For dem du elsker & dem du elsker med

Velkommen! Hos Checkpoint kan du blive testet anonymt, hurtigt og gratis for blandt andet hiv. Her på siden kan du finde de vigtigste informationer om test og Checkpoint. 

Hvis du er en mand, der indimellem har sex med andre mænd, er det vigtigt at du bliver testet for blandt andet hiv.

Hiv smitter gennem bl.a. blod, sæd og præsæd. Det betyder, at hiv kan smitte, hvis du har ubeskyttet analsex eller andre former for sex, hvor der er risiko for udveksling af blod, sæd og præsæd. Det er vigtigt at huske, at både den givende og den modtagende part ved analsex kan blive smittet med hiv. Hiv overføres ikke

Kort om sikker sex

Husk kondom og glidecreme, når du har analsex

Brug handsker, slikkelap og anden barrierebeskyttelse når du rimmer eller fister

Bliv testet for hiv og andre sexsygdomme

Du kan trygt have sex med velbehandlede personer med hiv

Undgå at få sæd/sperm i munden

gennem spyt, tårer, sved, afføring eller urin. Du kan læse mere om hiv og hvordan hiv kan smitte her.

Hvor ofte bør jeg blive testet for hiv?

Hvor ofte du bør testes, kommer an på, hvor tit du har sex uden kondom med andre mænd

  • Hvis du altid bruger kondom og har få sexpartnere: en gang årligt
  • Hvis du har sex uden kondom samt mange og eventuelt skiftende partnere: hver tredje måned
  • Hvis du har færre partnere og oftest bruger kondom: halvårligt

Rådgiverne i Checkpoint vil altid kunne vejlede dig om hvor tit du bør blive testet.

Hvorfor er det vigtigt at blive testet for hiv?

Hvis du har været i en situation, hvor du har været i risiko for at blive smittet med hiv, er det vigtigt, at du bliver testet.

Bliv testet regelmæssigt

Hvis du er mand og har sex med mænd, skal du som minimum testes for hiv en gang om året. Hvis du derudover:

  • har skiftende eller mange sexpartnere

  • eller ikke altid bruger kondom

anbefaler vi at du bliver testet hver 3. måned.

 

Ved at blive testet for hiv, får du først og fremmest en afklaring på om du er smittet med hiv. Det er godt at vide, både for dig selv, dine sexpartnere og evt. din(e) faste partner(e). Hvis din test viser, at du er hiv-positiv, vil du komme i behandling med det samme. Du vil også få adgang til gratis rådgivning hos Checkpoint, hvor du og eventuelt din partner vil modtage hjælp og rådgivning vedrørende det at leve med hiv. 

Checkpoint

I Checkpoint kan du blive testet for hiv, syfilis og hepatitis C, samt få rådgivning. Det er anonymt og gratis, og du får svar på din test med det samme. Derudover kan du få svar på de spørgsmål du måtte have om bl.a. hvor tit du burde blive testet.

I København og Aarhus er det muligt at booke en test uden for åbningstiden. Det kan være relevant for dig, hvis du ikke har mulighed for at møde op i Checkpoints åbningstider, eller hvis du ikke ønsker at møde andre personer i Checkpoints venteværelse. Du ringer blot til Checkpoint og aftaler en tid på 33 91 11 19. Her vil du blive modtaget af Aidslinien, hvor du bliver sat i kontakt med en relevant rådgiver.

Hos Checkpoint møder du kompetente rådgivere, der har stor erfaring med at rådgive om hiv, sikker sex og andre sexsygdomme. Rådgiverne i Checkpoint møder til daglig personer med forskellige udgangspunkter, og de vil mest sandsynligt have erfaring med at tale med personer, som er i samme eller lignende situation som dig.

Velbehandlethed

Når man har hiv og er velbehandlet, kan man ikke smitte andre med hiv.

Man er velbehandlet, når man ikke længere kan måle mængden af hiv i ens blod. I Danmark får personer, som lever med hiv, målt deres virusmængde to gange om året og er derudover i tæt opfølgning med læge.

Checkpoint henvender sig primært til:

  • mænd, der har sex med mænd
  • migranter fra lande med høj forekomst af hiv

Hvordan fungerer testen

Testen er en prik-test, hvor rådgiveren tager et par dråber blod fra din finger og overfører til et test-kit. Kort tid efter får du svar på, om testen er positiv eller negativ. Hvis testen viser negativ, betyder det, at du ikke er smittet med hiv.

Du kan blive testet for hiv hos Checkpoint fire uger efter, at du har været udsat for smitterisiko.  Læs mere om hvordan en hiv-test fungerer her.

Hvis testen er positiv

Langt de fleste tests er negative, hvilket betyder, at man ikke har hiv. Hvis testen viser positiv, er du i gode hænder hos rådgiverne i Checkpoint.

Enhver positiv hiv-test skal bekræftes af en såkaldt konfirmatorisk test. Derfor formidler vi kontakten til hospitalet, hvor du får taget en blodprøve for at være helt sikker på, om du er smittet med hiv og skal i behandling. Derudover vil du blive tilbudt hjælp hos Checkpoint med rådgivning om bl.a. det at leve med hiv. Læs mere om behandling af hiv her.

Nedenfor kan du se, hvordan en test foregår i Checkpoint: