Uganda

Uganda ligger i Østafrika. Der bor 44 millioner mennesker i landet – 75% af dem bor på landet, hvor langt størstedelen ernærer sig ved landbrug. 

Omkring 41% af befolkningen lever for under to dollars om dagen og kun lige over halvdelen af alle ugandere gør grundskolen færdig.

5.8% af befolkningen mellem 15-49 år lever med hiv. I 2019 blev 53.000 ugandere smittet med hiv – og 21.000 døde af aids.

Blandt mænd der har sex med mænd (MSM) lever 13% med hiv og blandt sexarbejdere er tallet oppe på 37%.

Folk fra fiskersamfund, unge piger og internt fordrevne er blandt de grupper, der er i størst risiko for at få hiv. Andelen af mænd der har sex med mænd (MSM), der lever med hiv, er dobbelt så stor som blandt den generelle befolkning og blandt sexarbejdere er der tale om seks gange så mange som i befolkningen som helhed.

Diskrimination af de mest udsatte grupper i Uganda holdes i live af en blanding af religiøs konservatisme og lovgivning. Ifølge ugandisk lov straffes sex mellem to af samme køn med op til fængsel på livstid. Samtidig har sundhedsarbejdere ret til at dele oplysninger om en persons hiv-status med andre – og ånden (hvis ikke bogstavet) i en lang række andre love, gør det svært for civilsamfundet at arbejde med og for MSM og sexarbejdere. 

I Uganda arbejder AIDS-Fondet sammen med to civilsamfundsorganisationer for perioden 2019-2021. Programsamarbejdet er støttet af Civilsamfund i Udvikling (CISU) 

Du kan læse hele programmet her

Hent fil (1561 Kb)

 

 

I Uganda arbejder AIDS-Fondet sammen med to civilsamfundsorganisationer – du kan læse mere om dem her:

Lady Mermaids Empowerment Bureau

Human Rights Awareness and Promotion Forum (HRAPF)

 

AIDS-Fondet har arbejdet i Malawi siden 2008.

Her kan du læse rapporter fra udvalgte tidligere projekter.
 

Fakta om hiv i Uganda

I 2019 levede 5.8% af befolkningen i Uganda med hiv i 2011 var det 6,7% Det er et fald på knap 1% på otte år – det går med andre ord meget langsomt med at få bragt antallet af smittede ned.

Selvom Uganda har oplevet en stigning i det overordnede antal af mennesker, der bliver testet og kommer i behandling med hiv-medicin, så oplever en håndfuld udsatte grupper stadig voldsom diskrimination. 

Blandt MSM lever 13% - dobbelt så mange som befolkningen som helhed – med hiv og hos sexarbejdere er det anslået til at være hele 37% - seks gange flere end i befolkningen som helhed.