Grand Prix: Mangfoldighedsfest fejres i skyggen af homofobi og hiv

12. Maj 2017

Det Internationale Melodi Grand Prix er i fuld gang i den ukrainske hovedstad Kyiv. Traditionen tro er et stort antal bøsser taget af sted for på nærmeste hold at følge sangdysten, der i år afholdes under et slogan om at fejre forskelligheden.

Festen står i stor kontrast til hverdagen for landets LGBT-personer, der lever med diskrimination og forfølgelse. Det gør, at mange holder deres identitet skjult, og alt for få bliver testet for hiv.

Dermed virker diskriminationen som benzin på bålet i forhold til den hiv-epidemi, der er blandt mænd, som har sex med mænd.

- Et studie har vist, at hele 16,9 % af mænd, der har sex med mænd, i Ukraine er hiv-positive. Det tal er ligeså højt eller højere som i flere af de lande i Afrika, der er allerhårdest ramt af epidemien, siger Andreas Gylling Æbelø, direktør i AIDS-Fondet.

Der er fremskridt
Selvom der stadig er store udfordringer, er situationen for i dag meget bedre, end den var for bare fem år siden. Forbedringerne af forholdene for LGBT personer i Ukraine er sket på baggrund af massivt pres fra europæiske partnere og regeringer.

- Derfor er det vigtigt, at Danmark og andre europæiske lande fortsat at lægger pres på den ukrainske stat og de ukrainske institutioner for at opretholde menneskerettighederne, siger Andreas Gylling Æbelø og fortsætter:

- Danmark bør sige klart og tydeligt fra over for forfølgelserne af seksuelle mindretal, som både er en katastrofe for den enkeltes liv og en katalysator for hiv-epidemien.

Først fest senere

Sloganet Celebrate Diversity ved årets Melodi Grand Prix anses som en af de små sejre, som LGBT-bevægelsen i Ukraine har vundet de seneste år.

- Men, der er stadig meget at kæmpe for rettigheds- og forebyggelsesmæssigt, før man kan fejre forskelligheden for alle i Ukraine, siger Andreas Gylling Æbelø.

Det gør AIDS-Fondet i Ukraine
AIDS-Fondet er den eneste danske organisation, som arbejder med hiv og LGBT-rettigheder i Ukraine. Helt konkret samarbejder AIDS-Fondet med Gay Alliance Ukraine om et projekt for og med transpersoner.

-Transpersoner er blandt de allermest marginaliserede - selv indenfor LGBT-miljøet. Man kender ikke hiv-forekomsten blandt transpersoner i Ukraine, men på verdensplan er transkvinder ifølge UNAIDS 49 gange mere udsatte for hiv end den generelle befolkning, siger projektleder Aske Helweg Krarup.

AIDS-Fondet organiserer støttegrupper for og med transpersoner, hvor de sammen kan kæmpe for bedre vilkår og samtidig få bedre adgang til hiv-test og behandling. 

Fakta om hiv og LGBT forhold i Ukraine

  • Østeuropa oplever verdens hurtigst voksende hiv-epidemi og næst efter Rusland, er Ukraine det land, der er hårdest ramt. 85 % af alle hiv-positive i Østeuropa og Centralasien, bor i Ukraine eller Rusland. 
  • Epidemien i Ukraine er drevet af key populations, særligt stofbrugere, sexarbejdere og mænd, der har sex med mænd, og desuden af konflikten i det østlige Ukraine. 21 % af de hiv-positive bor i konfliktzoner. 
  • Der lever 220.000 mennesker med hiv i Ukraine
  • En undersøgelse af Sammenslutningen af mennesker, der lever med hiv i Østeuropa og centralasien viser, East Europe and Central Asia Union of People Living With HIV (ECUO), at 16,9 % af alle mænd, der har sex med mænd, i Ukraine er hiv-positive. 
  • Kun ca. halvdelen (under 60 %) af mænd, der har sex med mænd i Ukraine, har fået en hiv-test indenfor de sidste 12 måneder. 

Fakta om LGBT-forfølgelse i Ukraine

  • LGBT-personer i Ukraine er udsat for enorm diskrimination både på arbejdspladsen, i uddannelsessystemet og af offentlige myndigheder. De bliver desuden truet, intimideret og overfaldet af højrefløjsaktivister.
  • LGBT aktivister bliver holdt nede af magtfulde religiøse organisationer, som forhindrer deres adgang til politikere, meningsdannere og mainstream medier, hvor debat om LGBT-forhold er tabu.
  • LGBT-forhold er desuden blevet en central del af konflikten mellem den del af befolkningen, der orienterer sig mod russiske værdier, og den del, der orienterer sig mod europæiske værdier. Tilhængere af russiske traditionelle værdier kalder Europa for "Gayrope", og russisk homofobisk propaganda er blevet en hjørnesten i annekteringen af Krim og i krigen i det østlige Ukraine.