Tilbud til dig under 30 år

Velkommen til Checkpoint

Vi vil gerne gøre det nemt for dig at få en test for klamydia og gonorré. Det er nemlig to kønssygdomme, som mange har uden at vide det.

Selve testen tager kun nogle få minutter, og du får svaret efter et par dage. Hvis testen viser, at du har klamydia eller gonorré, sørger vi for, at du får en recept til apoteket eller bliver henvist til behandling. 

Når du kommer i Checkpoint, møder du rådgivere, som er vant til at tale om sex, og hvordan man beskytter sig. Her er der ikke noget, som er pinligt – tværtimod. Du spørger bare.

Her kan du blive testet 

Vi arbejder for, at 15 til 29-årige i hele landet skal have mulighed for at blive testet for klamydia og gonorré i et Checkpoint nær dem. 

Lige nu er det kun i Checkpoint i Aarhus og København, at vi har det tilbud. Det betyder, at vi ikke kan tilbyde test for klamydia og gonorré i Odense endnu.

Du skal have et dansk cpr-nummer for at blive testet for klamydia og gonorré i Checkpoint.

 

BOOK TID TIL TEST

Checkpoint - let og uformelt

Det er let at blive testet for klamydia og gonorré. I Checkpoint har vi desuden gjort os umage for, at det skal være en god oplevelse, og at der er en uformel stemning.

Når du er mellem 15 og 29 år, kan du komme i Checkpoint i København om onsdagen, som er en særlig åbningsdag for unge. Du kan booke en tid, men du kan også bare komme forbi i åbningstiden onsdage fra kl. 16 til 19. 

Det koster selvfølgelig ikke noget at blive testet.

 

BOOK TID TIL TEST

Særligt for trans-personer og fyre, der har sex med fyre

Checkpoint har særlige testtilbud for transpersoner, non-binære og fyre, der har sex med fyre. Derfor vil vi gerne bede dig komme i Checkpoint i København mandage eller tirsdage kl. 16 til 19. I Aarhus er åbningstiden mandage og tirsdage kl. 16 til 18.

På disse dage kan du også blive testet for hiv, syfilis og evt. hepatitis C
 

Særligt for transpersoner

Sådan foregår testen

Selve testen er en podning, du selv laver. Det foregår i en "privat" selv-test-kabine, hvor du presser en vatpind let mod de slimhinder, hvor du skal testes. Vatpinden puttes i et lille glas, som sendes til et laboratorium, og du kan finde svaret på sundhed.dk nogle dage efter. Hvis din test er positiv (altså hvis du har enten klamydia eller gonorré), ringer vi desuden altid til dig.

Når du kommer i Checkpoint spørger vi dig lidt om, hvad for noget sex du har. Du skal nemlig kun pode dig de steder, hvor du kan have fået klamydia eller gonorré

Hos fyre (og personer med en penis) kan det være slimhinderne i urinrøret, i endetarmen og i svælget (halsen). Hos piger/kvinder (og personer med en skede) kan klamydia og gonorré være på de samme slimhinder, og desuden kan bakterierne være på slimhinderne i vagina.

Det er dig selv, som laver podningerne, og hvis du eksempelvis aldrig har haft oralsex uden kondom (penis eller dildo i munden), er det ikke nødvendigt, at du poder dig i munden. På samme måde skal du ikke pode dig i endetarmen, hvis du aldrig har haft analsex uden kondom (penis eller dildo i endetarmen).

Det er ret nemt og faktisk ikke ubehageligt, da du bliver instrueret grundigt. Hvis du har spørgsmål undervejs, er vi selvfølgelig klar til at hjælpe dig.

BOOK TID TIL TEST

 

Klamydia kort fortalt

Klamydia er en bakterie, der kan overføres, hvis man har sex uden at bruge kondom. Sygdommen er mest udbredt blandt unge mellem 15 og 29 år, og halvdelen af dem, der har klamydia, har ikke symptomer. Det vil sige at mange har klamydia uden at vide det. 

Selvom man ikke mærker noget til sygdommen, er man stadig smitsom – og risikerer derfor at smitte videre, hvis man har sex uden kondom.

Hvis man ikke bliver testet og behandlet for klamydia, kan man i sjældne tilfælde få: 

  • underlivsbetændelse (betændelse i æggelederne)
  • betændelse i bitestiklerne. Ubehandlet underlivsbetændelse kan føre til barnløshed

Klamydia er let at behandle, og i langt de fleste tilfælde skal man tage en kort penicillinkur (antibiotika), for at blive helbredt. 

 

Gonorré kort fortalt

Gonorré er også en bakterie, der kan overføres, hvis man ikke bruger kondom, når man har sex. I Danmark er de fleste smittede i aldersgruppen 20 til 39 år. Samtidig er gonorré udbredt blandt fyre, der har sex med fyre. 

Man kan have gonorré uden, at have symptomer. Selvom man ikke mærker noget til sygdommen, er man stadig smitsom. Derfor er der en risiko for, at man smitter videre, hvis man har sex uden kondom.

Bliver man ikke testet og behandlet for gonorré, kan man i nogle tilfælde få:

  • betændelse i æggelederne (underlivsbetændelse), som kan gøre en steril (at man ikke kan få børn)
  • betændelse i bitestiklerne

Hvis man er gravid, og har gonorré, er der en risiko for at smitte barnet, som kan få øjenbetændelse. 
Gonorré er som regel let at behandle, og de fleste bliver raske efter en uges penicillinkur (antibiotika).