Jo højere virusmængden i en hiv-positiv persons blod er, jo større er vedkommendes smitsomhed. I månederne efter, at en person har fået hiv, er virusmængden særligt stor – og vedkommende er derfor meget smitsom. Herefter falder virusmængden til et lavere niveau, og det samme gør smitsomheden.
Når en person, der har hiv kommer i behandling, falder virusmængden for langt de flestes vedkommende så meget, at den ikke kan måles. Når mængden af virus har været umålelig i seks måneder, og man i øvrigt ikke har andre sexsygdomme, er man dét, man kalder velbehandlet og kan ikke smitte andre – heller ikke gennem ubeskyttet sex. Med andre ord: Velbehandlet er lig med smittefri.

De første måneder efter at man har fået hiv, stiger mængden af virus i blodet markant, og man er meget smitsom. Efter de første måneder falder mængden af virus til et lavere niveau, og hvis man ikke bliver testet og kommer i behandling, stiger det langsomt igen. Tilgengæld falder mængden af virus ret hurtigt efter, at man er kommet i behandling.
I Danmark er det gratis at blive behandlet for hiv, og det betyder, at stort set alle der har hiv og kender deres status, er i behandling. Af disse er 98 procent velbehandlede.
Som hiv-positiv får man målt sin virusmængde hvert halve år, og man kan spørge sin læge, om man er velbehandlet. Man kan også slå sine blodprøvesvar op på sundhed.dk, hvor man skal kigge efter de seneste laboratoriesvar. Her skal Human Immundefektvirus ligge under 200, for at man kan kalde sig velbehandlet.