Udbrud af hepatitis A blandt europæiske bøsser

Statens Serum Institut advarer nu om, at der i øjeblikket tre udbrud af hepatitis A i Europa. Smitten sker primært blandt mænd, der har sex med mænd, og der er det seneste år rapporteret om 287 tilfælde i 13 lande – heriblandt Danmark. Man kan blive vaccineret mod hepatitis A.

England, Holland og Tyskland rapporterede i december et stigende antal tilfælde af hepatitis A, som primært har ramt mænd, der har sex med mænd. Analyser har vist, at der er tale om tre forskellige varianter af virus, som senere er registreret i 10 andre lande. 
I Danmark har der siden oktober 2016 været fire tilfælde af hepatitis A blandt mænd, der har sex med mænd, og ét af de fire tilfælde kan kobles til udbruddet i Tyskland. I de tre øvrige tilfælde har det ikke været muligt at undersøge, om de havde forbindelse med de aktuelle udbrud. 

Sådan overføres hepatitis A
Hepatitis A er mest kendt i lande med dårlig hygiejne, hvor virus overføres gennem forurenede fødevarer eller drikkevand. Fra tid til anden er der også udbrud herhjemme, hvor smittekilden oftest er udenlandske frugter eller bær. Der har også været udbrud af hepatitis blandt mænd, der har sex med mænd. Det seneste var i 2004, hvor smitten blev forbundet med saunabesøg.

Hepatitis A-virus udskilles i afføringen, og man kan blive smittet ved at slikke røv (også kaldet rimming) på en, der er smittet. 

Smitsom uden at vide det
Hepatitis A-virus udskilles i afføringen i den sidste del af inkubationsperioden. Det vil sige, at man har virus i afføringen i den sidste del af perioden, fra man bliver smittet, til man mærker de første symptomer. Det betyder, at man er smitsom, inden man selv mærker noget til sygdommen.

Perioden fra smitte til symptomer varer typisk 3-4 uger, men den kan variere helt fra 15 til 50 dage.  

Bliv vaccineret mod hepatitis A og B
AIDS-Fondet anbefaler mænd, der har sex med mænd, at blive vaccineret mod hepatitis A. Man skal selv betale vaccinen, der fås på vaccinationsklinikker og hos egen læge.

Mænd, der har sex med mænd, har også større risiko for at blive smittet med hepatitis B, som er en alvorlig leversygdom, der kan blive kronisk. Derfor anbefaler AIDS-Fondet også, at mænd, der har sex med mænd, bliver vaccineret mod hepatitis B. Mænd, der har sex med mænd, og som er bosat i Region Hovedstaden, kan blive vaccineret gratis for hepatitis B, enten hos egen læge, på en vaccinationsklinik eller i Checkpoint.
Der findes en vaccine, som giver beskyttelse mod både hepatitis A og B. 

Fakta om sygdommen
Hepatitis A er en leversygdom, der skyldes infektion med hepatitis A virus (HAV). I de fleste tilfælde er sygdomsforløbet mildt og med almindelig sygdomstegn som feber, kvalme, mavesmerter og diarre. Specielt hos voksne kan sygdommen give egentlige symptomer på leverbetændelse som gulfarvning af huden og det hvide i øjnene, mørk urin og lys afføring.  Hos voksne varer sygdomsforløbet typisk en til to uger, og herefter er man immun over for sygdommen resten af livet.

Kilde: Statens Serum Institut