Guide

Hverdagen med hiv

Når man får hiv, kan man opleve, at nogle ting i hverdagen ændrer sig. Nye rutiner skal etableres, og man skal have flettet kontrolbesøg på hospitalet ind i sit skema. Det kan godt føles som en omvæltning. Husk, at du kan leve godt og længe med hiv.

Her på siden har vi samlet en række gode råd til dig, der skal have en hverdag med hiv.

    Du er (meget) mere end din hiv-diagnose

    Selvom det fylder meget lige nu, så vil din hiv-diagnose med tiden fylde meget mindre. Det bliver en del af livet – ligesom alt muligt andet.

    Det bedste, du kan gøre, er at finde nogen, du kan tale med. Du kan fx få en snak med en af vores dygtige rådgivere, som er vant til at tale om livet med hiv.

    Læs mere om vores rådgivning for dig med hiv, lige her.

    Læs mere

    Du har en rask krop, når du lever med hiv

    Når du lever med hiv og er i behandling, så har du en rask krop. Den følelse er rigtig. Føler du dig rask, selvom du har hiv – så er den god nok.

    Når man har hiv, skal man til kontrol på hospitalet ca. hvert halve år. For mange kan det give et sug i maven at skulle på hospitalet. Lugtene, lydene, kitlerne kan godt ryste en lidt ud af fatning. Husk, at du ikke er syg, bare fordi du skal på hospitalet.

    Har du lige fået hiv? Så har vi samlet en side til dig.

    Læs mere

    Gode råd til kontrollen

    Tag en ven med

    Hvis du bliver nervøs, når du skal til kontrol, kan det være en ide at tage en ven med. De må gerne komme med til samtalerne. Du kan også aftale at mødes med nogen bagefter eller ringe sammen med nogen, så du har nogen at dele dine oplevelser med.

    Giv dig selv en belønning

    Hvis du synes, kontrollerne er svære kan du også give dig selv en belønning. Det kan være en lækker frokost eller en ekstra stor vaffelis, eller andet du godt kan lide.

    Skriv ned

    Det kan være en god ide at skrive dine spørgsmål ned, inden du skal til kontrol. Fx på telefonen eller i en notesbog. Det hjælper dig til at huske, hvis du bliver overvældet undervejs. Du kan også notere svarene ned.

    Lægen laver også et notat i Sundhedsplatformen efter hvert besøg. Hvis du har svært ved at forstå notatet, må du altid ringe til din hiv-læge og få svar.

    Spørg - og spørg igen

    Det er meget almindeligt at have et hav af spørgsmål, når man skal på hospitalet. Husk, du må gerne spørge, indtil du føler, du har fået svar nok. Spørg hellere en gang for meget.

    Hvis du kommer i tanke om nogle spørgsmål, når du kommer hjem – så ring til hiv-lægen. De er til for at hjælpe dig.

    Vær med i Ungegruppen

    Hvis du er 15-35 år og lever med hiv, kan du være med i Ungegruppen i København.

    Her mødes vi en gang om måneden og taler sammen over et godt måltid mad.

    Læs mere

    Skab nye (rare) rutiner

    Hvis det er nyt for dig at tage daglig medicin, kan det være godt at få skabe nogle rare rutiner omkring det. Vi har samlet en række gode råd til dig, som gerne vil have skabt nye rutiner.

    behandling

    Bliv venner med din medicin

    Din medicin er det, der gør, at du holder dig rask. Så måske kan du tænke den som en form for følgesvend. Måske er den lidt irriterende i starten, men efterhånden bliver du vant til at have den med.

    For at blive venner med din medicin kan du fx finde ud af, hvornår på dagen det giver mening for dig at tage den. Bliver du svimmel eller ør i hovedet, kan det fx være en ide at tage dem, før du skal sove.

    Husk også at holde øje med og notere bivirkninger. Fx hvis du tit er syg eller føler dig dårlig. Det er ikke meningen, at man skal blive syg af sin medicin. Og man kan skifte medicin, hvis man har bivirkninger.

    Skab et hyggeligt ritual

    Hvis du har svært ved at huske at tage din medicin, så kan du finde en anden rutine, du kan koble det op på. Fx altid når du børster tænder. Eller altid sammen med morgenkaffen. Altid når du slukker natlampen. Eller noget andet, du gør fast. Så er det nemmere at huske.

    Der findes også forskellige huske-apps, du kan bruge. Søg på ”pille påmindelse” eller ”pille reminder”. Du kan også bruge din kalenderapp og sætte en daglig alarm til det samme tidspunkt. Skal du være ekstra god ved dig selv, så skriv en sød besked til dig selv i alarmen fx ”husk dine piller søde du”.

    Du kan også gøre din medicin mere ”hjemlig”. Du kan fx finde en flot æske til dine piller. Lægge dem i en skål eller skrin. Eller skrive en sød seddel til dig selv og lægge ved siden af.

    Hav altid en ekstra pille på dig

    At vænne sig til at tage medicin dagligt kan være svært. Derfor kan det være en ide at have nogle ekstra piller på sig, hvis du kom for hurtigt ud af døren, eller planerne ændrer sig.

    Du kan fx finde en flot medaljon, du kan have om halsen, med et par piller i. Du kan lægge en ekstra pakke piller i din favorittaske eller i pengepungen.

    Ring til os

    I Checkpoint er vi vant til at tale om sex, sexsygdomme, køn, krop og livet med hiv. Ring til os, hvis du har spørgsmål.

    Vores nummer er +45 33 91 11 19

    Vi har åbent alle hverdage mellem kl. 10:00-14:00.

    Ring +45 33 91 11 19