PrEP - En ny måde at forebygge hiv

Tag en tablet om dagen og nedsæt risikoen for at blive smittet med hiv, når du har sex. Sådan fungerer PrEP, der en ny måde at forebygge hiv. PrEP findes allerede i USA og flere europæiske lande - og det kan være på vej i Danmark.

PrEP KORT FORTALT

PrEP er hiv-medicin, der tages forebyggende for at nedsætte risikoen for at få hiv.

Det er en ny metode til at forebygge hiv, hvor man anvender hiv-medicin til at reducere risikoen for at blive smittet, hvis man er eksponeret til hiv-virus. 

PrEP henvender sig primært til hiv-negative mænd, der har sex med mænd, som er i høj risiko for at få hiv. 

PrEP nedsætter risikoen for hiv-smitte med 86% ifølge studier, og væsentligt mere, hvis man følger behandlingen som foreskrevet.  

Læs mere om PreP og PrEP-studier på AIDS Map

Hvordan virker PrEP? 

PrEP tages i pilleform. Den pille, man bruger til PrEP i dag, hedder Truvada. Den indeholder to aktive stoffer: tenofovir og emtricitabin, som forhindrer hiv i at trænge ind i cellerne og formere sig.  

Man skal typisk tage én pille om dagen, men man kan også tage PrEP midlertidigt i forbindelse med sex eller i kortere eller længere perioder af ens liv (det sidste er dog kun dokumenteret i forhold til mænd, der har sex med mænd). 

PrEP beskytter ikke mod andre sexsygdomme end hiv.  

Man opnår endnu højere beskyttelse ved at kombinere PrEP med kondomer og glidecreme samt andre former for forebyggelse.  

Bivirkninger ved PrEP 

Man kan opleve forbigående bivirkninger de første uger af PrEP-behandlingen (kvalme, hovedpine, vægttab). På længere sigt kan der i sjældne tilfælde opstå problemer med nyrer, lever og knogler. Når man tager PrEP, skal man derfor til kontrol hver 3. måned, hvor man får taget blodprøver og bliver tjekket for hiv og andre sexsygdomme.   

Hvem skal tilbydes PrEP

PrEP anbefales til hiv-negative mænd, der har sex med mænd, som i perioder er i høj risiko for at blive smittet med hiv.  

Der er forskellige indikationer på, hvornår man kan være i høj risiko: 

  • gentagne episoder af analsex uden kondom med skiftende partnere  
  • sexsygdomme (f.eks. gentagne tilfælde af syfilis)  
  • brug af stoffer i forbindelse med sex (chemsex)
  • gentagen brug af PEP i forbindelse med ubeskyttet sex 

Hvorfor PrEP?  

Man bruger allerede hiv-medicin til at forebygge hiv i dag. Både i forbindelse med behandling af hiv-smittede, som derved ikke smitter videre, men også i forbindelse med PEP-behandling, hvor hiv-medicin gives umiddelbart efter, man har været udsat for smitterisiko. 

Effektiv hiv-forebyggelse i dag er en kombination af flere forskellige tiltag, alt fra kondomer til medicinske behandlinger over adfærdsændringer og adgang til test og rådgivning.  

PrEP skal ikke erstatte kondomet som beskyttelse. Det skal tilbydes som et supplement til allerede eksisterende forebyggelsesmetoder.  

AIDS-Fondet mener, at jo flere forskellige forebyggelsesmetoder der findes, jo flere bliver anvendt til gavn for forebyggelsen af hiv. 

AIDS-Fondet anbefaler, at PrEP bør ordineres efter en individuel vurdering, og bør være gratis eller tilskudsberettiget.  

Kommer PrEP til Danmark 

PrEP er allerede godkendt som forebyggende hiv-behandling i bl.a. USA, Australien, Frankrig og Canada og tilbydes desuden i forskellige storbyer i Europa i forbindelse med pilotprojekter.  

Selvom vi ved, at PrEP virker, er det endnu ikke godkendt i Danmark. Godkendelsesprocessen for at anvende hiv-medicinen Truvada til PrEP i Europa er i gang og varetages af European Medicines Agency (EMA).   

World Health Organization (WHO) og European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) anbefaler, at europæiske lande integrerer PrEP i deres hiv-forebyggelsestilbud til dem, som er mest udsat for hiv.  

AIDS-Fondet arbejder med ledende hiv-ambulatorier på at etablere PrEP-tilbud i Danmark. 

OBS: Der bliver lige nu rekrutteret til et klinisk PrEP forsøg, læs mere her.

Tager du allerede PrEP

Hvis du selv tager PrEP ”uformelt”, er det vigtigt, at du bliver fulgt af en læge og bliver tjekket regelmæssigt for eventuelle bivirkninger, samt bliver testet for hiv og andre sexsygdomme. Du kan kontakte Checkpoint for at få en snak med en rådgiver. Find Checkpoint her