World AIDS Day: AIDS-Fondet vil opdatere danskernes billede af hiv

30. November 2017

I dag er den medicinske behandling for hiv så effektiv, at mennesker med hiv kan leve lige så godt og længe som alle andre. Men i danskernes bevidsthed lever de gamle billeder af aids-epidemiens hærgen i 1980’erne og 1990’erne i bedste velgående. Det skal en ny kampagne fra AIDS-Fondet lave om på. Kampagnen lanceres i forbindelse med World AIDS Day den 1. december.

1980’ernes dramatiske billeder af døende aids-patienter har brændt sig fast på vores nethinder i en grad, så mange den dag i dag fortsat forbinder sygdommen med fysisk svækkelse og tidlig død. Det er imidlertid milevidt fra den hverdag, mennesker med hiv oplever i 2017. Derfor lancerer AIDS-Fondet i forbindelse med World AIDS Day en kampagne, der skal skabe et nyt og mere retvisende billede af hiv i danskernes bevidsthed.

- I dag lever langt de fleste mennesker med hiv lige så længe som alle mulige andre og uden bivirkninger af medicinen. Samtidig ved vi paradoksalt nok fra undersøgelser, at et overvældende flertal af danskerne ikke desto mindre ville frygte fysisk svækkelse og tidlig død, hvis de fik hiv, siger Andreas Gylling Æbelø, der er direktør i AIDS-Fondet, og fortsætter:

Sociale konsekvenser
Den medicinske udvikling betyder, at hiv i dag er en helt anden sygdom, end mange af os forestiller os. Medicinen er i dag så effektiv, at sygdommen ikke kan gøre skade på immunforsvaret og samtidig nedsætter mængden af virus i blodet så meget, at man ikke længere er smitsom.

- Forestillingen om voldsom fysisk svækkelse og tidlig død som følge af hiv er milevidt fra dagens virkelighed. Vores mission er at ændre på de forståelige men misvisende billeder, der stadig præger danskernes opfattelse af sygdommen, siger Andreas Gylling Æbelø. 

I årene fremover vil AIDS-Fondet arbejde på at skabe et nyt og mere retvisende billede af sygdommen, for de forældede billeder fører til en helt unødvendig frygt og afstandtagen over for mennesker, der lever med hiv:

- De gamle billeder af hiv skaber frygt og fordomme, som betyder, at mange mennesker med hiv har svært at tale åbent med andre om sygdommen. Det kan mange af dem, der søger rådgivning hos AIDS-Fondet, skrive under på, siger han og tilføjer: 

- Fjerner vi frygten og fordommene, fjerner vi samtidig den sidste barriere for, at mennesker med hiv kan leve et helt normalt liv. Det er værd at kæmpe for!

Forestillinger står i vejen for forebyggelse
Han forklarer, at det gamle billede af hiv og frygten for omverdenens reaktion samtidig afholder folk i risikogrupper fra at søge hjælp: 

- Vi kan se, at halvdelen af dem, der får konstateret hiv, er blevet testet så sent, at de risikerer at blive alvorligt syge. Samtidig ved vi, at det netop er frygten for omverdenens reaktion, som afholder en stor del af dem fra at blive testet. Hvis vi skaber et mere tidssvarende billede af hiv, kan vi både hjælpe folk tidligere og tage endnu et vigtigt skridt for helt at stoppe epidemien i Danmark, siger Andreas Gylling Æbelø.

AIDS-Fondets kampagne – ”Livet med hiv: Lige så dramatisk som dit” – lanceres på World AIDS Day den 1. december. Kampagnen skal vise, at mennesker med hiv lever helt almindelige liv. Dermed er kampagnen det første skridt på vejen mod et mere nutidigt billede af hiv.