Selvtest

Af Andy Grysbæk

Hvad er en hiv-selvtest?

En selvtest er en hiv-test som du kan tage i hjemmet uden at der er en læge eller sygeplejerske til stede. Det tager ca. 5 minutter at tage testen og resultatet er klar 15 minutter senere. Testen er en prik test, det betyder at du selv prikker dig i fingeren med en fingerprikker for at danne en bloddråbe, og derefter overfører bloddråben til testen. Alt hvad du behøver til at tage testen, følger med i pakken. Det fremgår tydeligt af selvtesten, hvor man kan søge hjælp og vejledning – uanset testresultat, så du ikke er i tvivl om, hvad du skal gøre, hvis testen er positiv. 

Anonymitet og fleksibilitet

Alle, der oplever et behov for at blive testet for hiv, kan bruge selvtesten. Den er især relevant for personer, der er i særlig risiko for at være blevet smittet – mænd, der har sex med mænd og personer fra lande, hvor hiv er særlig udbredt.

Selvtest er 100% anonym og udgør et vigtigt supplement til de eksisterende måder at blive testet for hiv på i Danmark, som er hos egen læge, på hospitalet eller kønssygdomsklinik, og i Checkpoint. For dem der ikke ønsker at blive testet i disse tilbud, er selvtest et alternativ.

Hvor kan man købe testen?

Selvtest

  • Den eneste test på det danske marked, som er CE godkendt og med AIDS fondets som support direkte til brugerne. 
  • Meget sikker test, der sikrer pålideligt resultat.
  • Testen er meget nem at bruge i forhold til andre HIV test på markedet, hvor det kan være svært at få den korrekte mængde blod ind i testen med risiko for ugyldigt svar

 

Man kan købe en selvtest på et storby-apotek eller online.

Hjælp og vejledning

Det er vigtigt, at en person, som tester positivt for hiv, henvender sig hos lægen eller i et af AIDS-Fondets Checkpoint med henblik på at få taget en blodprøve, som kan bekræfte om personen faktisk er smittet med hiv og i så fald skal i behandling. I Checkpoint kan man også få en henvisning til nærmeste hospital, så man hurtigt kommer i behandling.

At leve med hiv

De medicinske fremskridt i hiv-behandlingen betyder, at man i dag kan leve et normalt liv med hiv, hvis man kommer rettidigt i behandling. Samtidig er risikoen hos en velbehandlet hiv-smittet person, for at overføre smitte, ikke længere til stede. Ved at blive testet for hiv, får du først og fremmest en afklaring på om du er smittet med hiv. Hvis din test viser, at du er hiv-positiv, vil du komme i behandling med det samme. Du vil også få adgang til gratis rådgivning hos Checkpoint, hvor du og eventuelt din partner vil modtage hjælp og rådgivning vedrørende det at leve med hiv.

 

I denne video kan du se, hvordan selvtesten bliver gennemført. I pakken som du køber vil der også være en udførlig vejledning på dansk.