Du kan bestille en hjemmetest, hvis du ikke ønsker celleskrab
Vaccination for HPV er en del af børnevaccinationsprogrammet
symptomer
De typiske symptomer på HPV
De fleste kan ikke mærke, at de har HPV. Man kan derfor godt være smittet med HPV, uden at vide det. Man kan også overføre det til andre, selvom man ikke har symptomer.
HPV dækker over flere sygdomme. Fx er kønsvorter en type HPV. Symptomer på kønsvorter er:
Vorter på penis, vagina eller ved endetarmen
Vorterne kan være glatte eller blomskålslignende
Der kan være få eller mange vorter
Det kan tage 1-6 måneder, før kønsvorter bliver synlige, efter man er blevet smittet med HPV. Vorterne kan også være indvendige.
Hvis du er i tvivl, så ring til vores hotline eller kontakt din læge.
Smitteveje
HPV smitter ved sex
HPV smitter nemt og kan overføres, når vi har sex – uanset om det er analsex, vaginalsex eller oralsex.
Kondomer og slikkelapper kan reducere, men ikke fuldstændigt beskytte mod HPV, fordi virus kan overføres ved hudkontakt omkring penis/vagina. HPV kan også overføres med fingre eller hvis du deler sexlegetøj med andre.
Det er derfor vigtigt at blive testet efter anbefalingerne.
Hvem skal testes for HPV?
For at forebygge livmoderhalskræft anbefales det, at personer med livmoderhals fra 23-29 år får en celleprøve fra livmoderhalsen hvert tredje år. Efter 29 år tilbydes test hvert tredje eller femte år.
Alle med et CPR-nummer, der ender på et lige tal, bliver automatisk indkald til HPV-screening.
Desværre bliver personer med en livmoderhals og et CPR-nummer, der ender på et ulige tal, ikke indkaldt. Det betyder, at hvis du skifter CPR-nummer i forbindelse med din transition, vil du ikke længere blive indkaldt. Vi kæmper for at få det ændret, da det er en klar ulighed i sundhed.
Selvom du ikke bliver indkaldt, har du stadig ret til at blive testet efter anbefalingerne. Du kan kontakte din egen læge for at bestille tid til HPV-screening. Vi hjælper dig også gerne.
Personer med penis får ikke tilbudt test for HPV. Årsagen er, at HPV i sig selv ikke kan behandles, kun hvis der er symptomer som fx kønsvorter.
Test
Sådan foregår en (smear) test for HPV
Prøven udføres med en lille børste, som opsamler celler fra livmoderhalsen. Prøven foregår ved en gynækologisk undersøgelse, hvor børsten føres ind gennem vagina/skeden, gennem livmodermunden og til livmoderhalsen. I livmoderhalsen drejes børsten rundt, så der kommer små celler med ud. Se illustrationen.
Denne celleprøve kaldes også en smear-test.
Du kan også få en hjemmetest
Ønsker du ikke at få lavet celleskrab, kan du bestille en HPV-hjemmetest . Det er en podning fra vagina, du selv kan lave. Det foregår ligesom ved en test for klamydia, hvor podepinden kun skal få centimeter op i vagina. Podningen kan vise, om man er positiv for HPV.
Hjemmetest følger screenings-programmet. Det vil sige, at hjemmetest også foregår med tre års mellemrum, medmindre din læge har anbefalet noget andet.
En HPV-hjemmetest er lige så effektiv som en test foretaget af en læge. Du kan læse dit prøvesvar i din e-Boks eller på www.sundhed.dk, og der bliver også sendt en kopi af svaret til din egen læge.
Bestil en hjemmetest
Du bestiller en hjemmetest gennem din region, som sender den hjem til dig. Hvis du har modtaget en invitation i din e-Boks, kan du bestille hjemmetesten direkte på regionens hjemmeside. Hvis du ikke har modtaget invitation, kan du kontakte regionen på telefon og bede om at få sendt testen hjem til dig. Desværre tilbyder Region Sjælland ikke hjemmetest på nuværende tidspunkt. Vi er i dialog med dem.
Du modtager testen med en vejledning, som du skal følge. Derefter skal du returnere testen med posten. Vær opmærksom på, at kommunikationen i vejledningen til hjemmetesten, indeholder ekskluderende sprog og primært henvender sig til ciskvinder. Vi er i dialog med regionerne for at forbedre kommunikationen og sikre, at den henvender sig til alle med en livmoder.
Her er en oversigt over de regioner, der tilbyder hjemmetest.
Du kan blive vaccineret for HPV
HPV indgår nu i børnevaccinationsprogrammet. Det betyder, at alle børn - uanset køn - ved deres 12-årsvaccination bliver tilbudt HPV-vaccination. HPV-vaccination beskytter nemlig bedst, hvis du får den inden du er seksuelt aktiv.
Hvis du er født efter 2007, er du formentlig blevet vaccineret. Du kan se, om du er vaccineret på sundhed.dk. Hvis du ikke har fået HPV-vaccinen som en del af børnevaccinationsprogrammet, kan du få vaccinationen gratis indtil du fylder 18 år. Herefter skal du selv betale.
Er du nysgerrig på, om HPV-vaccination er noget for dig, kan du tale med os.
Ring til os
I Checkpoint er vi vant til at tale om sex, sexsygdomme, køn, krop og livet med hiv. Ring til os, hvis du har spørgsmål.
Vores nummer er +45 33 91 11 19
Vi har åbent alle hverdage mellem kl. 10:00-14:00