”Vi har alle et ansvar – det er derfor, jeg gør det!”

08. Februar 2017
Caroline Lerche brænder så meget for aids-sagen og for Afrika, at hun selv har betalt for at rejse ned til AIDS-Fondets partnerorganisation i Zambia.

I dag ved Caroline Lerche ikke, hvad det var hun så på fjernsynsskærmen, da hun var 3-4 år gammel og tilfældigt kom til at se en dokumentarfilm.  Men hun ved, at den gjorde indtryk. For i dag – cirka 20 år senere – kan hun stadig huske de lemlæstede drengekroppe. Og hun kan huske, at filmen var fra Afrika, og at det var der, hendes hjerte begyndte at banke for kontinentet. Det banker faktisk så kraftigt, at hun i sommer var i Zambia og arbejde frivilligt for AIDS-Fondet. For egen regning.

”Jeg kan ikke bare glemme, hvordan det står til og ikke gøre noget. Vi har alle et ansvar.  Det er derfor jeg gør det,” siger Caroline Lerche, 24 år og nyuddannet sygeplejerske.

Målet for rejsen var at komme ned til AIDS-Fondets lokale partnerorganisation IWAWA i Itezhi-Tezhi-distriktet i det centrale Zambia. IWAWA hjælper mennesker, der har mistet deres partner og børn, der har mistet deres forældre, som følge af aids. 16 støttegrupper af frivillige er tilknyttet projektet.

Planen var, at Caroline ville undersøge de frivilliges viden om hiv og aids, så AIDS-Fondet kunne tilpasse et undervisningsforløb, når to medarbejdere senere på året skulle derned for at undervise i hiv og aids. Caroline besøgte fem støttegrupper. Og det gav nogle meget interessante svar.

”En af de myter, der lever i bedste velgående er, at man ikke længere er smittet, hvis man har sex med en jomfru. Mange troede, at det [aids] var en straf fra gud, og at det var dårlige mennesker, der fik det. Der er virkelig behov for basal viden om hiv og aids”.

Caroline var overrasket over alle de myter, der stadig består.

”Det var meningen, at jeg bare skulle lave research og observere, men det kom jeg jo ikke kun til. Det var helt oplagt, at jeg også underviste de frivillige i hiv og aids. Så det gjorde jeg. For myterne skaber jo både diskrimination og står i vejen for, at folk lader sig teste for hiv – de tør jo ikke stille sig op i en lang kø til sundhedsklinikken og afsløre deres hemmelighed. ”

Carolines interesse for Afrika har tidligere ført hende til Togo, Ghana og Sydafrika. Siden rejsen i sommer har Caroline gjort sin uddannelse som sygeplejerske færdig. Bacheloropgave fik titlen "hvilke udfordringer møder sygeplejersken i relationen med den hiv-smittede patient i en afrikansk kontekst og hvad fordrer det af sygeplejen?". Carolines mål er nu at blive hiv-specialiseret sexolog. Og det er ikke sidste gang, hun er i Afrika.

”Det var en fantastisk oplevelse. Jeg lærte rigtig meget, og jeg håber også, at jeg fik givet en masse viden om hiv og aids videre til de frivillige. Der er lang vej igen, siger Caroline, men hun tror på, at med masser af viden om hiv og aids og styrkelse af kvindernes rettigheder, så er Afrika på rette vej.  

Læs mere om AIDS-Fondets samarbejde med IWAWA.

Støt AIDS-Fondets arbejde for en verden uden aids.