Oversigt over sexsygdomme

Kombinationen af hiv og andre sexsygdomme er uheldig, fordi nogle sexsygdomme øger risikoen for hiv. Det kan nemlig øge smitsomheden hos en hiv-smittet at have en sexsygdom.

Sexsygdomme kaldes også kønssygdomme. Det er sygdomme, som især smitter ved sex. Det kan være hiv, men det kan også være gonoré, syfilis og kondylomer samt en række andre sygdomme.

Når man har sex er det er ikke kun vigtigt at beskytte sig mod hiv. Der findes nemlig en række sexsygdomme, som er sygdomme, der fortrinsvis smitter gennem seksuel kontakt. Sexsygdomme skyldes bakterier, vira, svampe eller parasitter. Man kan have en sexsygdom uden at have symptomer, og man kan derfor uvidende smitte andre indtil man bliver behandlet medicinsk. 

Nogle sexsygdomme øger risikoen for at blive smittet med hiv, hvis man har usikker sex med en hiv-smittet. For hiv-smittede kan andre sexsygdomme øge smitsomheden. 

De fleste sexsygdomme kan forebygges ved at bruge kondom. Hvis du er tvivl, kan du ringe til Aidslinen. 

Klamydia

Smitter gennem ubeskyttet sex og fra mor til barn ved fødsel. For kvinder er symptomerne udflåd og svie ved vandladning, og for mænd er det gult udflåd fra penis og svie ved vandladning. Klamydia kan og bør behandles i tide, ellers kan sygdommen hos kvinder bl.a. føre til, at man ikke kan få børn. Behandlingen er medicinsk. Man beskytter sig mod klamydia ved at bruge kondom.

HPV - kondylomer - kønsvorter

HPV (Human Papilloma Virus) er et virus, der kan medføre kønsvorter og i værste tilfælde kræft. Når hpv-virus smitter seksuelt, kan virus sidde på penis, pung, kønslæber, skedeslimhinde, livmoderhals, mellemkød, endetarmsåbning og endetarm samt i munden og halsen. Det er kun nogle få typer af hpv, der er årsag til de fleste tilfælde af kønsvorter eller kræft i kønsdele, endetarm, mund og hals.

Mænd kan ligesom kvinder både få kønsvorter og udvikle kræft, selvom fokus omkring hpv-smitte og kræft især har været på kvinders risiko for at udvikle livmorhalskræft.

Behandling foregår enten ved pensling og/eller med frysning af vorterne, eller de fjernes ved en mindre operation. Selvom man ikke kommer helt af med sygdommen ved behandling, nedsættes smitterisikoen dog, og den er yderligere minimal, når sygdommen ikke er i udbrud. I nogle tilfælde er det muligt at blive vaccineret.

Hpv forebygges ved at bruge kondom eller blive vaccineret.

Herpes

Smitter gennem sex, kys, og fra mor til barn ved fødsel. Symptomerne er blærer der bliver til sår, hævede ømme lymfekirtler, svie og smerter i udbrudsstedet, samt influenzalignende symptomer. Når man har haft herpes én gang, kan det komme igen, men det er meget forskelligt fra person til person, hvor ofte og om det kommer i udbrud. En herpesinfektion ikke kan helbredes, dvs. at man kommer aldrig af med virusset i kroppen. Herpesudbrud kan dog behandles medicinsk, og tilbagevendende udbrud bliver med tiden mildere. Kondom beskytter i langt de fleste tilfælde mod herpes, og det frarådes, at man har sex, når man har et udbrud. 

Gonoré

Smitter gennem sex og fra mor til barn ved fødsel. Gonoré kan forløbe uden eller med meget lette symptomer. Hos både mænd og kvinder er det svie ved vandladning og udflåd. Hvis man ikke behandler gonorre, kan det hos kvinder føre til sterilitet. Behandling er medicinsk, og man beskytter sig mod gonoré ved at bruge kondom. 

Syfilis

Smitter gennem sex, kys, blod og fra mor til barn ved fødsel. Sygdommens symptomer opdeles i tre stadier: 1. stadie, hvor man får sår, 2. stadie hvor man får influenzalignende symptomer og 3. stadie, som er mere alvorligt med skader i nervesystemet, hjertet og hjernen medførende demens. Syfilis er i dag en sjælden sygdom, men hvis den ikke behandles er konsekvenserne alvorlige. Flere år efter kan der fx forekomme skader på hud, knogler, hjerne og blodkar. Syfilis kan behandles medicinsk. AIDS-Fondets Checkpoint tester mænd, der har sex med mænd for syfilis. Se mere om syfilis her.