PrEP - pillen der forebygger hiv

Tag en tablet om dagen og nedsæt risikoen for at blive smittet med hiv, når du har sex. Sådan fungerer PrEP, der en ny måde at forebygge hiv. PrEP findes allerede i USA og flere europæiske lande - og det kan være på vej i Danmark.

PrEP kort fortalt

PrEP er en ny måde at forebygge hiv på, hvor man tager en pille dagligt for at undgå at blive smittet med hiv. PrEP nedsætter risikoen for hiv-smitte med op til 99%, hvis man tager medicinen som foreskrevet.  

PrEP henvender sig primært til hiv-negative mænd, der har sex med mænd, og som er i høj risiko for at få hiv, fordi de har skiftende partnere og måske ikke bruger kondom hver gang ved samleje.

Hvordan virker PrEP? 

PrEP tages i pilleform. Den pille, man bruger til PrEP i dag, hedder Truvada. Den indeholder to aktive stoffer: tenofovir og emtricitabin, som forhindrer hiv i at trænge ind i cellerne og formere sig.  

Man skal typisk tage én pille om dagen, men man kan også tage PrEP midlertidigt i forbindelse med sex eller i kortere eller længere perioder af ens liv (det sidste er dog kun dokumenteret i forhold til mænd, der har sex med mænd). 

PrEP beskytter ikke mod andre sexsygdomme end hiv.  

Man opnår endnu højere beskyttelse ved at kombinere PrEP med kondomer og glidecreme samt andre former for forebyggelse.  

Bivirkninger ved PrEP 

Man kan opleve forbigående bivirkninger de første uger af PrEP-behandlingen (kvalme, hovedpine, vægttab). På længere sigt kan der i sjældne tilfælde opstå problemer med nyrer, lever og knogler. Når man tager PrEP, skal man derfor til kontrol hver 3. måned, hvor man får tjekket nyrefunktionen og bliver testet for hiv og andre sexsygdomme.   

Hvem skal tilbydes PrEP

PrEP anbefales til hiv-negative mænd, der har sex med mænd, som i perioder er i høj risiko for at blive smittet med hiv.  

Der er forskellige indikationer på, hvornår man kan være i høj risiko: 

  • gentagne episoder af analsex uden kondom med skiftende partnere  
  • sexsygdomme (f.eks. gentagne tilfælde af syfilis)  
  • brug af stoffer i forbindelse med sex (chemsex)
  • gentagen brug af PEP i forbindelse med ubeskyttet sex 

Hvorfor PrEP?  

Man bruger allerede hiv-medicin til at forebygge hiv i dag. Både i forbindelse med behandling af hiv-smittede, som derved ikke smitter videre, men også i forbindelse med PEP-behandling, hvor hiv-medicin gives umiddelbart efter, man har været udsat for smitterisiko. 

Effektiv hiv-forebyggelse i dag er en kombination af flere forskellige tiltag, alt fra kondomer til medicinske behandlinger over adfærdsændringer og adgang til test og rådgivning.  

PrEP er ikke en erstatning for kondomet. PrEP børl tilbydes som et supplement til allerede eksisterende forebyggelsesmetoder.  

AIDS-Fondet mener, at jo flere forskellige forebyggelsesmetoder der findes, jo flere bliver anvendt til gavn for forebyggelsen af hiv. 

AIDS-Fondet anbefaler, at PrEP bør ordineres efter en individuel vurdering, og bør være gratis eller tilskudsberettiget.  

Kommer PrEP til Danmark? 

World Health Organization (WHO) og European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) anbefaler, at europæiske lande integrerer PrEP i deres hiv-forebyggelsestilbud til dem, som er mest udsat for hiv.

PrEP er allerede godkendt som forebyggende hiv-behandling i bl.a. USA, Australien, Frankrig, Canada og Norge og tilbydes desuden i forskellige storbyer i Europa i forbindelse med pilotprojekter.  

Selvom vi ved, at PrEP virker, og selvom European Medicines Agency (EMA) nu har godkendt Truvada til PrEP i hele EU, er PrEP endnu ikke formelt tilgængeligt i Danmark. Dog arbejder AIDS-Fondet løbende på, at der bliver etableret et PrEP-tilbud i Danmark.

Uformel brug af PrEP

Vores erfaring er, at et stigende antal mænd, der har sex med mænd, efterspørger og/eller selv anskaffer PrEP ad forskellige omveje, typisk gennem udenlandske hjemmesider, hvor man kan bestille PrEP.

OBS: Hvis man ønsker at anskaffe PrEP fra udlandet, er det vigtigt at benytte sig af et pålideligt og anerkendt website, og at sikre sig, at man overholder den danske lovgivning på området.

Lægemiddelstyrelsen har udarbejdet klare vejledninger om køb af medicin på internettet og om indførsel af medicin ifm. indrejse i Danmark.

Det engelske website www.iwantprepnow.co.uk giver et godt overblik over, hvordan PrEP kan købes online via England.

Er du allerede på PrEP? 

Hvis du selv tager PrEP ”uformelt”, er det vigtigt, at du bliver fulgt af en læge og bliver tjekket regelmæssigt for eventuelle bivirkninger, samt bliver testet for hiv og andre sexsygdomme hver 3. måned. Du kan kontakte Checkpoint for at få en snak med en rådgiver. Find Checkpoint her 

PrEP-forsøg i gang

I øjeblikket kører der et stort PrEP-forsøg på tværs af USA, Canada og enkelte europæiske lande, herunder Danmark. Forsøget hedder DISCOVER og går ud på at afprøve ny medicin til PrEP. Rekrutteringen er nu færdig, og forsøget kører i ca. 2 år fra juni 2017.

Links

LÆS OM ANDRE MÅDER AT BESKYTTE SIG:

Kend din hiv-status

Sex med velbehandlede partnere

PEP - Hvis uheldet er ude

Kondom og glidecreme