AIDS-Fondet på She Decides-konferencen

03. Marts 2017

USA har besluttet at trække støtten fra udviklingsorganisationer der rådgiver eller gennemfør abort. Nu er 4 EU-lande, deriblandt Danmark, kommet med et modsvar. 

AIDS-Fondet deltog i går i She Decides-konferencen i Bruxelles, som blandt andre Danmark har taget initiativ til. Konferencen er en reaktion på USA's genindførelse og stramning af Mexico City Policy, også kendt som Global Gag Rule.

Formålet med She Decides er at markere en stærk opbakning til kvinders rettigheder, særligt i forhold til deres seksuelle og reproduktive sundhed – herunder, at enhver kvinde selv skal kunne bestemme, om hun vil have børn, hvornår og hvor mange

Konsekvenser for verdens fattigste

Global Gag Rule betyder stop for al økonomisk støtte fra USA – ikke blot til organisationer, som udfører abort men også til organisationer, der informerer kvinder om abort. Dette uanset, om abortprogrammerne er finansieret af andre donorer end USA og om de også tilbyder andre centrale familieplanlægningsydelser. Global Gag Rule forventes at få store konsekvenser for de mange organisationer, som arbejder for at sikre reproduktiv og seksuel sundhed i verdens fattigste og mindst ligestillede lande.

Formålet med She Decides er at markere en stærk opbakning til kvinders rettigheder, særligt i forhold til deres seksuelle og reproduktive sundhed – herunder, at enhver kvinde selv skal kunne bestemme, om hun vil have børn, hvornår og hvor mange.

”Hiv og aids er fortsat en af de største dødsårsager blandt kvinder i den fødedygtige alder. Derfor er indsatsen mod sygdommen er en central del af det samlede arbejde for reproduktiv og seksuel sundhed. Det er meget ulykkeligt, at den amerikanske modstand mod abort nu også truer med at få alvorlige konsekvenser for pigers og kvinders adgang til hiv-forebyggelse, mor-til-barn-smitte-forebyggelse og seksualoplysning i verdens fattigste lande”, siger Laura Kirch Kirkegaard, international chef i AIDS-Fondet.

Tilsagn om 181 millioner euro

Den Danske Udviklingsminister Ulla Tørnæs var en af værterne på konferencen, som samlede over 50 lande og 400 deltagere i Bruxelles. Hun skriver selv på sin Twitterprofil: ”Kampen for kvinders rettigheder er ikke bare rigtig, den er også rationel. En bæredygtig udvikling forudsætter lighed mellem kønnene og kvinders engagement.”

Formålet med konferencen var blandt andet at skaffe midler, der kan fylde det økonomiske hul ud, som USA’s Gag Rule kommer til at efterlade. De deltagende donorer gav på stedet tilsagn om 181 millioner euro, (ca. 1,3 milliarder kroner).