Kræftrisiko kan spores tidligt i hiv-patienters blodprøver

10. Oktober 2016
I et nyt studie har forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital fundet ud af, at lymfekræft kan spores i blodprøver fra hiv-patienter allerede inden kræften udvikler sig. Opdagelsen betyder, at man, på et tidligt tidspunkt, kan finde de hiv-patienter, der er i risikogruppen og dermed forbedre deres chancer for at blive helbredt for kræft.

En blodprøve taget på det tidspunkt, hvor hiv-diagnosen bliver stillet, kan give svar på om patienten udvikler lymfekræft. 

”Vores resultater viser, at proteinmønsteret i blodet ved tidspunktet for hiv-diagnosen, er markant anderledes for de patienter, der senere udvikler kræft end hos de hiv-patienter, som ikke udvikler kræft,” fortæller Bent Honoré, der er professor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet og laboratorieleder, om resultaterne, som er blevet offentliggjort i tidsskriftet AIDS.  

Tidlig opsporing af kræft

Forskerne har analyseret blodprøver fra 21 patienter med hiv, som er taget op til flere år før, patienterne får kræft. Syv havde udviklet lymfekræft, syv havde godartede forstørrede lymfeknuder, og syv havde ikke udviklet noget.

”I princippet kunne man specifikt måle på disse proteiner i blodprøven hos hiv-patienter for at identificere de patienter, der har høj risiko for at udvikle kræft og følge dem nøjere, altså en mulighed for individualiseret behandling og dermed forbedre chancerne for at blive helbredt for sin kræftsygdom,” siger Bent Honoré.

Han understreger, at det er et studie på få patienter, så resultaterne skal bekræftes på et større materiale. 

”Næste skridt er at få resultaterne underbygget ved analyse af et større antal hiv-patienter. Resultaterne er opnået med meget ressourcekrævende metoder, der kan analysere adskillige proteiner ad gangen. Derfor skal der udvikles analyser, der egner sig bedre til daglige analyser af blodprøver,” siger Bent Honoré.

Forskergruppen består udover Bent Honoré af Maja Ludvigsen, Francesco d’ Amore og Maja Ølholm Vase fra Institut for Klinisk Medicin og Aarhus Universitetshospital, Hæmatologisk afdeling R.

______________________________________________________________________________

Om studiet

• Studietype: Analyse af blodprøver

• Ekstern finansiering: Studiet er finansieret af 12 forskellige fonde bl.a. Fonden til Lægevidenskabens fremme og The John and Birthe Meyer Foundation.

• Samarbejdspartnere: Forskere fra universitetshospitalerne i Odense, Aalborg og København. 

• Læs den videnskabelige artikel “Proteomic profiling of pre-treatment serum from HIV infected patients identifies candidate markers predictive of lymphoma development”.

Kilde: Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin