AIDS-Fondet lancerer chemsex-kits

31. Maj 2018
For at mindske smittefare og for at højne sikkerheden blandt chemsex-brugere i Danmark lancerer AIDS-Fondet chemsex-kits. Chemsex-brugere har en høj risiko for smitte med hiv, hepatitis C eller andre seksuelt overførte sygdomme.
Chemsex er brugen af specifikke euforiserende stoffer til at facilitere eller muliggøre sex. Chemsex foregår primært – men ikke udelukkende – blandt homoseksuelle, biseksuelle og andre mænd, der har sex med mænd (fremover MSM).
 
Det vides ikke med sikkerhed, hvor udbredt chemsex er i Danmark, idet fænomenet er relativt underbelyst i herhjemme. I AIDS-Fondets ikke-repræsentative undersøgelse ’Sex på Stoffer blandt homoseksuelle, biseksuelle og andre mænd, der har sex med mænd i Danmark 2017’ svarede 352 ud af 563 – altså rundt regnet 63 procent – ja til at have prøvet sex på stoffer. Undersøgelsen kan læses her
 
Hertil kommer at AIDS-Fondets personlige og anonyme rådgivning oplever et stigende antal rådssøgende chemsex-brugere. AIDS-Fondet er derfor af den overbevinsing, at chemsex er et etableret fænomen blandt nogle MSM i Danmark.

Et nødvendigt tiltag
De fleste brugere af chemsex føler – som oftest med god grund – at de er i kontrol over situationen. Men vi ved også, at sex på stoffer øger risikoen signifikant for at smitte eller blive smittet med hiv, hepatitis C eller andre seksuelt overført sygdomme samt kan have en række alvorlige fysiske, psykiske og sociale følgevirkninger. Dette, kombineret med de stadig mere frekvente underretninger om chemsex i Danmark, nødvendiggør skadesreducerende tiltag.

AIDS-Fondet har i sit udgangspunkt fokus på forebyggelse og skadesreduktion – både i forhold til seksuelt overførbare infektioner og i forhold til de fysiske, psykiske og sociale følgevirkningen, som chemsex kan have. Et chemsex-kit initiativ taler ind i begge dele, da hvert kit både indeholder rent udstyr samt information om sikrere stofindtag, mulighed for råd og vejledning samt tips og tricks til at passe på sig selv og sine sexpartnere under chemsex.  Det er AIDS-Fondets utvetydige erfaring, at den mest effektive skadesreduktionsstrategi er at møde den givne målgruppe på målgruppens præmisser.

Hvad er der i et chemsex-kit og hvordan får jeg fat i det?
Chemsex-kittet bliver officielt lanceret den 8. juni 2018. Der kommer til at være to kits – et snorting (slang for at sniffe sine stoffer) og et slamming kit (slang for at injicere sine stoffer).
 
Kittets indhold varierer en smule alt efter, om brugeren ønsker et snorting eller slamming kit, men i begge kits findes snifferør i forskellige farver, kondomer, glidecreme, sorte fisting handsker, sprøjter uden nåle (til analt indtag af stoffer) og information om, hvordan man bedst passer på sig selv og sine sexpartnere under chemsex, hvad man gør, hvis noget går galt under chemsex samt information om mulighederne for rådgivning og testning hos AIDS-Fondet. I slamming kittet findes i øvrigt sterilt vand, kogekar i forskellige farver, alkoholservietter, en nåledispenser, en guide til sikrere slamming og til brug af nåledispenseren.
 
Ønsker du at modtage et chemsexkit fra AIDS-Fondet, skal du kontakte AIDS-Fondets på tlf. 33 91 11 19  mandag til fredag kl. 10 – 14 for at aftale en tid, hvor du kan afhente kittet på et af vores kontorer i København, Aarhus eller Odense.
 
Læs mere på her.