Fra business-konsulent til sexarbejder

Engang stod Tatyana Hainosha op til et almindeligt liv i Ukraine. Sendte sin datter i skole og tog på arbejde.Tatyana står stadig op hver morgen, men konsulent-kontorstolen er skiftet ud med en bænk på en landevej. En taxatur ændrede hendes liv radikalt. 

På landevejen i Ukraine kører lastbilerne hurtigt forbi, men nu er her stille. Tatyana sætter sig på bænken en kort stund for at fortælle sin historie til AIDS-Fondet. Begge ben er amputeret over knæet, og hun får ondt, hvis hun sidder ned for lang tid. Tatyanas historie begynder i 2007, hvor livet tager et skarpt sving.

En vinteraften prajer Tatyana en taxa for at komme hjem. Men taxachaufføren kører ikke Tatyana hjem. I stedet voldtager chaufføren hende, og hun bliver smidt af i vinterkulden. I Ukraine kan det blive op til 25-30 minusgrader om natten.

Tatyana er på det tidspunkt 25 år. Hun har fast arbejde som business-konsulent og forsørger sin datter og sig selv. Men overfaldet i 2007 har katastrofale følger for hendes liv. Natten i vinterkulden ødelægger hendes ben. Koldbrand gør, at Tatyana får amputeret begge ben fra knæet. Og hun kan ikke arbejde som konsulent på fuld tid. Hun kan hverken gå eller stå. I Ukraine er der ikke noget gratis sundhedsvæsen, og Tatyanas operation og behandling koster mange penge.

Sælger sex fra 9-17

Tatyana er i dag 35 år. I 10 år har hun solgt sex. Dels for at få råd til de behandlinger og medicin, dels for at kunne betale for sin datters uddannelse. Datteren er i dag 17 år og går på college. At sælge sex er Tatyanas eneste udvej.

Desværre er Tatyana ikke alene om at være tvunget ud i sexarbejde her på landevejen og i Ukraine i det hele taget. Konflikten mellem Ukraine og Rusland om Krimhalvøen har vendt op og ned på folks liv. Mange har mistet deres job, og over 1,6 millioner er flygtet internt i landet til nye steder, hvor de hverken har penge, hus eller hjem. Mange kvinder føler sig nødsaget til at sælge sex for at overleve. Dermed risikerer de dagligt at blive smittet med hiv.

Tatyana Hainoshas bænk består af en madras, som er kommet op i siddehøjde ved at balancere på et stort dæk. Omkring hende ligger småt plastikaffald i det tørre græs. Her langs landevejen er de fleste sexarbejdere ligesom hende over 30 år og arbejder fra 9-17, hvorefter de tager hjem og tager sig af deres børn.

Sexarbejderne er meget udsatte for at blive smittet med hiv, da mange kunder ikke vil bruge kondom, ligesom det er normalt, at sexarbejdere ikke selv har kondomer. Sexarbejderne fortæller, at kunderne ofte er lastbilchauffører, og sexarbejdere her har prøvet at blive overfaldet, tvunget til sex uden kondom, at blive taget med i lastbiler og smidt ud et vilkårligt sted, at blive nægtet betaling eller at blive frarøvet dagens omsætning.

Legalife

Et andet stort problem er politiet. Det er ulovligt at sælge sex i Ukraine, og Tatyana og de andre sexarbejdere foræller, at de bliver truet af betjente til at betale for ikke at blive anholdt, og at politiet nogle gange endda tvinger sig til gratis sex. De sexarbejdere, AIDS-Fondet møder i Ukraine, fortæller dog, at de er langt mindre forfulgte og diskriminerede af politiet, end de var for bare tre år siden. En væsentlig grund hertil er organisationen Legalife, som AIDS-Fondet samarbejder med. Legalife gør en stor indsats for at forbedre sexarbejdernes forhold og har blandt andet en advokat-hotline, man som sexarbejder kan ringe til, hvis man bliver anholdt. Konkret betyder det, at en advokat møder op på politistationen og beder om en formel sigtelse, hvilket almindeligvis resulterer i, at sexarbejderen bliver løsladt.

Hiv i Ukraine

Ukraine er et af de østeuropæiske lande, hvor hiv er blevet til en regulær epidemi siden slutningen af 00’erne. l landet, der ligger mellem Polen og Rusland, er det nogle særligt udsatte grupper der har størst risiko for at blive smittet med hiv. Sexarbejdere er ca. ti gange så udsatte for at blive smittet med hiv som generelbefolkningen, og derfor indleder vi nu et projekt med organisationen Legalife, hvor formålet er at samle og organisere sexarbejdere fra seks regioner.

Legalife består derudover af tidligere sexarbejdere, som tager ud til landeveje og andre steder, hvor sexarbejderne er, for at tale med dem, uddele kondomer og for at støtte de hiv-positive i at få taget deres medicin.

En mand stopper ved Tatyanas madrasbænk, og virker til at være interesseret i at købe sex, men så fortsætter uden Tatyana. Hun bliver siddende, tager et par sug af cigaretten, og fortæller sin historie færdig.

Så rejser hun sig, går hen til vejkanten og venter. Lige nu er hun alene på landevejen, men hun er ikke alene med sin historie om at vælge sexarbejde som den eneste udvej. På grund af konflikten står mange kvinder op hver morgen for at sælge deres krop på landevejene i Ukraine – ligesom Tatyana ser de ingen anden vej i livet.

Hiv-epidemien i Ukraine

I Ukraine stiger antallet af hiv-smittede voldsomt. Et land, hvor man faktisk havde fået vendt kurven for antallet af hiv-smittede tilbage i 2014, men nu har en af verdens hurtigst voksende aids-epidemier.

Tatyanas historie slutter her. Men AIDS-Fondets samarbejde med Legalife i Ukraine er kun lige begyndt. Vi vil skabe bedre liv for Tatyana og alle de andre sexarbejdere. De skal stå sammen mod diskrimination og de skal beskytte sig selv mod hiv. 

Du kan også hjælpe – støt AIDS-Fondets arbejde for en verden uden aids.