Udbrud af hepatitis A blandt europæiske bøsser

21. Marts 2017
Statens Serum Institut advarer nu om, at der i øjeblikket tre udbrud af hepatitis A i Europa. Smitten sker primært blandt mænd, der har sex med mænd, og der er det seneste år rapporteret om 1173 tilfælde i 15 lande – heriblandt Danmark. Man kan blive vaccineret mod hepatitis A.

Det seneste år har der været et udbrud af hepatitis A, som primært har ramt mænd, der har sex med mænd. Analyser har vist, at der er tale om tre forskellige varianter af virus, der nu er registreret i 15 lande. 

I Danmark har der i 2016 og 2017 været tre tilfælde af hepatitis A blandt mænd, der har sex med mænd, som kan kobles til de europæiske udbrud.

Derudover er der siden oktober 2016 registreret fire danske tilfælde, hvor det ikke har været muligt at koble smitten til de aktuelle udbrud, men hvor det ikke kan udelukkes, at de har relation til den aktuelle smitte.

Sådan overføres hepatitis A
Hepatitis A er mest kendt i lande med dårlig hygiejne, hvor virus overføres gennem forurenede fødevarer eller drikkevand. Fra tid til anden er der også udbrud herhjemme, hvor smittekilden oftest er udenlandske frugter eller bær. Der har også været udbrud af hepatitis blandt mænd, der har sex med mænd. Det seneste var i 2004, hvor smitten blev forbundet med saunabesøg.

Hepatitis A-virus udskilles i afføringen, og man kan blive smittet ved at slikke røv (også kaldet rimming) på en, der er smittet. 

Smitsom uden at vide det
Hepatitis A-virus udskilles i afføringen i den sidste del af inkubationsperioden. Det vil sige, at man har virus i afføringen i den sidste del af perioden, fra man bliver smittet, til man mærker de første symptomer. Det betyder, at man er smitsom, inden man selv mærker noget til sygdommen.

Perioden fra smitte til symptomer varer typisk 3-4 uger, men den kan variere helt fra 15 til 50 dage.  

Bliv vaccineret mod hepatitis A og B
AIDS-Fondet anbefaler mænd, der har sex med mænd, at blive vaccineret mod hepatitis A. Man skal selv betale vaccinen, der fås på vaccinationsklinikker og hos egen læge.

Mænd, der har sex med mænd, har også større risiko for at blive smittet med hepatitis B, som er en alvorlig leversygdom, der kan blive kronisk. Derfor anbefaler AIDS-Fondet også, at mænd, der har sex med mænd, bliver vaccineret mod hepatitis B. Mænd, der har sex med mænd, og som er bosat i Region Hovedstaden, kan blive vaccineret gratis for hepatitis B, enten hos egen læge, på en vaccinationsklinik eller i Checkpoint.
Der findes en vaccine, som giver beskyttelse mod både hepatitis A og B. 

Fakta om sygdommen
Hepatitis A er en leversygdom, der skyldes infektion med hepatitis A virus (HAV). I de fleste tilfælde er sygdomsforløbet mildt og med almindelig sygdomstegn som feber, kvalme, mavesmerter og diarre. Specielt hos voksne kan sygdommen give egentlige symptomer på leverbetændelse som gulfarvning af huden og det hvide i øjnene, mørk urin og lys afføring.  Hos voksne varer sygdomsforløbet typisk en til to uger, og herefter er man immun over for sygdommen resten af livet.

Kilde: Statens Serum Institut