AIDS-Fondet får 17,5 millioner til hiv-forebyggelse i Afrika

Efter tre succesfulde år med hiv-bekæmpelse for nogle af verdens mest udsatte i Malawi og Uganda fik AIDS-Fondet i november 2021 tilsagn om yderligere 17,5 millioner kroner til at fortsætte arbejdet frem til 2025. Penge der skal sikre udsatte mennesker, der lever med, eller er i særlig risiko for, hiv-smitte.

Udstødelse, diskrimination, stigma og forfølgelse. Det er virkeligheden for mennesker i Malawi og Uganda, som ikke passer ind i gængse, moralske og traditionelle forestillinger om, hvordan og hvem man skal være og elske.

Vold og overgreb er hverdagskost for mange piger og unge kvinder, der bytter deres krop for småpenge eller en skål mad – endnu flere efter Corona ramte verden.

Og over hovedet på dem alle hænger risikoen for hiv.

Ny bevilling til AIDS-Fondet

Det er derfor en glædelig nyhed, at AIDS-Fondet har fået bevilliget 17,5 millioner kroner til at fortsætte arbejdet i Malawi og Uganda – og vi er stolte over, at udviklingsminister, Flemming Møller Mortensen, valgte at fremhæve vores arbejde på Twitter

Med udgangen af 2021 udløb første program-fase i AIDS-Fondets arbejde i Malawi og Uganda, hvor vi igennem tre år har arbejdet med nogle af de mest udsatte mennesker i hiv-epidemien: sexarbejdere, transpersoner, mænd der har sex med mænd og piger og unge kvinder.

Et liv uden frygt. Og uden hiv.

Den nye bevilling går til vores programarbejde i 2022-2025, hvor vi i samarbejde med fire partner-organisationer arbejder på at skabe en værdig tilværelse og et liv uden frygt for de udsatte grupper i Malawi og Uganda – ultimativt med det formål at skabe en verden uden aids inden 2030.

Og det er vigtigere end nogensinde – for kampen mod hiv har fået en Corona-mavepuster.

Corona: mavepuster til hiv-indsatsen

Den globale fond til bekæmpelse af aids, tuberkulose og malaria, som sender midler til 25% af verdens hiv-indsatser, kunne i 2020 dokumentere et fald på 11% af mennesker, der fik adgang til hiv-forebyggende indsatser og services, og et fald på hele 22% af personer der blev hiv-testet i forhold til 2019.

Med andre ord er verdens mest udsatte blevet mere udsatte – og kampen mod hiv er gået tilbage for første gang i årtier. Millioner risikerer at dø, hvis ikke vi får rettet op og tager livtag med de store udfordringer, der venter frem til 2030.

Og derfor er dansk støtte og AIDS-Fondets arbejde ekstra vigtig lige nu.

Med en ny pose penge kan vi, og vores partnere i Uganda og Malawi, nu fortsætte frem til 2025 – og forhåbentlig også helt frem til 2030, hvor Danmark resten af verden, har forpligtet sig til at have udryddet aids som epidemi.

Vores samarbejdspartnere

  • Action Hope Malawi (AHM) udspringer af et folkeligt ønske om at forbedre den seksuelle sundhed i Zomba-disktriktet i Malawi – et distrikt hvor andelen af hiv-smittede er omkring dobbelt så højt som i resten at landet. Sexarbejdere har fra starten stået centralt i AHMs arbejde for at stoppe hiv – og i takt med at organisationen er vokset til også at dække andre distrikter, er flere målgrupper blevet inkluderet. Mænd der har sex med mænd er nu også i fokus – men særligt børneægteskaber og teenagegraviditeter spiller en stor rolle i AHMS arbejde i 2022.
  • Center for the Development of People (CEDEP) var den første LGBT-organisation i Malawi, da den blev dannet i 2007. En håndfuld mindre organisationer er kommet til siden, men med kontor og netværk i hele landet er CEDEP fortsat den absolut væsentligste stemme for landets LGBT-miljø. CEDEP har fokus på at skabe opmærksomhed omkring LGBT-personer og ændre holdningen til dem i befolkningen og blandt politikere – ikke mindst for at ændre lovgivning, der kriminaliserer LGBT-personer.
  • Human Rights and Awareness Promotion Forum (HRAPF) blev dannet i 2008 for at udbrede viden og skabe opmærksomhed om menneskerettigheder i Uganda og for at yde rådgivning og assistance til udsatte grupper af mennesker i mødet med politi og myndigheder – homoseksualitet er fortsat ulovligt i Uganda. Højt på HRAPFs dagsorden er at stoppe diskrimination af særligt udsatte målgrupper på grund af seksualitet, beskæftigelse eller køn/kønsidentitet. Diskrimination der også er med til at gøre disse målgrupper ekstra sårbare overfor hiv.
  • Lady Mermaid Empowerment Centre i Kampala, Uganda
    Lady Mermaid blev dannet i 2002 som den første sexarbejderorganisation i Østafrika dannet af sexarbejdere selv. Lady Mermaid arbejder på at sikre nogle af de fattigste og mest udsatte sexarbejdere i Kampalas slumkvarterer mod vold og mod hiv. Sexarbejde er ulovligt og medfører fængselsstraf i Uganda.      Omkring hver tredje sexarbejder levede med hiv i 2020.