Tal om hiv

I anledning af årets World AIDS Day ønsker vi at genstarte samtalen om hiv blandt homomiljøet og det bredere LGBT+ miljø.

Tal fra en Hollandsk undersøgelse viser, at 70% af de homoseksuelle respondenter, der lever med hiv har oplevet stigma fra andre homo- eller biseksuelle mænd. Også i Danmark er stigmatiseringen af mennesker, der lever med hiv et problem i homomiljøet og det bredere LGBT+ miljø.

Mange oplever, at der ikke tales om hiv, at det er en slags 'ikke-emne'. Når et emne ikke tales om, bliver det ofte mystificeret og dermed fremmedgjort. Dette har blandt andet ført til, at den viden der er på området ikke bliver delt, eller at man forholder sig til 'gamle fortællinger' om hvordan det var en gang. Dette fører eksempelvis til, at budskabet om, at man ikke kan smitte andre med hiv, hvis man er velbehandlet, ikke kommer ud til alle i homo- og LGBT+ miljøet.

Forestil dig, at de, som du føler en tilknytning til og som ellers backer dig op, vender dig ryggen og ikke accepterer dig for den du er. Det er noget af det sværeste personer, der lever med hiv kan opleve. Derfor er der i forbindelse med World AIDS Day et særligt fokus på, at genstarte samtalen om hiv.

Den manglende samtale og åbenhed omkring hiv, fører til stigmatisering og forskelsbehandling af personer, der lever med hiv. Det har også den negative effekt, at personer, der er i højrisiko for at få hiv, undlader at blive testet for hiv, fordi man frygter det stigma en hivdiagnose kan medføre. I Danmark får omkring 200 personer diagnosen hvert år. Og Statens Seruminstitut vurderer, at der er 600 personer i Danmark, som lever med hiv uden at vide det. 

Start samtalen – tal om hiv

På World AIDS Day kan du bidrage til at genstarte samtalen om hiv. Du kan gøre det lige der, hvor du er på dagen; på sociale medier, i bussen, på baren, til frokosten eller over middagsbordet. Du kan rejse dig op og fortælle om dine oplevelser/erfaringer, eller du kan starte samtalen om hiv med din medpassager, dine venner, kollegaer partner eller familie. Her er tre spørgsmål som du kan stille dig selv, og dele med andre:

Hvorfor er det vigtigt for dig, at der bliver talt om hiv og livet med hiv?

Har du haft nogle gode samtaler om hiv eller livet med hiv, som har været vigtige for dig?

Hvordan kan andre være med til at genstarte samtalen om hiv?

Du kan også for eksempel dele viden om:

At en som er smittet med hiv og er velbehandlet, ikke kan smitte andre med hiv.

At det at blive smittet med hiv ikke handler om, at en lille gruppe mennesker har været uforsigtige, men at vi alle sammen kan komme til at have fx ubeskyttet sex og for nogle har det medført, at de er blevet smittet med hiv.

Vi håber, at rigtig mange vil være med til at starte samtalen om hiv. Derfor må du også rigtig gerne dele din samtale på fx Facebook, Instagram, Twitter og Snapchat.

Tag et billede af dig selv, af dig og din(e) samtalepartner(e) eller af stedet hvor i talte sammen.

Skriv kort om hvorfor du mener, at det er vigtigt at tale om hiv. Brug #talomhiv. Del det på fx Facebook, Twitter, Instagram eller Snapchat.Tag gerne @AIDS-Fondet i dit opslag.

Udryd myterne, og del fire sandheder om livet med hiv

Sex/smitte

Personer, der lever med hiv og er i behandling, opnår et så lavt virustal, at de ikke kan smitte andre. Derfor er der ingen risiko for at blive smittet med hiv ved ubeskyttet sex med en velbehandlet hiv-smittet. (Der er dog altid risiko for at blive smittet med andre sexsygdomme ved ubeskyttet sex)

I og med, at virustallet holdes nede af medicinen, kan personer, der lever med hiv få børn og generelt leve et liv som alle mulige andre.

Stigma

Personer, der lever med hiv oplever desværre stadig stigma fra omverdenen. Det kan medføre, at mange holder deres sygdom hemmelig for selv deres nærmeste familie, venner og kollegaer. Stigma er baseret på irrationel frygt og manglende viden om livet med hiv. For at bekæmpe stigma, er det derfor vigtigt, at vi genstarter samtalen om hiv og livet med hiv.

Levealder

Hiv er en kronisk sygdom. Medicin gør, at personer, der lever med hiv i Danmark kan leve de samme liv som alle andre og dø af alderdom.

Bivirkninger

Medicinen er i dag så effektiv, at der er meget få bivirkninger. Personer, der lever med hiv vurderer, at deres fysiske helbred er lige så godt som resten af den danske befolkning.