Hiv-positiv løber med Kronprinsen

22. Maj 2018

En hiv-diagnose er ikke ensbetydende med et begrænset, inaktivt liv. Tværtimod betyder det at leve med hiv, at man sagtens kan være aktiv i en dagligdag, der i bund og grund minder om de fleste andres. Et eksempel er Michael, der i går løb 10 kilometer med H.K.H. Kronprins Frederik.

Kronprins Frederik inviterede i går danskerne med på en løbetur rundt i fem danske byer. Løbene, som var arrangeret af Dansk Atletikforbund, DGI, DIF og Bevæg dig for livet, gav Kronprinsen en mere end sædvanligt aktiv rolle. Han deltog nemlig i alle fem løb i Aalborg, Aarhus, Odense, Esbjerg og København.

På ruterne løb Kronprinsen om kap med danskere i alle former, farver og aldre. Og på den sidste strækning – den i København – fik Kronprinsen selskab af Michael. Michael har levet med hiv siden 2014. Selvom diagnosen til at begynde med kom som et chok, så har hiv aldrig stoppet ham. Tværtimod.

”Diagnosen fik mig til at leve mere aktivt og spise sundere. Jeg vil gerne bevise over for min omverden, at jeg selvfølgelig kan – og at en hiv-diagnose ikke er en bremseklods for noget som helst.”

’Vi taler stadig for lidt om hiv’

Selvom han er meget mere end sin diagnose, så er det vigtigt for Michael at være så åben om HIV som muligt. Michael gennemførte Royal Run knap et minut hurtigere end sit mål i tiden 59:07. Med sig på de 10 kilometer bar han AIDS-Fondets sløjfe – han havde nemlig fået den (éngangs-)tatoveret både på læggen og på armen til lejligheden.

”Hvor tit får man lige muligheden for at løbe med de kongelige? Jeg vidste, at denne begivenhed ville få en masse opmærksomhed, og så tænkte jeg, at det ville være oplagt at løbe med AIDS-sløjfen,” siger Michael og fortsætter:

”Vi taler stadig for lidt om hiv på grund af skam og stigma. Mange er ikke klar over, hvor langt vi er kommet i dag og lever videre i deres fordomme – de fordomme skal vi til livs!”

Hiv er ikke længere den samme sygdom, som den var engang

Fysisk udfoldelse og åbenhed har været to vigtige aspekter i Michaels måde at håndtere sin diagnose på. Derfor valgte han– med hjælp fra AIDS-Fondet – at starte en gruppe for hiv-positive over 35.

”Jeg havde et stærkt behov for at møde andre hiv-positive og udveksle tanker og dele viden. Det gør én stærkere at møde andre i samme situation,” siger Michael.

Michael, som også løber et halvmaraton til september, er ikke den første, der sætter en tyk streg under, at en HIV-diagnose ikke er lig med hverken fysisk svækkelse eller sygdom. I vinters deltog Rasmus i programmet ’Korpset’ på TV2, og da han afslørede sin diagnose, var det med et budskab om, at HIV ikke længere er den samme sygdom, som den var engang.

Du kan blive klogere på, hvad HIV er for en sygdom i dag, her