Godt nyt for personer med hiv: Corona-vaccine overrasker

Pressemeddelelse fra Rigshospitalet

Personer, der lever med hiv, er godt hjulpet af vacciner mod corona, viser nyt studie. Tallene ser mere positive ud, end lægerne havde turdet håbe på.

Et nyt studie fra Rigshospitalet viser, at personer med hiv har overraskende god effekt af corona-vaccinen.

Hele 98 procent af dem, der lever med hiv, danner antistoffer efter to vacciner mod corona. Til sammenligning gælder det 99 procent af raske danskere. Når det gælder niveauet af antistoffer hos personer med hiv, ligger det på 78 procent af de raske.

Begge tal er gode nyheder, siger Susanne Dam Poulsen, der er overlæge på Afdeling for Infektionssygdomme på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet.

– Vi er glade for at konstatere, hvor godt personer med hiv danner antistoffer efter vaccination. De hiv-smittede, der har mest udtalt immundefekt, går lidt langsommere i gang med at danne antistoffer efter vaccination, men cirka en måned efter anden vaccination ser deres antistoftal rigtig pæne ud. Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at personer med hiv også husker at få deres tredje stik. For når vi kan se, at de vaccinerede danner antistoffer, vil tredje stik give en endnu bedre dækning, siger hun.

God behandling af hiv i Danmark

Hiv, som netop betyder human immundefekt virus, gør, at det såkaldte CD4-celletal er lavere end hos raske. Det betyder, at immunforsvaret ikke altid fungerer lige så godt. Men det retter behandlingen i høj grad op på, fortæller læge og ph.d.-studerende Line Dam Heftdal fra Afdeling for Infektionssygdomme.

– Det her vidner om, at de fleste hiv-positive er velbehandlede og har et immunforsvar, der fungerer, som det skal. Det fortæller både en generelt god nyhed om behandlingen af hivsmittede i Danmark og er en glædelig nyhed til dem, der har været bekymret for, om vaccinen nu virker, fordi de har hiv, siger hun.

Der har tidligere været fokus i medierne på, at corona-vaccinen kun i mindre grad virker på personer med nedsat immunforsvar. Derfor er lægerne glade for at konstatere, at personer med hiv opnår et fornuftigt niveau af antistoffer efter to vacciner.

Fakta om studiet:

  • Studiet er publiceret i Journal of Internal Medicine.
  • Det er en del af et større dansk studie ved Rigshospitalet og Herlev og Gentofte Hospital, der tester antistofniveauer hos patienter og personale før vaccination og i jævne intervaller efter første, anden og tredje vaccination.
  • Antistoftesten er udviklet på Molekylær Medicinsk Laboratorium ved Afdeling for Klinisk Immunologi på Rigshospitalet i professor Peter Garreds gruppe.