Brug kondom

Sex skal være sjovt og ikke noget, man bliver syg af. Brug derfor kondom, hvis du vil undgå at blive smittet med hiv og andre sexsygdomme. 

Brug kondom

Kondomet er den absolut sikreste beskyttelse mod hiv og en lang række andre sexsygdomme. 

Langt de fleste bliver smittet enten ved samleje i skeden eller ved analsex, hvor man ikke bruger kondom. Det skyldes, at sæd, skedesekret og blod er de væsker i

3 gode råd om sikker sex

  1. Brug altid kondom ved vaginalt eller analt samleje
  2. Brug altid silikone- eller vandbaseret glidecreme – særligt ved analsex
  3. Undgå sæd i munden ved oralsex
kroppen, der har den højeste koncentration af hiv.

Derfor er analsex risikabelt

Endetarmen er en meget tynd og skrøbelig slimhinde. Den suger effektivt, hvilket gør, at præsæd og sæd forholdsvis ubesværet kan passere gennem slimhinden og videre ind i blodbanen – også selvom der ikke er hul på selve slimhinden.

Der opstår næsten altid rifter og småblødninger, når man har analsex – også selvom man gør det forsigtigt. I det øjeblik, hvor der er hul på slimhinden, bliver endetarmen endnu mere modtagelig. 

Brug derfor altid kondom og glidecreme ved analsex

Lille risiko for smitte ved oralsex

Hvis man dyrker oralsex, er der en lille risiko for at overføre hiv-virus, men risikoen regnes ikke for særligt stor – specielt ikke hvis man undgår at få sædvæske eller skedesekret i munden. 

Husk, at der kan komme lidt sædvæske inden udløsning, som også overfører smitte.

Hvis I bruger af sexlegetøj

Bruger I sexlegetøj som fx dildoer, er det vigtigt, at I gør dem grundigt rent, og at I ikke skiftes til at bruge dem uden at rengøre dem inden, da det beskytter jer mod mange forskellige slags sexsygdomme.

Alternativt kan I bruge et kondom på dildoen. Husk godt med silikone- eller vandbaseret glidecreme.