Ny undersøgelse om seksuel sundhed bekræfter: Seksuelle minoriteter har det klart dårligst

28. Oktober 2019

En ny stor undersøgelse af danskernes seksuelle sundhed slår fast, at de seksuelle minoriteter har det værre en de heteroseksuelle på alle parametre. ”Vi er nødt til at gøre mere for at sikre, at denne her gruppe har en større chance for at leve gode liv,” siger direktøren i AIDS-Fondet.

Søndag den 27. oktober offentliggjorde Statens Serum Institut sammen med Aalborg Universitet resultaterne af deres undersøgelse, Projekt Sexus. 62.000 danskere har medvirket i undersøgelsen, hvis resultater er nedslående – men ikke overraskende.

Undersøgelsen viser at seksuelle minoriteter i Danmark er markant overrepræsenterede, når det kommer til prostitution, digitale krænkelser, seksuelle overgreb, vold i nære relationer, chikane på arbejdspladsen, mobning, selvmordstanker, selvmordsforsøg og behandlingskrævende psykiske problemer. ¨

Seksuelle minoriteter har det generelt dårligere – og det kræver, at man styrker de professionelle tilbud, som har vist, at de magter opgaven.

Forbindelsen mellem mental og seksuel sundhed er tydelig
For AIDS-Fondet er det ikke i sig selv overraskende, at seksuelle minoriteter er mere udsatte end heteroseksuelle. Men graden er alligevel nedslående, siger Andreas Gylling Æbelø, direktør i AIDS-Fondet:

”Vi ved, at seksuelle minoriteter er mere udsatte end andre. Det er tydeligt, når man læser undersøgelsen, at der er brug for en langt mere helhedsorienteret indsats. En indsats, der tager hensyn til hele mennesket,” siger han og fortsætter:

”Fra vores rådgivningstilbud, Checkpoint, ved vi, at der er en klar forbindelse mellem seksuel- og mental sundhed. Det er ikke siloopdelt. Tværtimod er der en klart større risiko for et generelt dårligt liv, hvis man ikke har fået de fornødne værktøjer til at passe på sig selv seksuelt.”

Andreas Gylling Æbelø henviser blandt andet til, at de seksuelle minoriteter i undersøgelsen giver udtryk for, at de ikke kan bruge folkeskolens seksualundervisning til noget.

”Det her er en fælles opgave – og det kræver en ommøblering”
Undersøgelsen viser blandt andet, at 57 procent af de homoseksuelle mænd har oplevet mobning på grund af deres seksualitet. Det viser med al ønskelig tydelighed, at der er tale om en fælles opgave, siger Andreas Gylling Æbelø:

”På lang sigt, er der et galoperende behov for, at den brede befolkning bliver uddannet. Denne her verden er ikke indrettet hverken af eller til seksuelle minoriteter, og det er på tide med en ommøblering,” siger Gylling Æbelø, der dog også appellerer til, at der sættes ind akut:

”På den korte bane er der brug for, at de eksisterende rådgivningstilbud, der har fat i målgruppen, bliver styrket. Interessen for vores rådgivningstilbud, Checkpoint, er steget over de senere år. Det betyder, at vi har været nødt til at oprette ventelister for første gang – og det er der ingen, der kan være tjent med.”

-

Yderligere information
Sebastian Lynggaard
Presseansvarlig
sebastian@aidsfondet.dk
60 55 02 61