Nyt hiv-forebyggelsesprojekt i Ukraine

03. Februar 2017

Med en bevilling fra CISU's naboskabspulje, indleder AIDS-Fondet nu et samarbejde med organisationen Legalife, som arbejder med seksuel sundhed og rettigheder blandt sexarbejdere i Ukraine.

Centraleuropa oplever den største stigning i hiv-epidemien verden over og Ukraine har det største antal af voksne smittet med hiv i hele Europa og Centralasien. AIDS-Fondet indleder nu et forebyggelsesprojekt med Ukrainske sexarbejdere.

Ukraine er et af de østeuropæiske lande, hvor hiv er blevet til en regulær epidemi siden slutningen af 00’erne. l landet, der ligger mellem Polen og Rusland, er det nogle særligt udsatte grupper der har størst risiko for at blive smittet med hiv. Sexarbejdere er ca. ti gange så udsatte for at blive smittet med hiv som generelbefolkningen, og derfor indleder vi nu et projekt med organisationen Legalife, hvor formålet er at samle og organisere sexarbejdere fra seks regioner.

Gennem uddannede ‘peer counsellors’ vil sexarbejderne få viden om hiv/aids, kondomforhandling med deres kunder og deres juridiske rettigheder. Der vil blive etableret en hotline, hvor de kan stille spørgsmål om hiv og aids og blive henvist til sundhedspersonale, som er særligt uddannet i ikke-diskriminerende behandling. Desuden vil 20 sexarbejdere fra de forskellige regioner blive undervist I politiske forhold og i at opbygge selvtillid, for dermed at kunne indtræde i hiv-rådene I de regionale politiske instanser.

Dermed vil Legalife arbejde for, at sexarbejderes rettigheder bliver respekteret, og at de særlige udfordringer med hiv og aids blandt denne gruppe bliver adresseret. Det er et vigtigt aspekt i projektet, at sexarbejderne selv er nøglen til at udføre aktiviteterne, vores erfaring siger os, at målgruppen tager aktiviteterne til sig i større grad, når de bliver formidlet gennem ligesindede.

Projektet begynder dette forår og varer i første omgang 12 måneder.