På en farlig mission
Trusler om vold, udstødelse og lange fængselsstraffe er hverdag for homoseksuelle og transpersoner i Uganda, hvor hiv og aids stadig er udbredt.
Af: Hanne Selnæs
”Det er farligt at være gadejurist. Men jeg prøver ikke at tænke for meget på det. Hvis mit liv slutter, så er det sådan,” siger Baka, 23 år. Han er en af mange frivillige aktivister, som kæmper for LGBT+ personers rettigheder i Uganda.
Del 1
Baka sov, da hans mobiltelefon ringede ved midnatstid. To personer fra LGBT+ miljøet i Ugandas hovedstad var blevet arresteret af politiet. Det var en af dem, der ringede til Baka. Han var den eneste, de turde kontakte.
De to havde været til en koncert og var på vej væk, da politiet forsøgte at stoppe dem. Deres første reaktion var at sætte i løb, for som homoseksuel eller transperson i Uganda, har man ikke lyst til at komme i tæt kontakt med politiet.
Homoseksuelle og transpersoner er blandt de allermest udsatte grupper i Uganda, og straffen for mænd, der har sex med andre mænd, kan være livstid. De to blev imidlertid indhentet og arresteret, da de forsøgte at løbe væk.
”Det var desværre så sent på natten, at det ville være usikkert for mig at tage af sted,” siger Baka.
Politiet bruger næsten altid vold, når de anholder folk. Desuden kan det være både ubehageligt og farligt at være i en celle med andre mænd, hvis du er en del af LGBT-miljøet.
Tidligt næste morgen satte han sig derfor bagpå en af Kampalas mange motorcykeltaxaer og nåede politistationen. Opgaven var at få de udsatte personer ud af politiets varetægt.
”Politiet bruger næsten altid vold, når de anholder folk. Desuden kan det være både ubehageligt og farligt at være i en celle med andre mænd, hvis du er en del af LGBT-miljøet. Og hvis du kommer for retten og din familie får at vide, at du er homoseksuel eller transperson, bliver du ofte udstødt – og smidt ud af dit hjem,” siger Baka, som derfor altid rykker hurtigt ud for at få de anholdte ud af detentionen og undgå en retssag.

Alt er farligt
Selv flyttede Baka hjemmefra som 15-årig for at skabe sig en tilværelse i Kampala. Siden har han ikke set sin familie. I dag er han 23 år og en dygtig og engageret aktivist i LGBT-miljøet.
”Er det farligt at arbejde for LGBT+ personers rettigheder i Uganda?”, spørger jeg Baka, da jeg sidder overfor ham:
”Ja, det er farligt. Alt er farligt. Men jeg er en positiv person, så jeg prøver ikke at tænke for meget på det. Jeg lever mit liv, som det er, og hvis det slutter, så slutter det,” konstaterer han tørt.
Vi mødes på et kontor, der ligger i et almindeligt forstadskvarter. Der er ingen skilte på vejen eller på selve huset, der afslører, hvad organisationen arbejder med.
Der er gadejurister i det meste af Uganda – også langt udenfor de store byer.
Landet er ca. fem gange større end Danmark, og gadejuristerne har for det meste flere forskellige distrikter, hvor de hjælper til.
Baka har i en del år arbejdet som rådgiver i LGBT-miljøet for organisationen ’Men of the Night Uganda’ (MONU), som har fokus på mandlige sexarbejderes rettigheder. I et par år har han nu også været med i et korps af 115 såkaldte ’gadejurister’. Frivillige som siden 2010 er blevet trænet af en gruppe ugandiske advokater til at agere i LGBT-miljøet.
Det er grunden til, at Baka kan blive ringet op når som helst og bedt om at træde til, når en person fra miljøet bliver arresteret af politiet. Med loven i hånden tager gadejuristen afsted for at få de indsatte ud af detentionen så hurtigt som muligt.
Da Baka denne lørdag morgen når frem til politistationen og spørger den vagthavende, hvad de to personer er sigtet for, får han ikke noget klart svar. Den vagthavende forklarer, at han fandt de to i cellen om morgenen og ikke ved, hvorfor de er der.

”Det sker ofte, at folk bliver arresteret uden nogen sigtelse, og jeg plejer at få dem ud uden problemer. Men efter en opringning sagde betjenten, at hvis jeg gav ham 200 kr. så kunne de få lov at gå,” fortæller Baka.
”Jeg har ikke tidligere oplevet, at politiet har bedt mig om penge. For det må ikke koste noget at få folk ud af detentionen,” siger Baka, som stod i et dilemma, da den vagthavende betjent truede med at overføre de to til en anden politistation og derfra til fængsel, hvis han ikke betalte.
”Jeg ringede til en mere erfaren gadejurist, som rådede mig til at forhandle.” Så det gjorde Baka, der endte med at betale et meget mindre beløb, end det politimanden havde krævet.
Myndighederne i Uganda arbejder systematisk på at tvangslukke organisationer, der arbejdere med LGBT+ mærkesager.
Organisationerne bliver beskyldt for at promovere homoseksualitet blandt unge, producere pornografisk indhold og sprede hiv og corona blandt befolkningen.
”Jeg var bange for, at situationen ville eskalere. Men jeg er flov over, at det endte med, at jeg måtte bestikke politiet for at få dem ud,” slutter Baka.
Ud kom de to personer dog, som heldigvis ikke havde lidt overlast i nattens løb. Der blev heller ikke rejst nogen form for sigtelse mod dem.
I næste episode tager vi med Baka på krisecenter og til en begravelse, som Baka måtte flygte fra, da forsamlingen vendte sig mod ham og hans venner.
