Normkritisk undervisning

AIDS-Fondet tilbyder normkritisk undervisning i Odense. Gennem undervisningen får eleverne ny viden og en mere nuanceret forståelse af køn, krop, sex og seksualitet.

AIDS-Fondets seksualundervisnings tilbud, ”Ung til Yngre” tager udgangspunkt i normkritik som et nødvendigt værktøj for at udfordre stereotype og internaliserede fordomme. For os, indebærer normkritik refleksion over ens egen positionering og et kritisk blik på de strukturer i vores samfund der gør, at nogle mennesker oftere bliver holdt udenfor fællesskaber.

Vores undervisere brænder alle sammen for projektet og er unge nok til at kunne sætte sig ind i elevernes position. Det gør, at underviserne er parat til at skabe et rum som er trygt og afslappet – men samtidig fyldt med ærlig snak om sex, normer, samtykke, identiteter – og hvad ellers det er at eleverne har brug for at tale om, uden at deres lærer er tidstede.

Undervisningen består af tre dele: 1) køn og normer – hvor man lærer at disse kan forandres; 2) sex, seksualitet og samtykke; og 3) sexsygdomme og beskyttelsesmuligheder. Vi glæder os til at kunne tilslutte Ung til Yngre seksualundervisning til vores Checkpoint Test og Rådgivnings tilbud i Odense som foregår på samme kontor.

Bedre forståelse af diversitet

Formålet med undervisningen er at give eleverne en bedre forståelse for diversitet af identiteter, sex og seksualitet, evnen til inklusion af både selv og andre og at fremme deres handlekompetencer ift håndtering af eget levet liv. Undervisningen er dialogbaseret og indeholder diverse små videoklip og øvelser. Eleverne får gennem undervisningen ny viden og handlekompetencer, og en mere nuanceret forståelse af køn, krop, identitet, sex og seksualitet.

Undervisningen er velegnet til 7.-10. klasses elever, elever på ungdomsuddannelser, og elever der har særlige udfordringer. Oplægget kan justeres individuelt efter aftale med underviseren.

Emner i Ung til Yngres seksualundervisning

Normer

 • Hvad er en norm? Hvordan er normer skabt og vedligeholdte?
 • Hvilke normer er på spil? Hvem bliver udgrænset af dem? Hvad kan man gøre i stedet?
 • Privilegier, ansvar
 • Kropsidealer, porno, pubertet, venskab, kærester, intimitet

Køn 

 • Hvad er køn? Tildelt køn, kønsidentitet, kønsudtryk, krop
 • Hvad er seksuel orientering?

Sex 

 • Hvad er sex? Hvorfor har man sex? Hvordan kan man have sex?
 • Grænsesætning og samtykke – fysisk og digitalt
 • Sexsygdomme og beskyttelse
 • Hvilke sexsygdomme findes der? Hvilke er de mest almindelige? Symptomer, behandling
 • Hvilke former for beskyttelse findes der? Hvilke kan bruges til hvad?

Vi tilbyder tre undervisnings formater

 1. Klassebaseret seksualundervisning med et max. på 25 elever ad gangen. Det varer 1½-2 timer.
 2. Temadag: max 100 elever delt i tre hold som rotere til tre undervisere. Det varer 5-6 timer.
 3. ’Don’t Fuck it Up’: Foredrag til mellem 30-150 elever. Det varer 1 ½ timer.

For yderligere oplysninger eller booking af undervisning kontakt:

Mikkel Enevoldsen
AIDS-Fondet

Mobil: 88 33 56 52

Mail: enevoldsen@aidsfondet.dk