Jeg drømmer om et frit samfund

23-årige Baka er en af de modige gadejurister, som hver dag udsætter sig selv for fare i kampen mod hiv og aids og LGBT+ personers rettigheder i Uganda. For han har en drøm.

Af: Hanne Selnæs

Baka drømmer om at komme til at opleve et samfund, hvor LGBT+ personer kan leve fredeligt side om side med alle andre og uden at blive intimideret af politiet.

Del 3

Iført sort t-shirt med en tegneseriefrø på maven, hovedtelefoner om halsen, cowboybukser og sneakers på fødderne, bevæger Baka sig selvsikkert i let fjedrende gang gennem storbyen Kampalas gader.

Han ligner enhver anden ung mand, men han er noget helt særligt. Han er en såkaldt ’gadejurist’, som kæmper en farlig kamp for en sag og et bedre samfund:

”Jeg drømmer om et samfund, hvor det at være en LGBT-person ikke trigger noget som helst. Hvor man kan være fri og bare være sig selv, som man nu er. Det ønsker jeg rigtig meget.”

Som gadejurist er han blevet truet af politiet, som han har været i kontakt med flere gange, når han har hjulpet en LGBT+ person ud af detentionen.

Det er farligt at være gadejurist, men jeg tænker positivt og vil gerne give noget tilbage til planeten. Det kan jeg gøre med det her arbejde.

Baka, 23 år og gadejurist

Den allerførste gang var han stadig i gang med uddannelsen til gadejurist. Det vil sige, at han gennemgik et kursusforløb, som uddannede jurister og advokater i Kampala har udviklet for at få flere borgere engageret i arbejdet med at forsvare LGBT+ personers rettigheder. 

”Jeg blev ringet op af en bekendt, som vidste at jeg var i gang med uddannelsen. Han fortalte, at en ven var blevet arresteret af politiet, og han spurgte om jeg kunne hjælpe. Jeg kunne ikke sige nej, selvom det var en stor udfordring. Så jeg tog mit pæneste tøj på og begav mig til politistationen. Jeg var meget nervøs, da jeg nåede derhen.”

Betjenten mærkede hans usikkerhed og forsøgte at intimidere Baka ved at benægte at vennen var i politiets varetægt og ved at spørge, om Baka måske var ’en af dem’?

”Jeg blev bange for at blive arresteret, så jeg svarede ikke, gik bare derfra og ringede til en ’udlært’ gadejurist, som tog over,” fortæller han.

Det var dengang. I dag er det en langt mere selvbevidst ung mand og gadejurist, der kender sine egne og andres rettigheder, som møder op hos politiet, når en fra miljøet bliver arresteret: ”Nu kan de ikke længere intimidere mig. De ved, hvem jeg er og jeg kender dem,” siger Baka med eftertryk. 

Det betyder dog også, at den politimand, han oftest har kontakt med, ved hvor Baka bor.

”Så en dag sagde han, måske lidt i spøg, men alligevel truende: ’Den dag, jeg finder ud af, at du er en af dem, så kommer jeg personligt og henter dig!” siger Baka.

LGBT+ miljøet i Uganda er under stort pres fra regeringen – samtidig med at der er en udbredt homofobi og forfølgelse af LGBT+ personer i samfundet.

SMUG, som var nøgleorganisationen der samlede lokale LGBT+ organisationer, blev i august tvangslukket af myndighederne.

Klædt på til at udfordre lovgivningen

Udover drømmen om et frit samfund, hvor LGBT+ personer kan leve i fred med alle andre, er noget af det, der motiverer Baka til at fortsætte det risikable arbejde som gadejurist, at han er med til at uddanne andre til at være rollemodeller i LGBT+miljøet:

”Jeg har et stort ønske om, at alle i LGBT+ miljøet bliver udstyret med viden om lovgivningen. Så de ikke lader sig intimidere af politiet, men ved hvornår de kan sige fra, og ved hvordan de undgår at komme på tværs af loven. Så kan de nemlig også udfordre lovgivningen. For det er kvikke personer, vi arbejder med. De har bare brug for at blive guidet,” siger Baka.

”På det helt personlige plan, gør det mig glad, når jeg vågner op om morgenen og ved, at jeg har gjort noget godt for et andet menneske. At jeg har været med til at redde en person fra uretfærdighed – fra at blive hængt ud i offentligheden og udstødt af sin familie,” siger Baka.

Forfølgelse og tilfældige fængslinger er derfor en konstant risiko i Uganda, hvis du er LGBT+ person eller sexarbejder. Og især mænd, der har sex med mænd, risikerer lange fængselsstraffe.

”Det er farligt at være gadejurist, men jeg tænker positivt og vil gerne give noget tilbage til planeten. Det kan jeg gøre med det her arbejde,” slutter den 23-årige gadejurist.  

Dette var tredje og sidste kapitel, vi har skrevet om Baka, som er frivillig gadejurist i Kampala, Ugandas hovedstad og aktivist i MONU – mandlige sexarbejders organisation i Uganda.