Velbehandlede smitter ikke

Den medicinske behandling mod hiv nedsætter mængden af virus så meget, at mennesker, der lever med hiv og er i behandling, ikke kan smitte andre.

Velbehandlet er lig smittefri. Derfor kan sex med velbehandlede partnere, der lever med hiv, være en god forebyggelsesstrategi, hvis man har svært ved eller ikke ønsker at bruge kondom, og samtidig ønsker at beskytte sig effektivt mod hiv. Faktisk er det mere sikkert at have ubeskyttet sex med en person, der lever med hiv og er velbehandlet, end det er at have sex med kondom med en person, der ikke kender sin hiv-status, fordi kondomet kan gå i stykker. 

Virusmængde og smitsomhed

Jo højere virusmængden i en hiv-positiv persons blod er, jo større er vedkommendes smitsomhed. I månederne efter, at en person har fået hiv, er virusmængden særligt stor – og vedkommende er derfor meget smitsom. Herefter falder virusmængden til et lavere niveau, og det samme gør smitsomheden. 

Når en person, der har hiv kommer i behandling, falder virusmængden for langt de flestes vedkommende så meget, at den ikke kan måles. Når mængden af virus har været umålelig i seks måneder, og man i øvrigt ikke har andre sexsygdomme, er man dét, man kalder velbehandlet og kan ikke smitte andre – heller ikke gennem ubeskyttet sex. Med andre ord: Velbehandlet er lig med smittefri.

De første måneder efter at man har fået hiv, stiger mængden af virus i blodet markant, og man er meget smitsom. Efter de første måneder falder mængden af virus til et lavere niveau, og hvis man ikke bliver testet og kommer i behandling, stiger det langsomt igen. Tilgengæld falder mængden af virus ret hurtigt efter, at man er kommet i behandling.

 

I Danmark er det gratis at blive behandlet for hiv, og det betyder, at stort set alle der har hiv og kender deres status, er i behandling. Af disse er 98 procent velbehandlede.

Som hiv-positiv får man målt sin virusmængde hvert halve år, og man kan spørge sin læge, om man er velbehandlet. Man kan også slå sine blodprøvesvar op på sundhed.dk, hvor man skal kigge efter de seneste laboratoriesvar. Her skal Human Immundefektvirus ligge under 200, for at man kan kalde sig velbehandlet.
 

Behandling som forebyggelse

Velbehandlethed

Når man har hiv og er velbehandlet, kan man ikke smitte andre med hiv.

Man er velbehandlet, når man ikke længere kan måle mængden af hiv i ens blod. I Danmark får personer, som lever med hiv, målt deres virusmængde to gange om året og er derudover i tæt opfølgning med læge.

Fordi velbehandlet er lig med smittefri, kan mennesker, der lever med hiv og er velbehandlede, trygt dyrke ubeskyttet sex uden frygt for at smitte deres sexpartner(e). Og på samme måde er det helt risikofrit for hiv-negative personer at have sex med en person, der lever med hiv og er velbehandlet. 

At have sex med en velbehandlet person, der lever med hiv, kan med andre ord bruges som supplement til andre måder at forebygge hiv på, herunder kondom, PrEP og PEP, som du kan læse mere om her på siden.

Når alt det er sagt, så er kondomet stadig den eneste forebyggelsesmetode, der effektivt forebygger smitte med andre sexsygdomme. 

Gode råd:

  • Sørg for at kende din hiv-status
  • Hvis du har hiv, så sørg for at kende din virusmængde
  • Sex med kondom kombineret med silikone- eller vandbaseret glidecreme forebygger andre sexsygdomme 
     

Tusindvis af knald uden smitte

Sammenhængen mellem virusmængde og smitsomhed har været kendt siden 2008, men nu er der også endeligt kommet et solidt videnskabeligt bevis for, at velbehandlet hiv ikke smitter.

Det viser et stort internationalt studie, som forskere fra Rigshospitalet har stået i spidsen for.

I studiet har forskerne fulgt knapt 1000 homo-par, hvor den ene ikke er smittet, og den anden er velbehandlet hiv-positiv. De mange par havde sex uden kondom næsten 77.000 gange, og der var ikke et eneste tilfælde, hvor partneren blev smittet. 

Studiet er anerkendt af forskere verden over, fordi den en gang for alle slår fast, at smitterisikoen er nul, hvis partneren er velbehandlet hiv-positiv. Eller at umåleligt virus betyder ingen smitterisiko - heller ikke gennem ubeskyttet analsex. 

Læs mere om Partnerstudiet i denne artikel (Engelsk)

 

 

FAKTA

På datingsider og apps kan du støde på udsagn om velbehandlethed under forskellige navne:

  • U=U står for Undetectable viral load = Untransmittable HIV, som kan oversættes til umåleligt virus = ingen smitsomhed
  • Undetectable eller umåleligt bruges også alene
  • TasP står for Treatment as Prevention, altså behandling som forebyggelse. Det kan bruges til at signalere, at man er i behandling og derfor ikke smitsom. Samtidig bliver det brugt mere overordnet, hvor det kan være en strategi om at nedsætte smittetrykket i et samfund ved at behandle så mange som muligt

 

LÆS ANDRE MÅDER AT BESKYTTE SIG:

PrEP - Pillen der beskytter mod hiv

Kend din hiv-status

Kondom og glidecreme

PEP - Hvis uheldet er ude