Vi må stoppe diskriminationen af homoseksuelle og transpersoner, hvis vi vil stoppe hiv

17. Maj 2017
Den 17. maj markerer vi IDAHOT (International Day against Homophobia,Transphobia and Biphobia). Diskrimination af LGBTI- personer udgør en kæmpe barriere for at sikre alle lige adgang til hiv-forebyggelse, testning, behandling og støttemuligheder.

Stigma, diskrimination og kriminalisering

På trods af de store fremskridt, der er sket i den internationale hiv-respons i det seneste årti, er der store uligheder, hvor specifikke områder og grupper ikke er blevet nået og har oplevet forbedringer. Det gælder især stigmatiserede, diskriminerede og kriminaliserede grupper, der er i særlig risiko for hiv-smitte.

Diskrimination af LGBTI-personer i sundhedssystemet er udbredt. Det betyder, at mange afholder sig fra at søge hiv-relaterede sundhedsydelser af frygt for at blive diskrimineret på grund af deres seksuelle orientering og kønsidentitet. Diskriminationen indebærer blandt andet, at folk bliver nægtet adgang til viden og sundhedsydelser, og at de ikke får korrekt og relevant information af sundhedspersonalet. Derudover er det et stort problem at få adgang til glidecreme, som ville kunne reducere risikoen for hiv-smitte

AIDS-Fondets arbejde

I AIDS-Fondets internationale projekter med partnerorganisationer i bl.a.  Uganda og Malawi arbejder vi målrettet for at sikre, at LBGTI-personer får bedre adgang til information om hiv, smitteveje og sikker sex, til kondomer og glidecreme og til ikke-diskriminerende sundhedsydelser. Det gør vi for eksempel i at træne sundhedspersonale i LGBTI-personers seksuelle sundhed og rettigheder. Derudover arbejder vi for at mindske stigmatisering og diskrimination af disse grupper på samfundsplan ved at gå i dialog med politikere, religiøse ledere og andre toneangivende grupper.

Du kan læse meget mere om vores arbejde i Malawi og Uganda.