Hepatitis C

 

Hvad er Hepatitis C?

Hepatitis C er et virus, som giver leverbetændelse. I London, Holland, Tyskland og flere europæiske storbyer er der en stigning i hepatitis C forekomsten blandt mænd, der har sex med mænd (MSM).

150-450 personer bliver hvert år smittet med hepatitis C i Danmark, og her ses der også en stigning af hepatitis C blandt MSM. Ud af de 17.000 smittet med hepatitis C i Danmark, mener Statens Serum Institut, at kun ca. halvdelen kender deres status. Det skyldes især, at hepatitis C infektion sjældent viser sig som akut sygdom. Derimod får de fleste en kronisk infektion, som først bliver diagnosticeret mange år efter smitten.

Der er med andre ord rigtig mange, som ikke ved, at de er smittede med hepatitis C. Det er derfor vigtigt at blive testet for hepatitis C, selvom du ikke tror, at du har infektionen. Du kan bl.a. blive testet gratis og anonymt for hepatitis C hos Checkpoint i København, Aarhus og Odense.

Hvordan smitter Hepatitis C?

Hepatitis C smitter primært gennem blod. I Danmark er det stofbrugere, der har den højeste forekomst af hepatitis C pga. deling af værktøj som f.eks. sprøjter, kanyler, kogekar og snifferør.

Blandt MSM i Danmark skyldes hepatitis C forekomsten primært seksuel smitte, hvor der via slimhinderifter overføres inficeret blod fra en part til en anden. Seksuel smitte forekommer ved ubeskyttet analsex og andre former for sex, hvor der er risiko for udveksling af blod f.eks. fisting.

Det er næsten udelukkende er HIV-positive MSM, som får hepatitis C infektion. Det vides endnu ikke, hvorfor HIV-negative MSM, der dyrker samme seksuelle praktikker som HIV-positive, ikke har samme risiko for hepatitis C. Et hollandsk PrEP studie, AmPrEP, viste dog en uventet høj forekomst af hepatitis C blandt HIV-negative mænd, og andre studier peger ligeledes på en stigning af hepatitis C blandt HIV-negative mænd.

Sex på stoffer (også kendt som Chemsex) er især medvirkende til, at hepatitis C spredes blandt MSM. Det skyldes bl.a., at Chemsex tit foregår med flere forskellige sexpartnere, og det forhøjede seksuelle fokus kan fremme mere ekstrem sex i længere tid, hvilket giver større risiko for slimhinderifter og udveksling af blod. Stofferne kan også medføre, at korrekt brug af kondom oftere glemmes eller ses som unødvendigt, fordi frygten for at få hiv, hepatitis C og andre sexsygdomme mindskes. Til sexfester øger deling af udstyr (kanyler, sprøjter, snifferør), når der tages stoffer, også risikoen for smitte.

Hvordan beskytter du dig selv og dine sexpartnere mod Hepatitis C?

Modsat hepatitis A og hepatitis B, kan du ikke blive vaccineret mod hepatitis C. Du kan dog nemt tage nogle forholdsregler, så du beskytter dig selv og dine sexpartnere mod at blive smittet med hepatitis C ved sex:

  • Brug kondom og glidecreme, hvis du har analsex, og skift kondom ved flere sexpartnere.
  • Brug handske og glidecreme, hvis du dyrker fisting, og skift handske ved flere sexpartnere.
  • Brug kun rengjorte dildoer, og sæt nyt kondom på ved flere sexpartnere.
  • Brug kun din egen kanyle eller dit eget snifferør, hvis du tager stoffer.
  • Brug kun din egen glidecreme.

HIV-positive MSM anbefales desuden rutinemæssigt undersøgelse for HCV ved specialafdeling.

Symptomer på Hepatitis C

Akut hepatitis C bryder ud 1-6 måneder efter smittetidspunktet. 9 ud af 10 får ingen symptomer. Symptomer kan være madlede, kvalme, træthed, muskel- og ledsmerter samt let feber. Derudover kan huden og det hvide i øjnene få en gullig farve, urinen kan blive mørkere og afføringen lysere. En akut hepatitis C infektion varer oftest 2 til 8 uger.

Hvis ikke kroppen af sig selv har bekæmpet hepatitis C-virus i løbet af nogle måneder, kalder man infektionen for kronisk. 7 ud af 10 smittede udvikler kronisk hepatitis C. Det kan betyde, at du aldrig slipper af med sygdommen.

Kronisk hepatitis C gør skade på leveren. I første omgang som en mild påvirkning, men det kan udvikle sig til at blive mere alvorligt, efterhånden som leveren bliver mere og mere påvirket af infektionen. Der dannes arvæv, som gør, at leveren får sværere ved at fungere og udvikler fibrose, hvilket vil sige, at leveren omdannes til bindevæv, der ikke fungerer.

Uden behandling, udvikler ca. 1 ud af 4 over en årrække skrumpelever, som kan medføre svigt af leverens normale funktioner og andre alvorlige komplikationer. Kronisk hepatitis C medfører også en øget risiko for at få leverkræft.

Behandling

Der er sket en enorm udvikling i behandlingen af hepatitis C de senere år. Det betyder, at man i dag kan helbrede stort set alle, som har hepatitis C. Behandlingen tager nogle uger, og den fjerner virus helt fra kroppen, så der ikke længere sker nedbrydning af leverceller - og man ikke længere er smitsom. 

Medicinrådet - som træffer beslutning om dyr medicin, som udleveres på sygehuse - har besluttet, at alle med kronisk hepatitis C (man har været smittet længere end seks måneder) kan få adgang til den nye effektive behandling. 

Selvom du bliver rask, opnår du ikke immunitet over for hepatitis C, og du kan derfor blive smittet igen.